Best seller το Opel Corsa

Καταγράφοντας 750.000 παραγγελίες από το 2014 μέχρι σήμερα, το Opel Corsa έγινε και πάλι best seller. Δυναμικό και στιλάτο το γερμανικό μικρό συνεχίζει μια επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε το 1982 και στα 35 χρόνια παρουσίας του στην αγορά έχει κατασκευαστεί σε πάνω από 13 εκ. μονάδες ανεξαρτήτως γενιάς.
Στην Ελλάδα το Opel Corsa είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της αγοράς, με μεγάλη ιστορία, αλλά και λαμπρό μέλλον. Ο κ. Τάσος Αραμπατζής, διευθυντής marketing της GM Hellas τονίζει:

Το Corsa με τις προϊοντικές αναβαθμίσεις του ΜΥ΄17,5 με την εισαγωγή του Opel OnStar και τις βενζινοκίνητες εκδόσεις Active 1,2 και Innovation 1,4 αποτελεί μια ξεχωριστή ελκυστική πρόταση στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, με πλούσιο, καινοτόμο εξοπλισμό και 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Ειδικότερα στην έκδοση Innovation 1,4 προσφέρεται με standard κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρονικό κλιματισμό ECC καθώς και το μοναδικό OnStar με 5 χρόνια δωρεάν συνδρομή. Διατίθεται σε 5θυρο αμάξωμα στην εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή των 12.950 ευρώ, χωρίς πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας.

Και τώρα λίγη ιστορία…

Corsa A: 1982-1993

Σαν μικρότερος του «αδερφός» kadett, το Corsa Α είχε μήκος 3,62 μ. ένα εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας dc: 0,36 (τιμή ρεκόρ) και τολμηρούς ανάγλυφους θόλους τροχών σε στυλ μοντέλου ράλι. Αξιοσημείωτο ήταν το λανσάρισμα του Corsa GSi 100 hp και ο κινητήρας diesel. Η γκάμα του δίθυρου hatch και notchback επεκτάθηκε το 1985 με την προσθήκη του δημοφιλούς πεντάθυρου μοντέλου. Το Corsa Aέγινε best-seller αφού κατασκευάστηκε σε 3,1 εκατ. μονάδες.

Corsa B: 1993-2000

Παρά την επιτυχία του πρώτο Corsa, στο Ρουσελχάιμ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τον διάδοχό του, που έπρεπε να γίνει το αγαπημένο των γυναικών. Ο σχεδιαστής θρύλος της Opel, Hideo Kodama, δημιούργησε ένα πιο στρογγυλεμένο Corsa με απαλές καμπύλες και ελκυστικούς «διαστημικούς» προβολείς. Το Corsa B ήταν 10 εκ. μακρύτερο και πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Επίσης καθιέρωσε υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στην κατηγορία, με την προσθήκη ABS, προστασία από πλευρικές συγκρούσεις και εμπρός αερόσακους. Οι βενζινοκινητήρες υιοθετούσαν ήδη τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ o κινητήρας GSi είχε 16 βαλβίδες και ο κινητήρας diesel απέκτησε turbo. Το Corsa B σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και η πωλήσεις του σ’ όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 4 εκατ.

Corsa C: 2000-2006

Ο Hideo Kodama κλήθηκε για μια ακόμη φορά να σχεδιάσει το Corsa C. Στιλιστικά, ήταν συνειδητά προσανατολισμένο στον επιτυχημένο προκάτοχό του. Το αμάξωμά του αυξήθηκε και πάλι κατά 10 εκατοστά σε μήκος και σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος και το μακρύτερο μεταξόνιο, ωφελήθηκε σημαντικά η ευρυχωρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Για πρώτη φορά το αμάξωμα του Corsa ήταν πλήρως γαλβανισμένο και το αυτοκίνητο εξοπλίστηκε με τετραβάλβιδους κινητήρες ECOTEC και νέους turbo diesel αμέσου ψεκασμού, που εξασφάλιζαν πλούσια ισχύ, χαμηλή κατανάλωση και λιγότερους ρύπους σύμφωνα με τα πρότυπα Euro 4. Οι πωλήσεις του Opel Corsa C ανήλθαν σε 2,5 εκατ. μονάδες.

Corsa D: 2006-2014

Όπως και στο Corsa B, οι τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους. Το τρίθυρο μοντέλο είχε μοναδικό στυλ coupe και απευθυνόταν σε πελάτες με σπορ ταπεραμέντο. Η πεντάθυρη έκδοση έγινε ένα ευρύχωρο και πλήρως εξοπλισμένο αυτοκίνητο με οικογενειακό προσανατολισμό. Οι διαστάσεις του Corsa D παρέμειναν κάτω των 4 μέτρων, ενώ η τεχνολογία eco FLEX της Opel, η παρουσία του συστήματος Start/Stop και οι αποδοτικοί κινητήρες συνδύαζαν την εξοικονόμηση καυσίμου με καλές επιδόσεις. Φθάνοντας το τέλος της παραγωγής του, το Corsa D κατέγραψε 2,8 εκατ. πωλήσεις.

Corsa E: 2014…

Με 750.000 παραγγελίες μέχρι σήμερα, η 5η γενιά Corsa κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Opel σε Zaragoza και Eisenach σε τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις. Μάλιστα στο Eisenach παράλληλα με το Corsa κατασκευάζεται και το Opel ADAM, το οποίο θεωρείται ο μικρός «αδερφός» του Corsa, όπως ήταν κάποτε το Corsa για το Kadett.