Ερχεται το τέλος για τα αυτοκίνητα diesel…

Το τέλος εποχής για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έρχεται, αφού οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγαλουπόλεων (Παρίσι, Μαδρίτη, Πόλη Μεξικού και Αθήνα) προσανατολίζονται ή καλύτερα δεσμεύονται μέχρι το 2025 να απαγορεύσουν την κυκλοφορία τους, γιατί ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα!

Εκτός μεγάλων πόλεων τα οχήματα diesel. Αλλάζει το σκηνικό στους δρόμους μέχρι το 2025…
Οι δεσμεύσεις αυτές των δημάρχων πάρθηκαν στη σύνοδο των Δημάρχων του δικτύου πόλεων C40 και στοχεύουν στις εναλλακτικές μετακινήσεις των κατοίκων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι κινητήρες diesel παράγουν αιωρούμενα σωματίδια (PM) και οξείδιο του αζώτου (Nox), στοιχεία ρύπων που ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα και σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από μολυσμένο αέρα 3 εκ. άνθρωποι.
Μια μελέτη της ΜΚΟ (Transport & Environment) αναφέρει ότι στους δρόμους των χωρών της Ε.Ε. κυκλοφορούν περίπου 29 εκ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τα οποία ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Επίσης στη Γαλλία σκέφτονται σοβαρά να επιβάλλουν απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα diesel, ενώ στη Βρετανία σύμφωνα με το BBC ακτιβιστές υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα για τον περιορισμό της χρήσης diesel στην αυτοκίνηση. Ακόμη τέσσερις γερμανικές πόλεις (Μόναχο, Βερολίνο Στουτγάρδη και Βρέμη) εξετάζουν την εφαρμογή της μπλε πλακέτας με την οποία εφοδιάζονται πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων, τα οποία δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο κέντρο των πόλεων.