Οι κακές συνήθειες των νέων στο τιμόνι

Χωρίς καμία αίσθηση του κινδύνου, νεαροί οδηγοί τρέχουν υπερβολικά, οδηγούν μεθυσμένοι, χρησιμοποιούν τα κινητά ακόμη και για να βγάλουν selfie οδηγώντας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δανείζονται τα κλειδιά του οικογενειακού αυτοκινήτου χωρίς καν την άδεια των γονιών.
Αυτά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας -που έγινε για λογαριασμό της Ford- μεταξύ 5.003 νεαρών οδηγών, ηλικίας 17-24, σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) των ερωτηθέντων οδηγεί το αυτοκίνητο της οικογένειας, το 39% έχει παραβιάσει το όριο ταχύτητας, το 35% οδηγεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών, ενώ το 27% χρησιμοποιεί smartphones για τηλεφωνήματα, μηνύματα ή selfies. Τέλος, ένα 6% οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η Ford Ευρώπης έχει επενδύσει συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση μέσω του προγράμματος Ford Driving Skills for Life από το 2013. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε νέους οδηγούς και προσφέρει δωρεάν πρακτικά μαθήματα που καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, χειρισμό οχήματος, διαχείριση ταχύτητας και χώρου. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που κρύβει η διάσπαση της προσοχής από τα social media, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η λήψη selfies στο τιμόνι, καθώς και οι κίνδυνοι οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ή της οδήγησης μετά από κατανάλωση φαρμάκων.
Πέρα από το πρόγραμμα, τα μοντέλα της Ford έχουν το λεγόμρνο MyKey, με τεχνολογία που επιτρέπει στους γονείς να προγραμματίζουν το δεύτερο κλειδί του αυτοκινήτου και να παραμετροποιούν διάφορες λειτουργίες του με σκοπό την ασφαλέστερη οδήγηση. Το MyKey μπορεί να παρεμποδίζει την απενεργοποίηση του ESP, να αποτρέπει τις εισερχόμενες κλήσεις κατά την οδήγηση, να περιορίζει την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου και να απενεργοποιεί τελείως το ηχοσύστημα εάν οι επιβαίνοντες δε φορούν ζώνες ασφαλείας.