Η οδήγηση μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμη και μετά από hangover

Είναι γνωστό από όλους ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι επικίνδυνη. Τι συμβαίνει όμως αφού ξεμεθήσουμε, όπως για παράδειγμα το αμέσως επόμενο πρωί; Το πρωτοποριακό Hangover Suit σχεδιάστηκε για να μας δώσει αυτή ακριβώς την απάντηση…
Το Hangover Suit προσομοιώνει τα τυπικά συμπτώματα ενός hangover.
Καθώς πολλοί παρασύρονται στην κατανάλωση αλκοόλ -ειδικά τώρα την περίοδο των εορτών- είναι πολύ πιθανό οι οδηγοί να πάρουν ένα ρίσκο που θα αποδειχθεί μοιραίο για τους ίδιους και τους άλλους χρήστες των δρόμων. Και δεν αναφερόμαστε στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά στην πολύ απλή περίπτωση του να πάρουμε το αυτοκίνητο μας το πρωί μετά από ένα… ξέφρενο προηγούμενο βράδυ.
Για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, η Ford σχεδίασε το Hangover Suit, μια ειδική στολή που αποτελείται από ένα γιλέκο, βαράκια στους καρπούς και τους αστραγάλους, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά. Όλα αυτά μαζί προσομοιώνουν τα κλασικά συμπτώματα της κόπωσης, της ζαλάδας, του πονοκέφαλου και της δυσκολίας συγκέντρωσης που προκαλεί το hangover.
Ο Manager του προγράμματος Ford Driving Skills for Life, Jim Graham είπε χαρακτηριστικά:

Υπάρχει έντονη κοινωνική πίεση να αποτρέψουμε όσους μπαίνουν στον πειρασμό να οδηγήσουν μεθυσμένοι μετά από μία βραδινή έξοδο. Αλλά πολλές φορές, όσοι οδηγούν το επόμενο πρωί, ταξιδεύουν μόνοι. Το Hangover Suit δείχνει πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το hangover και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για όλους τους υπόλοιπους οδηγούς, επιβάτες και πεζούς.

Ακόμα και όταν οι οδηγοί δεν υπερβαίνουν το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο εξίσου υψηλό με ένα μεθυσμένο οδηγό, καθώς λόγω αϋπνίας τα αντανακλαστικά τους είναι μειωμένα και οι χρόνοι αντίδρασης μεγαλύτεροι. Μέσω του προγράμματός της Ford Driving Skills for Life, προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση για νέους οδηγούς. Μέχρι το τέλος του 2016, αυτό το πρόγραμμα θα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 οδηγούς σε 13 χώρες στην Ευρώπη. Για τις ανάγκες του προγράμματος, η Ford συνεργάστηκε πρώτα με το Ινστιτούτο Meyer Hentschel για τη δημιουργία ειδικών στολών Drink Driving Suit και Drug Driving Suit που παρουσιάστηκαν πρόσφατα. Με το Hangover Suit οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές.

Για το Hangover Suit χρησιμοποιήθηκαν ακουστικά που εξομοιώνουν την αυξημένη ευαισθησία στους ήχους καθώς και τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ημικρανίας. Επιπλέον, ένα σετ με βαρίδια κεφαλής και γυαλιά προσομοιώνει τη ζαλάδα και τη σκοτοδίνη. Δείτε το video που ακολουθεί και σκεφτείτε το σοβαρά την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να οδηγήσετε μετά από ξενύχτι…