Πωλείται η Opel;

Η General Motors σκέφτεται να πουλήσει την Opel στο γαλλικό όμιλο PSA. Μάλιστα η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τη GM, ωστόσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αν κατέληξαν ή θα καταλήξουν σε συμφωνία. Βέβαια όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, οπότε μάλλον θα πρέπει να πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε περισσότερες εξελίξεις σε μια τέτοια μεγάλη συμφωνία.

Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι οι Αμερικανοί στη GM ήδη συνεργάζονται με την PSA (από το 2012) σε διάφορα project, οπότε και μια τέτοια επέκταση σίγουρα δε θα ερχόταν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Opel ανήκει στη General Motors από το 1925 και αν αυτή περάσει στην PSA, τότε οι Γάλλοι αν μη τι άλλο θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους απέναντι στους Ευρωπαίους και όχι μόνο ανταγωνιστές τους. Ο όμιλος PSA αποτελείται από τις μάρκες Peugeot, Citroen και DS Automobiles, ενώ ιδρύθηκε περίπου το 1880 από την Peugeot.
Πάντως οι συζητήσεις για την πώληση έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στα σωματεία των εργαζομένων της Opel (και Vauxhall) στην Ευρώπη, καθώς μια τέτοια συμφωνία πιθανώς να οδηγήσει σε τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας ή ακόμη χειρότερα και σε κλείσιμο εργοστασίων. Αν η συμφωνία τελικά επιτευχθεί, η PSA θα αποκτήσει τις μάρκες Opel και Vauxhall μαζί με το μερίδιο τους (16,3%) στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων.


UPDATE:
Αναφορικά με το θέμα, η General Motors εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Από το 2012, η General Motors και ο Όμιλος PSA έχουν σε εφαρμογή μια συμμαχία που μέχρι σήμερα καλύπτει, τρία έργα στην Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες για τις δύο ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η General Motors και ο Όμιλος PSA εξετάζουν τακτικά πρόσθετες δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας αυτής. Ο Όμιλος PSA και η General Motors επιβεβαιώνουν την διερεύνηση πολλών στρατηγικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κερδοφορίας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εξαγοράς της Opel Vauxhall από την PSA.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.