Η μεγαλύτερη οροφή με ηλιακούς συλλέκτες

Το Κέντρο Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων της Nissan στην Ευρώπη, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ολλανδία που οι κτιριακές εγκαταστάσεις της διαθέτουν στέγη για την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Συγκεκριμένα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις εγκαταστάσεις της Nissan, επαρκεί για την κατανάλωση ενέργειας από 900 νοικοκυριά. Το πρώτο τμήμα του έργου θα αρχίζει να λειτουργεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί τον ερχόμενο Μάιο.
Με την εγκατάσταση αυτής της τεράστιας “ηλιακής” οροφής, η Nissan κάνει ένα ακόμα βήμα προς την Ευφυή Κινητικότητα (Intelligent Mobility), με την αειφόρο ενέργεια να αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής στρατηγικής της.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο με την ηλιακή οροφή, εκτός από τη μεγάλη κλίμακα του έργου, είναι ότι το ευρύτερο κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό. Συγκεκριμένα, κάθε πάνελ ηλιακής ενέργειας της οροφής, θα μπορεί να πωληθεί ξεχωριστά, ενώ συνολικά θα διατεθούν 20.000, αξίας 25 ευρώ το καθένα. Οι πωλήσεις ξεκινούν στις 15 Νοεμβρίου μέσω του https://www.zonnepanelendelen.nl/project/nissan, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα επιδότησης (SDE+) με ελάχιστη τιμή ανά kWh. Η ASN Bank και το ταμείο αειφορίας του δήμου του Άμστερνταμ, παρέχουν κοινή χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για το εν λόγω έργο.
Στους εταίρους του έργου της “ηλιακής” στέγης της Nissan περιλαμβάνονται οι : Nissan Motor Parts Center, ASN Bank, Qurrent, Gemeente Amsterdam, de Zoncoalitie, JansZon, Stichting 1miljoenwatt και ZonnepanelenDelen.