Το μοντέλο που πρακτικά από το 2006 δημιούργησε τις τάσεις στην “SUVοποίηση” των αυτοκινήτων, ξαναχτυπά! Αυτό είναι το ανανεωμένο Nissan Qashqai, 3ης γενιάς, με νέο πρόσωπο και περισσότερο εξοπλισμό!
Ένα από τα δημοφιλέστερα SUV στην αγορά είναι δίχως αμφιβολία το Nissan Qashqai. Όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Το μοντέλο πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 και πρακτικά ήταν το μοντέλο που δημιούργησε τις τάσεις για μια ολόκληρη κατηγορία αυτοκινήτων. Αυτή των οικογενειακών και καθημερινών SUV, που δεν ήταν σκληροτράχηλα ή τετρακίνητα, απλά είχαν την πρακτικότητα και τους χώρους για να καλύψουν άνετα τις ανάγκες μιας οικογένειας. Σκεφτείτε μόνο ότι τα περισσότερα SUV εκείνη την εποχή και μετά, πρακτικά εξελίχθηκαν και κατασκευάστηκαν για να ανταγωνιστούν το Qashqai.
Σήμερα το Qashqai επανατοποθετείται στην κατηγορία, πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές και με περισσότερο εξοπλισμό. Πρακτικά μιλάμε για μια ανανέωση και όχι μια καινούρια γενιά. Αυτό που συνήθως αναφέρεται ως ενδιάμεσο “facelift”, με τις διαφορές να είναι βεβαίως ορατές αλλά κυρίως ουσιαστικές.
Το ανανεωμένο Qashqai του 2024 λοιπόν ξεχωρίζει από μια εντελώς νέα σχεδίαση, κυρίως στο εμπρός τμήμα. Η μπροστινή γρίλια έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και αντλεί έμπνευση από τα σχέδια των αρχαίων ιαπωνικών πανοπλιών. Είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερη και αποτελείται από γυαλιστερά, μικρά και τρισδιάστατα στοιχεία. Οι πλευρές του προφυλακτήρα είναι στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ το κάτω μέρος είναι και εδώ μαύρο όπως και στην προηγούμενη γενιά. Ωστόσο, στις πιο πλούσιες εκδόσεις το κάτω αυτό μέρος είναι είτε μαύρο γυαλιστερό είτε στο χρώμα του αυτοκινήτου. Στα άκρα συνεχίζουμε και έχουμε λειτουργικούς αεραγωγούς, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι τα φώτα και το πως αυτά κρύβονται στα άκρα της μάσκας. Οι προβολείς είναι νέοι και τεχνολογίας LED, ενώ τα φώτα ημέρας παραμένουν από πάνω, σχεδόν όπως και πριν και με δυναμικά φλας.
Στο πίσω μέρος, η γενικότερη εικόνα αλλά και το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων παραμένουν αμετάβλητα. Ωστόσο, επανασχεδιασμένη είναι η σύνθεση των φώτων κάτω από το κάλυμμα τους. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως πλέον τα φώτα όταν είναι σβηστά παραμένουν άχρωμα και γίνονται κόκκινα μόνο όταν ανάβουν. Χαμηλά στον πίσω προφυλακτήρα έχουμε κάποιες λεπτομέρειες σε χρώμιο, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού όλο αυτό το μαύρο ματ τμήμα είναι σε μαύρο γυαλιστερό ή βαμμένο στο χρώμα του αυτοκινήτου στη νέα έκδοση N-Design.
Περιορισμένες αλλαγές στο εσωτερικό
Λιγότερο σημαντικές είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό, κυρίως με την προσθήκη νέων υλικών και επενδύσεων. Έχουν προστεθεί επενδύσεις σε Alcantara στις πλούσιες εκδόσεις, όπως και αναβαθμισμένες επενδύσεις καθισμάτων. Νέα είναι και η προσθήκη ατμοσφαιρικού φωτισμού στις εκδόσεις N-Connecta και άνω, με δυνατότητα ρύθμισης του φωτισμού μέσω της κεντρικής οθόνης infotainment. Σχεδιαστικά δεν συναντάμε αλλαγές, ωστόσο αναβαθμίσεις υπάρχουν και στον εξοπλισμό. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τεχνολογικά στοιχεία του Qashqai, το Around View Monitor, περιλαμβάνει αναβαθμισμένες εξωτερικές κάμερες για να δώσουν μια πανοραμική θέα του οχήματος σε κάτοψη. Ταυτόχρονα ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως «αόρατη όψη του καπό» επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τη θέση των μπροστινών τροχών σαν να τους κοιτάζει από πίσω, κάτι που του επιτρέπει να ελίσσεται με ακρίβεια σε στενά σημεία, όπως στενά πάρκινγκ. Μικροαλλαγές υπάρχουν στο ψηφιακό πίνακα οργάνων, όπου αλλάζει το χρώμα ανάλογα με το προφίλ οδήγησης που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα γίνεται κόκκινο το φόντο στο Sport ή πράσινο στο Eco. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι στάνταρ από τη 2η έκδοση εξοπλισμού και έχει τρεις μορφές απεικόνισης.
Όλες οι εκδόσεις πλέον έχουν μια μεγάλη οθόνη αφής στις 12,3’’. Παλαιότερα είχαμε εκδόσεις είτε χωρίς οθόνη στη βασική είτε ανεβαίνοντας σε εξοπλισμό είχαμε 8 ή 9 ίντσες. Πλέον όλα τα νέα Qashqai έχουν 12,3’’ οθόνη, ενώ από την 2η έκδοση εξοπλισμού και πάνω, από αυτή την N-Connecta δηλαδή, εδώ μέσα ενσωματώνονται και υπηρεσίες της Google. Όπως Google Assistant, Google Play και Google Maps το οποίο προφανώς λειτουργεί καλύτερα από την εργοστασιακή πλοήγηση της Nissan που υπήρχε στο pro-facelift Qashqai. Το σύστημα βεβαίως υποστηρίζει Android Auto και Apple CarPlay ασύρματα, κάτι που πριν δεν υπήρχε. Η απόκριση στην αφή και η γενικότερη ταχύτητα είναι ικανοποιητική, ίσως τα γραφικα θα έπρεπε κατά την άποψη μας να είναι λίγο πιο απλοποιημένα. Υπάρχουν κάποιες συντομεύσεις στα αριστερά για ευκολότερη πρόσβαση και φυσικά το menu είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Όπως και στο μοντέλο πριν τις φετινές αναβαθμίσεις, το Qashqai έχει τα χειριστήρια του κλιματισμού χωριστά από την οθόνη, με περιστροφικούς και ποιοτικούς διακόπτες. Γενικά όλοι οι διακόπτες στο εσωτερικό είναι ποιοτικοί και στιβαροί, σε σημείο που να θυμίζουν ακόμη ακριβά γερμανικά αυτοκίνητα. Διαθέσιμες είναι δύο θύρες USB μέσα στο υποβραχιόνιο, πλέον και οι δύο Type-C, ενώ παλιά είχαμε μια κλασική Type-A και μία Type-C. Από την έκδοση N-Connecta και πάνω έχουμε και βάση ασύρματης φόρτισης για συμβατά κινητά, ενώ υπάρχουν ακόμη πρακτικές ποτηροθήκες, το υποβραχιόνιο βεβαίως και ενώ μεγάλες θήκες στις πόρτες. Ως προς την ποιότητα, γενικότερα υπάρχουν μαλακά υλικά σχεδόν παντού με ωραία υφή και προσεγμένο φινίρισμα. Δεν είναι premium η αίσθηση, αλλά σίγουρα άνω του μέσου όρου στην κατηγορία.
Ευρύχωρο και πρακτικό
Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στο Qashqai είναι το άνοιγμα στις πίσω πόρτες. Κι αυτό γιατί ανοίγουν σχεδόν κάθετα, σε 85 μοίρες γωνία. Κάτι που θα βοηθήσει τόσο στην εύκολη είσοδο και έξοδο όσο και όταν θα έρθει η στιγμή που θα σκύψουμε για να δέσουμε ένα μικρό παιδί στο καθισματάκι του. Συνολικά οι χώροι δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν από τους καλύτερους στην κατηγορία. Στις πίσω θέσεις τρεις ενήλικες θα καθίσουν άνετα με άφθονο χώρο σε γόνατα και κεφάλια. Στα πόδια του μεσαίου επιβάτη υπάρχει το γνωστό τουνελάκι, ψηλούτσικο αλλά αποδεκτό. Έχουμε υποβραχιόνιο με δυο ποτηροθήκες, δύο ακόμα θύρες Type-C και τσέπες στις πλάτες των καθισμάτων.
Ο χώρος των αποσκευών παραμένει στα 504 λίτρα, όπως και στο μοντέλο πριν την ανανέωση του 2024. Έχει διπλό δάπεδο και μάλιστα αυτό μπορεί να αλλάξει τμηματικά αλλά και να χωριστεί στα δύο. Επίσης τα καλύμματα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν και από την ανάποδη πλευρά, όπου δεν υπάρχει μοκέτα, αν χρειαστεί να κουβαλήσουμε βρώμικα αντικείμενα και στη συνέχεια να τα καθαρίσουμε εύκολα. Τα καθίσματα βεβαίως πέφτουν και δημιουργείται ένας μεγάλος και επίπεδος χώρος φόρτωσης, ενώ κάτω από δάπεδο υπάρχει ρεζέρβα ανάγκης και όχι κιτ επισκευής!
Γκάμα κινητήρων
Εκεί που δεν είχαμε αλλαγές μετά την ανανέωση του Qashqai, είναι οι κινητήρες του. Έτσι το μοντέλο συνεχίζει και διατίθεται με δύο εκδόσεις 1.3lt Mild Hybrid, με 140 ή 158 ίππους, αλλά και στην αυτοφορτιζόμενη υβριδική επιλογή e-Power με 190 ίππους. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι η έκδοση με τους 140 ίππους, κίνηση εμπρός και μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Η έκδοση με τους 158 ίππους συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο CVT X-Tronic, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με κίνηση εμπρός ή σε όλους τους τροχούς.
Ασχέτως ισχύος, ο 1300άρης κινητήρας συνδυάζεται με ένα μικρο-υβριδικό σύστημα 12V, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητο αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Συμβάλλει όμως ελαφρώς στη μείωση της κατανάλωσης και στη μείωση των ρύπων. Η Nissan ανακοινώνει μέση τιμή τα 6,4 λτ./100χλμ, αν και στην πράξη δύσκολα θα δει κάποιος κάτω από 7,5 λτ/100 χλμ, χωρίς όμως να είναι και ακατόρθωτο. Κατά τη δοκιμή μας και χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, είδαμε τιμές από 7,7 έως 9,0 λτ/100 χλμ.
Ποιοτικό και ευχάριστο οδηγικά
Οδηγικά δεν έχει αλλάξει κάτι αυτά τα τελευταία 2-3 χρόνια που κυκλοφορεί η τρίτη γενιά του Qashqai. Είναι αθόρυβο γενικά και με καλή ποιότητα κύλισης, σε σημείο μάλιστα που να τίθεται θέμα σύγκρισης με ακριβότερα αυτοκίνητα. Εδώ ρόλο παίζει και η πλατφόρμα στην οποία βασίζεται αυτή η γενιά του μοντέλου, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες διατήρησης του βάρους χαμηλά πάνω-κάτω στα 1400 kg, ανάλογα και με τον εξοπλισμό. Μάλιστα οι πόρτες, τα φτερά και το καπό του κινητήρα είναι από αλουμίνιο και ως γνωστόν το χαμηλό βάρος σημαίνει καλύτερες επιδόσεις, καλύτερη οικονομία και καλύτερη οδική συμπεριφορά.
Η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί κυρίως για άνεση και αρχιτεκτονικά βασίζεται σε γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Ωστόσο, τα τετρακίνητα μοντέλα έχουν πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, που σημαίνει λίγο καλύτερη άνεση σε όλες τις συνθήκες, κυρίως για τους πίσω επιβάτες. Κατά την άποψη μας, για μέγιστη άνεση καλό είναι να επιλέξει κάποιος τους μικρότερους τροχούς και να αποφύγει τις 19άρες ή ακόμη και 20άρες ζάντες που έχουν κάποιες πλούσιες εκδόσεις.
Το τιμόνι είναι σχετικά ελαφρύ σε αίσθηση, ικανοποιητικό σε πληροφόρηση αλλά όχι το ίδιο ακριβές και “κοφτερό” όπως για παράδειγμα σε ένα Mazda CX-5 ή σε πιο premium προτάσεις της κατηγορίας. Γενικά είναι μια χαρά για καθημερινή χρήση, άνετο στην πόλη και σε ελιγμούς. Από τα επιλέξιμα προφίλ οδήγησης αλλάζει η βαρύτητα ελαφρώς, αν επιλέξουμε για παράδειγμα τη λειτουργία Sport. Για καθημερινή χρήση υπάρχουν και τα Standard και και Eco, τα οποία αλλάζουν από ένα διακόπτη στην κονσόλα.
Ασφάλεια
Στα crash test του EuroNCAP το Qashqai αξιολογήθηκε πριν το φετινό facelift και βεβαίως πήρε 5 αστέρια. Το μοντέλο του 2024 κατασκευαστικά είναι ίδιο με αυτό του 2021, αλλά έχει περισσότερο στάνταρ εξοπλισμό ασφάλειας αλλά και αναβαθμισμένη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Οι λειτουργίες αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης έχουν βαθμονομηθεί εκ νέου για να βελτιωθεί η ανίχνευση κινδύνου και η αντίδραση του συστήματος. Επίσης, το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας ενεργοποιείται πλέον αυτόματα κατά την εκκίνηση του Qashqai, μαζί με τη λειτουργία των συστημάτων προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Στάνταρ είναι και το Intelligent Speed Assistance που βοηθά τον οδηγό να προσαρμόσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου στο ισχύον όριο χρησιμοποιώντας τόσο την κάμερα ανάγνωσης πινακίδων ορίου ταχύτητας όσο και δεδομένα GPS.
Εξοπλισμός & Τιμές
Όσον αφορά στις εκδόσεις εξοπλισμού, αυτές είναι συνολικά 6. Το σημαντικότερο είναι πως καταργήθηκε η παλαιότερη απολύτως βασική έκδοση Elite και έτσι πλέον η γκάμα ξεκινά από έκδοση Unique, η οποία πρακτικά είναι αντίστοιχη της παλαιότερης Premium. Ως στάνταρ όλα τα Qashqai περιλαμβάνουν ολόκληρη την παλέτα συστημάτων υποστήριξης του οδηγού, αισθητήρες φώτων και βροχής, κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω, έξυπνο κλειδί και εκκίνηση με μπουτόν, τη μεγάλη οθόνη στο ταμπλό των 12,3’’, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και ζάντες αλουμινίου. Στη Unique ξεκινούν από 17’’, ενώ η N-Connecta της δοκιμής έχει 18’’ ζάντες. Νέα προσθήκη στην γκάμα είναι η έκδοση N-Design, η οποία ξεχωρίζει από τα κάτω τμήματα στους προφυλακτήρες βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος, τις ζάντες 20’’ και τις επενδύσεις από Αλκαντάρα στο εσωτερικό, μεταξύ άλλων.
Όσο για τις τιμές, η βασική έκδοση Unique, 1300 κ.εκ. με 140 ίππους ξεκινά από τις 26.990 ευρώ, αν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η έκδοση N-Connecta που μεταξύ άλλων έχει επιπλέον 18’’ ζάντες, ψηφιακό πίνακα οργάνων, τις υπηρεσίες της Google, σύστημα καμερών around view monitor και εσωτερικό ατμοσφαιρικό φωτισμό, κοστίζοντας 30.990 ευρώ. Τα αυτόματα Qashqai ξεκινούν από τις 31.990 ευρώ και τα e-Power με τους 190 ίππους από τις 38.990 ευρώ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140ps Mild Hybrid 4X2
Κυβισμός: | 1.332 cc |
Κύλινδροι: | 4 |
Iσχύς: | 140 ps/5.000 σ.α.λ. |
Ροπή: | 240 Nm/1.650-4.000 σ.α.λ. |
Βάρος: | 1.345-1.463 kg |
0-100 km/h: | 10,2 |
Τελική ταχύτητα: | 196 km/h |
Μικτή κατανάλωση*: | 6,4 lt/100km |
Εκπομπές CO2*: | 142-145 g/km |
Ρεζερβουάρ: | 55 lt |
Χώρος αποσκευών: | 504 lt |
Απόσταση από το έδαφος: | 180 mm |
Μετάδοση κίνησης: | Εμπρός |
Κιβώτιο ταχυτήτων: | Μηχανικό 6 σχέσεων |
Εργοστάσιο κατασκευής: | Σάδερλαντ, Αγγλία |
Αρχική τιμή Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140ps Unique: | 26.990€ |
Τιμή αυτοκινήτου δοκιμής: | 30.990€** |
*εργοστασιακή μέτρηση κατά WLTP
**Εκδοση 1.3 DiG-T 140ps N-Connecta