Στην εποχή των μικρών SUV αλλά και της βενζίνης των 2,30€/lt το Toyota Yaris Cross Hybrid προσφέρει ασυναγώνιστα χαμηλή κατανάλωση, ανταγωνιστική τιμή αγοράς και βεβαίως κουβαλά όλη την επιτυχία του ονόματος Yaris.

Το αυτοκίνητο που έγινε επιτυχία πριν καν κυκλοφορήσει, αφού έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: είναι ένα Yaris και ταυτόχρονα ένα μικρό SUV. Ειδικά στην Ελλάδα τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα εδώ και χρόνια είναι τα Toyota Yaris και ακολουθούν τα SUV. Πλέον με το Yaris Cross τα έχουμε και τα δυο μαζί, για πρώτη φορά!

Προφανώς και δεν είναι μόνο η ονομασία. Το Yaris Cross έχει πολλά περισσότερα κοινά με το απλό Yaris από όσα βλέπουν τα μάτια μας. Σε ένα βαθμό μηχανολογικά είναι το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά φουσκωμένο και ψηλωμένο για να δείχνει μεγαλύτερο και πιο SUV. Κατά τα άλλα, οπτικά το Cross διαφοροποιείται αρκετά από το απλό Yaris. Όχι μόνο σαν διαστάσεις, αφού είναι κατά 24 εκ μεγαλύτερο και κατά 9,5 εκ ψηλότερο, αλλά και σαν ύφος (δες τη video-δοκιμή του Toyota Yaris εδώ).

Toyota Yaris Cross Hybrid
© Photo: Βαγγέλης Παμπούκης | automoto.com.gr

Ο Εξοπλισμός & τιμές του Yaris Cross

Αυτό που κάνει το Yaris Cross ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η πολύ μεγάλη γκάμα εκδόσεων. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές επιλογές σε κινητήρες, όμως υπάρχουν έξι επίπεδα εξοπλισμού και ακόμη τρεις επιλογές με διχρωμία οροφής, φτάνοντας έτσι συνολικά στις εννέα εκδόσεις. Και σε αυτές έχουμε δύο επιλογές με κινητήρα βενζίνης (χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο), αλλά και μια πλήρως υβριδική επιλογή όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Μάλιστα οι υβριδικές εκδόσεις έχουν και δυνατότητα τετρακίνησης, καθιστώντας το Yaris Cross ένα από τα ελάχιστα B-SUV με μια τέτοια επιλογή.

Από τη βασική έκδοση Active ο εξοπλισμός είναι αρκετά πλήρης και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο συστημάτων ασφαλείας με αυτόματο φρενάρισμα και αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, αυτόματη εναλλαγή μεσαίας και μεγάλης σκάλας φώτων και σύστημα ελέγχου διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας. Ακόμη υπάρχει Adaptive Cruise Control και Speed limiter, αυτόματη λειτουργία φώτων, αισθητήρες βροχής, σύστημα infotainment με οθόνη αφής 8”, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέας ταχυτήτων, κεραία τύπου καρχαρία, διπλό δάπεδο χώρου αποσκευών και ζάντες αλουμινίου 16’’.

Οι τιμές του Yaris Cross ξεκινούν από τις 19.170 ευρώ στη βασική έκδοση βενζίνης, ενώ οι υβριδικές επιλογές κοστίζουν από 22.020 ευρώ. Η έκδοση Style, η μεσαία επιλογή όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής μας με υβριδικό σύστημα κίνησης, κοστίζει 25.070 ευρώ.

Toyota Yaris Cross Hybrid
© Photo: Βαγγέλης Παμπούκης | automoto.com.gr

Εσωτερικά είναι ένα Yaris

Για την ακρίβεια ένα ψηλότερο και λίγο πιο ευρύχωρο Yaris. Η σχεδίαση είναι σχεδόν η ίδια με το Yaris hatch, υπάρχει η ίδια κεντρική κονσόλα, το ίδιο ταμπλό και τιμόνι αλλά και τα σχεδόν ίδια εσωτερικά των θυρών. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει το σύστημα infotainment, με την οθόνη να προεξέχει αρκετά προς τα πάνω, παρόλα αυτά χωρίς να επηρεάζει την ορατότητα. Το σύστημα infotainment (8” ή 9” ανάλογα με την έκδοση) προσφέρει ικανοποιητική απόκριση στην αφή, έχει καλοσχεδιασμένα γραφικά και κυρίως πλήρως εξελληνισμένο menu. Ο πίνακας οργάνων έχει μια ψηφιακή οθόνη στις 7’’ και αναλογικά όργανα στα άκρα, ωστόσο οι εκδόσεις βενζίνης έχουν δύο χωριστά ψηφιακά όργανα.

Η συνολική ποιότητα στην καμπίνα είναι καλή, αντίστοιχη του απλού Yaris, με μαλακά υλικά στο πάνω μέρος του ταμπλό και πιο σκληρά χαμηλότερα. Αυτό που διαφέρει στο Yaris Cross, σε σύγκριση με το απλό Yaris είναι η θέση οδήγησης. Εδώ κάθεσαι ψηλότερα, ενώ η ορατότητα είναι ικανοποιητική και χωρίς ιδιαίτερα τυφλά σημεία. Στις πίσω θέσεις, δύο ενήλικες θα χωρέσουν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις, ωστόσο οι πίσω πόρτες έχουν σχετικά μικρές γωνίες ανοίγματος και θα ζορίσουν όταν πχ σκύψουμε να δέσουμε τα παιδιά στα καρεκλάκια τους. Ο χώρος φόρτωσης έχει χωρητικότητα 397 λίτρα και τοποθετεί το Yaris Cross στο μέσον της κατηγορίας.

Ασυναγώνιστα χαμηλή κατανάλωση

Το Yaris Cross Hybrid χρησιμοποιεί κινητήρα βενζίνης 1,5 λτ. που συνδυάζεται με μια μπαταρία και έναν ηλεκτροκινητήρα αποδίδοντας συνδυαστικά 116 ίππους. Η Toyota ανακοινώνει μέση τιμή κατανάλωσης τα 4,4 λτ/100 χλμ. που αν κινηθούμε αποκλειστικά εντός πόλης αυτό το νούμερο σε ρεαλιστικές συνθήκες και με λίγη προσοχή μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 4 λτ/100 χλμ. Το υβριδικό σύστημα της Toyota επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά, έστω και για περιορισμένη εμβέλεια σε ταχύτητες πόλης. Η κίνηση και το φρενάρισμα του οχήματος ανακτούν ενέργεια φορτίζοντας εκ νέου τη μπαταρία, ενώ ο οδηγός μπορεί να επέμβει και χειροκίνητα με την επιλογή EV.

Όλα τα υβριδικά Toyota συνδυάζονται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-CVT. Προσφέρει πολύ καλή άνεση εντός πόλης και θεωρείται από τα πιο αξιόπιστο σε βάθος χρόνου. Εκεί που θα ενοχλήσει όμως είναι στη ζήτηση της ισχύος, για παράδειγμα σε ένα προσπέρασμα με το γκάζι στο πάτωμα, αφού διατηρεί ψηλά τις στροφές του κινητήρα και ο θόρυβος που φτάνει στην καμπίνα είναι αρκετά έντονος. Έστω και στιγμιαία.

Toyota Yaris Cross Hybrid
© Photo: Βαγγέλης Παμπούκης | automoto.com.gr

Εκεί όμως που ξεχωρίζει το Yaris Cross, όπως και το απλό Yaris, είναι η αίσθηση του πλαισίου. Η ανάρτηση χρησιμοποιεί τυπικές λύσεις και ίσως κάποιοι οδηγοί τη βρουν πιο σκληρή από το αναμενόμενο, ωστόσο φιλτράρει ικανοποιητικά τις ανωμαλίες. Πίσω υπάρχει βεβαίως ημιάκαμπτος άξονας, ωστόσο οι τετρακίνητες εκδόσεις του μοντέλου, πέρα από τις αυξημένες ικανότητες πρόσφυσης με την βοήθεια και ενός μπλοκέ διαφορικού, έχουν ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση. Τα φρένα σε όλες τις εκδόσεις, ασχέτως κινητήρα ή εξοπλισμού, αποτελούνται από δισκόφρενα εμπρός-πίσω, ενώ τέλος καλό σε αίσθηση είναι και τι τιμόνι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 116hp CVT
Κυβισμός: 1.490 cc
Συνδυαστική ισχύς: 116 ps
Ροπή θερμικού κινητήρα: 120 Nm/3.600-4.800 rpm
Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 141 Nm
0-100 km/h: 11,2 sec
Τελική ταχύτητα: 170 km/h
Μέση κατανάλωση*: 4,4 lt/100km
Εκπομπές CO2*: 100 g/km
Βάρος: 1.215
Ρεζερβουάρ: 36 lt
Χώρος αποσκευών: 397 lt
*εργοστασιακή μέτρηση κατά WLTP

Αρχική τιμή Toyota Yaris Cross 1.5 125hp Active: 19.270€
Τιμή αυτοκινήτου δοκιμής (έκδοση Style Hybrid): 25.070€

Δες τη video-δοκιμή στο YouTube

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
8.5
Ποιότητα
8.5
Εσωτερικό
8
Επιδόσεις
8
Οδική συμπεριφορά
9
Σχέση ποιότητας - τιμής
9
toyota-yaris-cross-hybridΣυνοψίζοντας, το Yaris Cross είναι ένα αυτοκίνητο που τα καταφέρνει εξαιρετικά στους περισσότερους τομείς. Θα θέλαμε σίγουρα μεγαλύτερη γωνία ανοίγματος στις πίσω πόρτες και πλαφονιέρα οροφής στις πίσω θέσεις, ωστόσο αυτό που θα ενοχλήσει περισσότερο είναι η λειτουργία του e-CVT κιβωτίου κατά την έντονη επιτάχυνση. Φυσικά η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση σε κάνει να ξεχνάς τα παραπάνω, καθιστώντας το μια οικονομικότατη πρόταση μετακίνησης σήμερα. Συν το ότι έχει μια ανταγωνιστική τιμή αγοράς, πλούσιο εξοπλισμό και για τους πιο "ψαγμένους" ένα εξαιρετικό σε αίσθηση σύστημα διεύθυνσης.