Η επιστροφή των coupe γίνεται υπό νέους όρους! Πρακτικά ένα coupe αυτοκίνητο σήμερα σημαίνει πολλά νέα πράγματα και φυσικά στις περισσότερες των περιπτώσεων πλέον μιλάμε για SUV. Και το Volkswagen Taigo υποστηρίζει αυτή τη νέα λογική!

Διανύουμε την περίοδο όπου στην αυτοκίνηση ζουν βασιλεύουν τα SUV, ωστόσο οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία νοσταλγούμε τις εποχές όταν απλά αγοράζαμε μικρά coupe μοντέλα. Εποχές που δεν μας ένοιαζαν ούτε η πρακτικότητα, ούτε και τα λίτρα του χώρου αποσκευών. Οι εποχές βέβαια αλλάζουν, το ίδιο και η αγορά αυτοκινήτου όπου πλέον ο όρος “coupe” σημαίνει πολλά καινούργια πράγματα.

Συνεπώς, το Volkswagen Taigo υπό μία έννοια είναι ένα coupe αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα όμως είναι και B-SUV ή για να το θέσουμε διαφορετικά ένα υπερυψωμένο και “μεγαλωμένο” supermini. Βέβαια το Taigo είναι πολλά περισσότερα και μας δείχνει ότι η Volkswagen προσαρμόζεται αστραπιαία στις τάσεις της αγοράς δημιουργώντας υποκατηγορίες μέσα στις κατηγορίες των αυτοκινήτων. Έχοντας ήδη λοιπόν στη γκάμα της τα μικρά SUV T-Roc και Τ-Cross, πλέον έβαλε και τρίτο παίκτη, το Taigo. Έτσι προσφέρει περισσότερες επιλογές στους υποψήφιους αγοραστές και κατ’ επέκταση γράφει περισσότερες πωλήσεις.

Volkswagen Taigo
© Γιώργος Καραγιωργάκης | www.giorgoskaragiorgakis.gr

Με στοιχεία τόσο από το T-Cross όσο και από το Polo

Κάποιο θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το Taigo ως την coupe εκδοχή του Volkswagen T-Cross, το οποίο με τη σειρά του είναι η SUV εκδοχή του Polo. Άλλωστε και τα τρία αυτά μοντέλα μοιράζονται σχεδόν τα πάντα σε τεχνολογικό επίπεδο. Βέβαια, σε μια άλλη εποχή θα λέγαμε ότι το Taigo είναι περισσότερο ένα υπερυψωμένο liftback και όχι έναν τετράθυρο coupe-SUV, αφού το βασικότερο του χαρακτηριστικό είναι η σχεδίαση του πίσω μέρους. Έχει δηλαδή έντονης κλίσης πίσω παρμπρίζ που σε συνδυασμό με τα υπερυψωμένα πίσω φώτα δίνει ένα διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα από τα πιο τυπικά B-SUV μοντέλα.

Δείχνει φαρδύτερο από το T-Cross, έχει πιο χαμηλή οροφή και είναι αρκετά πιο δυναμικό σχεδιαστικά. Ενδιαφέρον στο Taigo έχουν τα πίσω φώτα. Είναι τεχνολογίας LED με ένα 3D μοτίβο και ενώνονται με μια φωτεινή λωρίδα που διανύει την πόρτα του χώρου αποσκευών. Ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και εμπρός, όπου οι Full LED προβολείς, IQ.LIGHT – LED matrix στην έκδοσή της δοκιμής, εκτός από τα LED ημέρας έχουν επίσης μια λεπτή φωτεινή λωρίδα που διατρέχει τη μάσκα.

Volkswagen Taigo
© Γιώργος Καραγιωργάκης | www.giorgoskaragiorgakis.gr

Γνώριμο εσωτερικό

Το εσωτερικό στο Taigo είναι γνώριμο σχεδιαστικά και ποιοτικά, με ολόκληρο το ταμπλό, το τιμόνι και την κεντρική κονσόλα να προέρχονται σχεδόν αυτούσια από το ανανεωμένο Polo. Υπάρχουν “καθαρές” γραμμές, ενώ τα υλικά στο σύνολό τους δείχνουν πιο ποιοτικά συγκριτικά με το T-Cross. Είναι δηλαδή μαλακά όπως και στο Polo, ενώ η συναρμογή είναι στα γνώριμα εξαιρετικά επίπεδα της μάρκας, το ίδιο και η εργονομία. Στις πόρτες μόνο βρίσκουμε πιο σκληρά πλαστικά από το συνηθισμένο.

Η οθόνη του συστήματος infotainment είναι ενσωματωμένη στο ταμπλό. Έχει διαγώνιο 8’’ και δεν προεξέχει όπως σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Γενικά είναι αρκετά εύχρηστη, έχει εξελληνισμένο και κατανοητό menu, ενώ υποστηρίζει και χειρονομίες, αλλά σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ταυτόχρονα ενσωματώνει ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και περιστροφικά χειριστήρια για το ηχοσύστημα, όπως τον παλιό καλό καιρό. Βέβαια το προαιρετικό, καλύτερο – και ακριβότερο – infotainment Discover Pro έχει οθόνη 9,2’’ και οι περιστροφικοί διακόπτες αντικαθίστανται από επιφάνειες αφής.

Το σύστημα κλιματισμού είναι ξεχωριστά από την οθόνη και βρίσκεται χαμηλότερα στην κονσόλα. Οι πιο απλές εκδόσεις έχουν μηχανικό κλιματισμό, ωστόσο η Style έχει αυτόματο διζωνικό που ελέγχεται από κάποιες επιφάνειες αφής αντί για παραδοσιακούς διακόπτες. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με μια κεντρικά τοποθετημένη οθόνη, η οποία μπορεί να έχει διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης. Ωστόσο, προαιρετικά υπάρχει το Digital Cockpit Pro με μια μεγαλύτερη ψηφιακή οθόνη 10,25’’ που χωράει και ταχύμετρο και στροφόμετρο δίπλα-δίπλα.

Ευρύχωρο coupe

Η θέση οδήγησης στο Volkswagen Taigo είναι καλή, όπως και στο T-Cross, παρέχοντας πολύ καλή ορατότητα, παρά το κάπως κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ. Υπάρχουν άφθονες θήκες, στην κονσόλα (προαιρετικά και με ασύρματη φόρτιση), στις πόρτες, ποτηροθήκες και ένα μικρό υποβραχιόνιο με συρόμενο κάλυμμα.

Οι πίσω χώροι είναι στα πλαίσια της κατηγορίας των B-SUV. Σχεδόν παρόμοιοι με το T-Cross… ωστόσο εδώ το πίσω κάθισμα δεν είναι συρόμενο όπως στο T-Cross. Δύο ενήλικες θα καθίσουν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις, αν και ο χώρος για το κεφάλι είναι περιορισμένος συγκριτικά με τα T-Cross και T-Roc. Αλλά δεν είναι τόσο μικρός για να δημιουργήσει θέμα, αφού στα άλλα μοντέλα της μάρκας είναι παραπάνω από άφθονος.

Υπάρχουν ακόμη δύο θύρες USB Type C στις πίσω θέσεις, όπως και μπροστά, αλλά δεν υπάρχει κεντρικό υποβραχιόνιο στο πίσω κάθισμα. Τα πίσω παράθυρα κατεβαίνουν περίπου ως τη μέση, ενώ γενικότερα η διαδικασία εισόδου-εξόδου πίσω γίνεται εύκολα. Ο χώρος φόρτωσης στο Taigo είναι στα 440 λίτρα, πολύ καλός για μικρό SUV και πρακτικά μόλις 15 λίτρα μικρότερος από το T-Cross. Το οποίο όπως είπαμε έχει συρόμενο πίσω κάθισμα που μπορεί να διαμορφώσει τον διαθέσιμο χώρο ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, υπέρ επιβατών ή αποσκευών. Βέβαια στο Taigo βρίσκουμε μεταβαλλόμενο σε βάθος δάπεδο που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πρακτικό.

© Γιώργος Καραγιωργάκης

Αποκλειστικά βενζινοκίνητο

Το Volkswagen Taigo διατίθεται αποκλειστικά με κινητήρες βενζίνης. Βασικός κινητήρας είναι ο 1.0 TSI, 3-κύλινδρος με 95 ίππους και μηχανικό κιβώτιο 5 ταχυτήτων. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι η δεύτερη επιλογή, πάλι με τον 1.0 TSI αλλά με 110 ίππους και στάνταρ αυτόματο κιβώτιο DSG διπλού συμπλέκτη, 7 ταχυτήτων. Η γκάμα περιλαμβάνει ακόμη τον 1.5 TSI, 4-κύλινδρο με 150 ίππους, στάνταρ με DSG και εκεί. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος κινητήρας, ούτε diesel αλλά ούτε κάποια υβριδική έκδοση.

Όσο για το κιβώτιο, το 7άρι DSG δίνει στο Taigo έναν άλλο αέρα, το κάνει πιο ευχάριστο και άνετο σε όλες τις συνθήκες, ενώ ευνοεί ιδιαίτερα τη χρήση στην πόλη. Είναι αθόρυβο στη λειτουργία του και αρκετά γρήγορο στις αλλαγές. Υπάρχουν μικρά paddles στο τιμόνι για χειροκίνητες αλλαγές, αν το επιθυμεί ο οδηγός, ενώ στην επιλογή S το κιβώτιο αποκτά ακόμη καλύτερη απόκριση και κάνει τις αλλαγές σε ψηλότερο φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

© Γιώργος Καραγιωργάκης

Τα 5,9 lt/100 km μέσης κατανάλωσης που δηλώνει το εργοστάσιο ακούγοντας ως αρκετά αισιόδοξη μέτρηση, τουλάχιστον στην έκδοση με τους 110 ίππους. Αυτό όμως που χωρίς κόπο είδαμε κατά τη δοκιμή μας είναι τιμές μέσης κατανάλωσης κοντά στα 7 lt/100 km και με λίγη έξτρα προσπάθεια πέσαμε και σε 6άρια…

Στο δρόμο με το Taigo

Αν κάποιος οδηγήσει το T-Cross και μετά μπει σε ένα Taigo, δύσκολα θα αντιληφθεί διαφορές ως προς τη συμπεριφορά τους. Μιλάμε δηλαδή για δύο μοντέλα με αντίστοιχη αίσθηση στο δρόμο. Βέβαια σε ένα βαθμό μιλάμε και για δύο ίδια αυτοκίνητα, με τις περισσότερες διαφορές να αφορούν στη σχεδίαση.

Παρότι το Taigo είναι χαμηλότερο και πιο coupe σε στυλ, δεν είναι ένα αυτοκίνητο που μπορείς να το ευχαριστηθείς σε γρήγορη οδήγηση. Όχι πως θα δυσκολευτεί να πάει σβέλτα, αλλά δεν σχεδιάστηκε για κάτι τέτοιο εξαρχής. Παραμένει βεβαίως ένα coupe αλλά οδηγικά σου θυμίζει ότι κυρίως είναι ένα SUV. Εντός πόλης ή σε μικρά ταξίδια, το Taigo δείχνει να είναι στο στοιχείο του. Είναι αθόρυβο, πολύ ευκολοδήγητο, με καλό κύκλο στροφής και γενικά είναι στημένο για την καθημερινότητα. Εκτός δρόμου θα πάει υπό προϋποθέσεις, αφού θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είναι τετρακινητο σε καμία έκδοση και έχει βεβαίως 100% ασφάλτινα ελαστικά.

Volkswagen Taigo
© Γιώργος Καραγιωργάκης

Εξοπλισμός και τιμή

Τα επίπεδα εξοπλισμού του Volkswagen Taigo είναι τα Life και Style, με τη δεύτερη να διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο και 110 ή 150 ίππους. Ο εξοπλισμός της έκδοσης Life περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 16’’, ράγες οροφής, ψηφιακό πίνακα οργάνων, ηχοσύστημα με οθόνη αφής 8’’, μηχανικό κλιματισμό, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας και Front Assist με αυτοματο φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον η Style έχει ζάντες 17’’, προβολείς IQ.LIGHT LED matrix με φώτα ημέρας LED, το φωτιζόμενο σιρίτι στη μάσκα, δυναμικό φωτισμό στροφής, σύστημα Travel Assist, Adaptive Cruise Control με Speed Limiter, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό με διακόπτες αφής, λειτουργία καθαρισμού του αέρα και αντιαλλεργικό φίλτρο, διαφορετικά καθίσματα και ατμοσφαιρικό εσωτερικό φωτισμό.

Οι τιμές ξεκινούν από τις 22.100 ευρώ στην έκδοση με 95 ίππους και 5άρι μηχανικό κιβώτιο, ενώ οι εκδόσεις των 110 ίππων με αυτόματο DSG ξεκινούν από 25.100 και αν αναρωτιέστε το Taigo είναι ελάχιστα φθηνότερο από τις αντίστοιχες εκδόσεις του T-Cross. Χάνει ελάχιστα σε χώρους αλλά σίγουρα κερδίζει σε στυλ.

Δες τη video-δοκιμή του Volkswagen Taigo

Τεχνικά χαρακτηριστικά Volkswagen Taigo 1.0 TSI 110hp DSG

  • Κυβισμός: 999 cc
  • Ισχύς: 110 ps/5000 rpm
  • Ροπή: 200 Nm/2000 rpm
  • 0-100 km/h: 10,9 sec
  • Τελική ταχύτητα: 191 km/h
  • Μικτή κατανάλωση*: 5,9 lt/100km
  • Εκπομπές CO2*: 134 g/km
  • Βάρος: 1.261 kg
  • Ρεζερβουάρ: 40 lt
  • Χώρος αποσκευών: 440 lt

*εργοστασιακή μέτρηση κατά WLTP, τιμές από-εώς ανάλογα με την έκδοση.

Αρχική τιμή Volkswagen Taigo Life 95ps: 22.100€

Τιμή έκδοσης δοκιμής Style 110ps DSG: 27.200€

Τιμές Ιανουαρίου 2023

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
8.5
Ποιότητα
8.5
Εσωτερικό
8.5
Επιδόσεις
9
Οδική συμπεριφορά
8.5
Σχέση ποιότητας - τιμής
9
volkswagen-taigo-10tsi-110hp-dsgΗ Volkswagen γεμίζει τα κενά στις κατηγορίες αυτοκινήτων. Το Taigo αποτελεί το alter ego του T-Cross και έχει ένα ξεκάθαρα πιο νεανικό και coupe στυλ. Παραμένει ευρύχωρο, ποιοτικό και σε γενικές γραμμές ευχάριστο και άνετο οδηγικά. Αν θα αλλάζαμε κάτι, θα ήταν σίγουρα οι διακόπτες αφής στο εσωτερικό και τα σκληρά πλαστικά εσωτερικά στις πόρτες.