Θετικό ή αρνητικό το να βγάζουμε δίπλωμα οδήγησης από τα 17;

Την έκδοση διπλώματος οδήγησης στα 17 έτη πρότεινε στην ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, με την προϋπόθεση ότι ο ανήλικος οδηγός θα συνοδεύεται από ενήλικα συνοδηγό.

Πράγματι, η συγκεκριμένη πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση κρύβει παγίδες, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά πριν εφαρμοστεί το μέτρο. Και πρώτα απ’ όλα το θέμα της ευθύνης! Ποιος θα τιμωρηθεί; Ο ανήλικος οδηγός ή ο ενήλικας συνοδηγός του όταν σημειωθεί παράβαση του Κ.Ο.Κ.;

Η οδήγηση από τα 17 πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρούς όρους, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις γονέων που δίνουν στα παιδιά τους το αυτοκίνητο τους, με αποτέλεσμα αυτή η ανοχή του γονέα να δίνει την αυθαιρεσία στο 17χρονο παιδί να οδηγήσει το αυτοκίνητο της οικογένειας και χωρίς μάλιστα την παρουσία του γονέα. Σήμερα για να αποκτήσει κανείς δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και ο νόμος αυτός ισχύει από τη δεκαετία του 80, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δίπλωμα παίρνει κανείς στα 16 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 είναι κάτι το θετικό, αλλά πάντα με την συνοδεία ενήλικα. Γιατί κακά τα ψέματα αν δει κανείς τι γίνεται στην επαρχία με τους ανήλικους οδηγούς θα τρομάξει. Βλέπουμε παιδιά 13 ετών να οδηγούν τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και κάθε τροχοφόρο και κανενός το αφτί δεν ιδρώνει. Ούτε του γονιού, ούτε της τροχαίας η οποία στα χωριά είναι ανύπαρκτη.

Ερχόμαστε τώρα στο δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου, το οποίο χορηγείται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο 16χρονος μπορεί και οδηγεί χωρίς συνοδεία στον ίδιο δρόμο και εφαρμόζει τον ίδιο Κ.Ο.Κ., ενώ ένας 17χρονος οδηγός θα πρέπει να συνοδεύεται μέχρι να γίνει 18 ετών; Κατά την γνώμη μου, τα παιδιά καλό είναι να μάθουν να οδηγούν από νεαρή ηλικία και να αποκτούν σωστές βάσεις και στον τομέα της οδήγησης, να μάθουν να σέβονται τους άλλους και πολύ περισσότερο να τηρούν τον Κ.Ο.Κ. όσο απαρχαιωμένος και αν είναι αυτός.