Υπάρχει στα αλήθεια το Chaos;

Spyros Panopoulos Automotive Chaos

Το ερώτημα είναι απλό, σχετικά. Υπάρχει λοιπόν το περιβόητο Chaos; Το “Made Proudly in Greece” hypercar, ultra-car ή όπως θεωρείται αυτό το απίστευτο δημιούργημα;

Η Spyros Panopoulos Automotive αποκάλυψε φωτογραφίες και τις τεχνικές λεπτομέρειες του Chaos. Του πρώτου της αυτοκινήτου, υπεραυτοκινήτου ή όπως τελοσπάντων λέγονται αυτού του είδους τα αυτοκίνητα που θα κάνουν ακόμη και μια Bugatti Chiron να νιώσει αμήχανα δίπλα του. Πραγματικά από χθες που “σηκώθηκε το σεντόνι” βλέπω και διαβάζω περισσότερο αρνητικά σχόλια παρά θετικά. Στα social media έχει ξεσπάσει τόσο μεγάλος ντόρος που σε βάζει σε σκέψεις… ακόμα και σε υποψίες, ναι!

Υπάρχει λοιπόν στα αλήθεια το Chaos;

Όταν μια εταιρία, μια αυτοκινητοβιομηχανία, αποκαλύπτει κάτι τόσο εξωπραγματικό υπάρχει πάντα η αμφισβήτηση. Πόσο μάλλον αν κάτι τόσο “εξωγήινο” είναι το πρώτο της μόλις αυτοκίνητο! Και βεβαίως πόσο μάλλον αν αυτή η εταιρία είναι ελληνική. Ναι, το Chaos σύμφωνα με τον δημιουργό του κατασκευάζεται στην Ελλάδα από Έλληνες! Μήπως θα έπρεπε να είμασταν κάπως περήφανοι γι αυτό;

Μήπως αν μια εταιρία από πχ τη Δανία παρουσίαζε κάτι αντίστοιχα “τρελό” θα ήμασταν πιο εύπιστοι; Θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι το Chaos υπάρχει ή έστω ΘΑ υπάρχει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον σε πλήρη λειτουργική μορφή.

Spyros Panopoulos Automotive ChaosRenderings και fake φωτογραφίες

Η “μάχη” της αμφισβήτησης ξεκίνησε με τις φωτογραφίες. Είναι “ψεύτικη” η τοποθεσία των φωτογραφιών, είναι φωτομοντάζ, άρα και το Chaos είναι “ψεύτικο”. Είναι όμως έτσι; Αν κατάλαβα καλά, ο δημιουργός Σπύρος Πανόπουλος είχε πει πως θα αποκαλύψει φωτογραφίες του αυτοκινήτου και θα αποκαλύψει και τα πλήρη τεχνικά του χαρακτηριστικά. Και αυτό ακριβώς συνέβη λοιπόν εδώ!

Χωρίς να έχω καμία επικοινωνία με τον κ. Πανόπουλο, χωρίς να έχουμε λάβει κανένα ενημερωτικό email στο trcoff.gr για το αυτοκίνητο αλλά και το event της αποκάλυψης, διάβασα προσεκτικά τις επίσημες ανακοινώσεις που ο ίδιος έκανε στα social media. Και μέχρι στιγμής έκανε αυτό που είπε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο!

Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Ότι το αυτοκίνητο δεν υπάρχει; Γιατί δε το έβαλε μπροστά ή δεν είδαμε πχ κάποιο video του; Προσωπικά το βλέπω διαφορετικά. Και ως δημοσιογράφος που ακολουθώ επαγγελματικά το χώρο του αυτοκινήτου από το 1999, κάτι αντίστοιχο το έχω δει πάρα πολλές φορές. Μάλιστα από μεγάλες και καταξιωμένες εταιρίες. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό του τελευταίου Qashqai, με τη Nissan να το αποκαλύπτει αρχικά αποκλειστικά σε CGI εικόνες. Η Nissan δεν ήθελε να πείσει κανέναν ότι το αυτοκίνητο υπάρχει. Ήθελε πολύ απλά να το δείξει και να το αποκαλύψει, μαζί με τα χαρακτηριστικά του. Δε νομίζω να υπήρξε άνθρωπος που να σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή ότι το Qashqai δεν υπάρχει! Ναι, ακραίο παράδειγμα αυτό, αλλά συνέβη 100%.

Nissan Qashqai CGI

Άρα λοιπόν τι συζητάμε εδώ;

Ναι, μένει να δούμε το αυτοκίνητο στο δρόμο! Μένει να το ακούσουμε και να δούμε αν θα καταφέρει όλα αυτά που υπόσχεται ο δημιουργός του. Δοκιμές στο δρόμο, απόπειρα ρεκόρ στο Nurburging, παρουσίαση στο Top Gear, επιτάχυνση 0-400μ και τελική ταχύτητα με το support της Red Bull. Θα είναι λοιπόν το Chaos όσα υπόσχονται τα specs του; Εκεί θα κριθούν όλα. Μέχρι τότε ας χαλαρώσουμε και ας ονειρευτούμε τουλάχιστον ότι ίσως το τελευταίο θερμικό hypercar μπορεί να είναι Ελληνικό.

Αυτό είναι το Chaos. Το πρώτο ελληνικό Hypercar!

[Φωτό: spyrospanopoulos.com, Nissan]