Αντιδράσεις για τις μειώσεις στα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

“Ένα βήμα πίσω” χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών (ETSC) την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση κατά 50% των προστίμων που προβλέπονται για τους παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ).

Ο εκτελεστικός Διευθυντής της ETCS, Αντόνιο Αβενόζο, σχολιάζοντας την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνησης δήλωσε:

Η απόφαση αυτή θα είναι ένα βήμα πίσω για την Ελλάδα. Η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής, αποτελούν κύριες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων και θανάτων στους δρόμους. Η μείωση των προστίμων στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Ανάλογη αντίδραση εξέφρασε και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»:

Η 11ετής πείρα του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» πάνω στο τόσο κρίσιμο για τη χώρα μας θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής και της καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας, καθώς και ο συμβουλευτικός μας ρόλος σε Διεθνή Όργανα (ETCS, OHE, FIA) για την έρευνα και τη χάραξη πολιτικής στο ζήτημα της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων μας στο δρόμο, μας υποχρεώνουν να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης που , κατά τη γνώμη μας, θα υπονομεύσουν – αν όχι θα αναχαιτίσουν – τις μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει και από το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων συμβάντων στον τόπο μας.

Τις αντιρρήσεις του εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής για την επικείμενη μείωση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι Εκπαιδευτές οδήγησης μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Για μας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, το κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται για την παράβαση των κανόνων κάποιου χρήστη της Κοινωνίας της Κίνησης (ΚτΚ), πρέπει να συνοδεύεται ΚΑΙ με επανεξέταση ΚΑΙ με κοινωνική εργασία.

Πολύ φοβάμαι ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις φορέων θα αποτελέσουν «φρένο» στην εφαρμογή της πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκα και τα πρόστιμα δεν θα μειωθούν. Περιμένουμε να φανεί η ευαισθησία της κυβέρνησης…
[φωτό: bloko.gr]