Η FREE PRESS της Βορ. Ελλάδας: Τεύχος #13

Πόσο θα ακριβύνουν ακόμα τα αυτοκίνητα; Ένα ερώτημα που σίγουρα απασχολεί πολύ κόσμο, αφού η αγορά τραβά την ανηφόρα. Εδώ και καιρό!

Φτάσαμε πλέον σε επίπεδα τιμών που δε θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί, αφού ένα supermini πχ ένα Ford Fiesta, κοστίζει πλέον όσο ένα Ford Focus, ένα Polo όσο ένα Golf και πάει λέγοντας… Για να μην πάρουμε τα πολυπόθητα και δημοφιλή SUV, που πλέον φτάσαμε να ξεκινούν σχεδόν από τις 30.000 ευρώ για βασικές εκδόσεις. 

Η αγορά άλλαξε και αλλάζει ακόμα. Πόσο ακόμα; Όσο οι εταιρίες θα “βασανίζονται” από τους ρύπους οι τιμές θα ανεβαίνουν, μαζί με τις απαιτήσεις φυσικά σε πιο “πράσινα” αυτοκίνητα. Με τη ροπή προς την ηλεκτροκίνηση να αυξάνεται και με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσθέτουν σταδιακά ένα υπολογίσιμο μιξ στη γκάμα τους τα νέα δείχνουν κάπως ενθαρρυντικά. Γιατί άλλωστε όλα αυτά τα ηλεκτρικά, υβριδικά και Plug-in υβριδικά, ακόμη και τα ήπια υβριδικά, παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη μείωση των ρύπων, σε επίπεδο μέσου όρου. Και οι χαμηλότεροι ρύποι σε επίπεδο βιομηχανίας σημαίνει χαμηλότερα πρόστιμα, άρα και χαμηλότερες τιμές.

Ακόμα όμως η αγορά έχει να αντιμετωπίσει την σοβαρή κατάσταση με την έλλειψη σε μιρκοτσίπ. Οι παραγωγές είναι περιορισμένες, με τη ζήτηση αυξημένη. Και όπως συμβαίνει παντού, η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προϊόντος, φέρνει αυξημένες τιμές. Είτε έχουμε να κάνουμε με αυτοκίνητα είτε και με οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί μικροτσίπ.

Την όλη κατάσταση επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι συγκρούσεις Ουκρανίας-Ρωσίας. Ακόμη και να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση, η ζημιά έχει ήδη γίνει και σίγουρα επιβαρύνει τα πάντα. Μαζί και την αυτοκινητοβιομηχανία. Συνεπώς και αν κάποιος περιμένει να κάνει κάποια αγορά, αυτό που λέμε “η κατάλληλη στιγμή” έχει πλέον περάσει και σίγουρα κάθε καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος του. Τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν…

Περισσότερα στο νέο τεύχος της FREE PRESS online εφημερίδας του trcoff.gr

👉Διαβάστε το εδώ!