Τα λέμε και τα ξαναλέμε… ωστόσο η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου είναι εκτός ελέγχου. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να αγοράσει αυτοκίνητο, όμως η αγορά δεν μπορεί να διαχειριστεί τη ζήτηση! Ζούμε στιγμές που κάποτε θα διηγούμαστε… αν δηλαδή δε χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα!

Και για να εξηγηθούμε… η κατάσταση λίγο ή πολύ είναι η γνωστή με τους ημιαγωγούς ή καλύτερα την έλλειψη αυτών. Οι γραμμές παραγωγές δεν μπορούν να διαχειριστούν τη ζήτηση, αφού τσιπάκια δεν υπάρχουν. Τα εργοστάσια έχουν την πίτα, έχουν όμως και το μαχαίρι. Αποφασίζουν πως θα παράγουν ποιά μοντέλα, αν θα καταργήσουν συγκεκριμένες εκδόσεις και αν θα δημιουργήσουν νέες. Με εξοπλισμό που επηρεάζεται λιγότερο από την πρωτοφανή έλλειψη ημιαγωγών.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, ανυποψίαστοι αγοραστές οπλίζονται με υπομονή αγοράζοντας αυτοκίνητα-φαντάσματα που ΘΑ παραχθούν σε κάποιους μήνες και θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση εντός 1 χρόνου. Και κυρίως σε όποια τιμή θα κοστίζουν την ημέρα της παράδοσης! Μπορεί και 3.000 και 4.000 και 5.000 ευρώ ακριβότερα από σήμερα. Στην καλύτερη περίπτωση και αυτό, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα εργοστάσια αλλάζουν τα πλάνα τους. Καταργούν ολόκληρες παρτίδες παραγωγής λόγω αλλαγής σε εξοπλισμούς και οι παραγγελίες των αγοραστών φεύγουν μέσα σε μια “μαύρη τρύπα”. Έτσι απλά…

Σε όλα αυτά προσθέστε και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που αρχίζουν να εξαφανίζονται από την αγορά ή να φτάνουν σε τιμές που είχαν ως καινούρια. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε και τον τουρισμό. Μαζί με όλες τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οι οποίες φυσικά είναι πρακτικά αδύνατο να περιμένουν παραγγελίες 9-10-12 μηνών παράδοσης για να εξυπηρετήσουν το επίσης τεράστιο κύμα τουριστών που αναμένεται φέτος. Άρα εδώ και καιρό έχουν “σκουπίσει” την αγορά από ότι μεταχειρισμένο έως 4-5 ετών υπάρχει εκεί έξω.

Και μετά τι; Ως πότε δε θα υπάρχουν αυτοκίνητα; Ως πότε θα ανεβαίνουν οι τιμές; Μήπως η αγορά αυτοκινήτου έχει αλλάξει εντελώς κι εμείς ακόμα ψάχνουμε μονόκερους;

Περισσότερα στο νέο τεύχος της FREE PRESS online εφημερίδας του trcoff.gr

👉 Διαβάστε το εδώ!