Πόσοι θα αγοράζουν αυτοκίνητα στο μέλλον; Η ερώτηση έχει πολλαπλή έννοια. Πόσοι θα μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα στο μέλλον…; Οι τιμές αυξάνονται, τα αυτοκίνητα γίνονται πιο σύνθετα, πιο μεγάλα και εν τέλη προσφέρουν πολλά περισσότερα από όσα θα χρειαστείς ποτέ. Και επίσης… πόσοι θα αγοράζουν αυτοκίνητο στο μέλλον γιατί όντως θα θέλουν το μοντέλο της ιδιοκτησίας;

Η αγορά αλλάζει, ο κόσμος γύρω της αλλάζει και οι νέοι χαράζουν τη δική τους πορεία. Μια πορεία που στα επόμενα χρόνια θα φέρει πιο κοντά στο επίκεντρο έννοιες όπως το “car sharing” ή το “pay per drive”. Στην Ελλάδα βέβαια ακόμα πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητο είναι status symbol. Το να παρκάρεις στη γειτονιά ή στο cafe και να αφήνεις τα κλειδιά πάνω στο τραπέζι είναι επίδειξη δύναμης. Όσο πιο ακριβό ή όσο πιο γρήγορο το αυτοκίνητο, τόσο το καλύτερο! Κι όμως, ο κόσμος στρέφεται σε απλούστερους τρόπους. Οι νέοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να στοκάρουν ένα σεβαστό ποσό χρημάτων σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω από μια καφετέρια. Και βεβαίως είναι και το κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης που έρχεται να “σκοτώσει” την όποια οδηγική απόλαυση, σε αυτή την τεράστια στροφή που θα βιώσει η αυτοκίνηση μέσα στις δεκαετίες που έρχονται.

Αυτοκίνητα δηλαδή που ούτε θα είναι δικά σου, με το γνώριμο σημερινό μοντέλο της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και εν τέλη θα τα οδηγείς ο ίδιος. Απλά θα πληρώνεις ένα συνδρομητικό πακέτο, μια υπηρεσία σαν το Netflix, που θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς αυτοκίνητα στις μετακινήσεις σου. Και όσο πιο αυξημένες θα είναι οι ανάγκες σου, τόσο υψηλότερο και το συνδρομητικό κόστος.

Επίσης, η αυτόνομη οδήγηση θα αλλάξει δραματικά τις επόμενες γενιές. Παιδιά που γεννιούνται σήμερα, δε θα χρειαστεί να οδηγήσουν ποτέ. Ποτέ! Απλά ως ενήλικες θα είναι επιβάτες ενός συνδρομητικού και αυτόνομου αυτοκινήτου. Εμείς οι petrolheads είμαστε πλέον είδος προς εξαφάνιση, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες να απαγορευτεί πλήρως η μη αυτόνομη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους.

Σας φαίνονται περίεργα όλα αυτά; Σημειώστε τη σημερινή χρονιά και σε μια δεκαετία τα ξανά λέμε… όταν πλέον όλα αυτά θα είναι είτε σε εφαρμογή, είτε σε τροχιά εφαρμογής!

Στα του τεύχους μας, το Toyota Corolla Cross Hybrid είναι η “ατραξιόν” του μήνα, αφού ενσωματώνει όλα όσα ζητά ο σύγχρονο αγοραστής: οικονομία, επιδόσει και βεβαίως το σχήμα ενός οικογενειακού SUV. Μεταξύ άλλων γνωρίζουμε και τα Jeep Avenger, Volkswagen ID. BUZZ και Mazda MX-30 R-EV, ενώ το Peugeot Inception Concept μας ταξιδεύει στο – όχι τόσο μακρινό – μέλλον!

👉 Διάβασε το νέο τεύχος εδώ!