Η FREE PRESS της Βορ. Ελλάδας: Τεύχος #10

Διαβάστε τη FREE PRESS εφημερίδα της Βορείας Ελλάδος για την αυτοκίνηση!

Η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από το 2030 δεν θα πωλούνται αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα ίσως τρομάζει τους πιο παραδοσιακούς οδηγούς. Όμως δεν είναι η αυτοκίνηση το μόνο που αλλάζει.

Με την ίδια λογική, στα πλαίσια της “πράσινης πολιτικης”, θα σταματήσουν να τοποθετούνται καυστήρες πετρελαίου στις νέες οικοδομές από το 2023 και από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων.

Συνεπώς και αλλάζει ο κόσμος γύρω μας και ναι, από το 2030 δε θα μπορούμε να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύση. Το ερώτημα όμως είναι άλλο! Θα υπάρχουν αυτοκίνητα βενζίνης ή diesel μέχρι τότε; Όλοι οι κατασκευαστές σταδιακά βάζουν “ταφόπλακα” στη βενζίνη και στο diesel και αυτό είναι ήδη εμφανές από σήμερα.

Πλέον δε χρειάζεται ένα μοντέλο να είναι “ειδικό” για να εξηλεκτριστεί και πλέον σε όλες τις κλίμακες των κατηγοριών εισβάλλουν δυναμικά οι μπαταρίες. Η Ford μάλιστα πρόσφατα έδειξε πως τα πάντα μπορούν να γίνουν ηλεκτρικά, λανσάροντας στην αγορά τη Mustang Mach-E. Ένα ηλεκτρικό SUV επιδόσεων, μια Mustang που ακόμη και σε σχήμα SUV μπορεί να δώσει οδηγική χαρά! Και το διαπιστώνουμε στην πράξη, οδηγώντας την ισχυρή έκδοση της με 351 ίππους.

Από την άλλη έχουμε και mainstream προτάσεις που εξηλεκτρίζονται, λίγο ή πολύ! Το σπορτίφ Leon FR στη νέα έκδοση e-Hybrid μπορεί να φορτίσει σε μια πρίζα και να κινηθεί ηλεκτρικά στην καθημερινότητα. Και όταν χρειαστεί βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για να παρέχουν επιδόσεις που ζηλεύουν πολλά άλλα hatchback. Στην υβριδική εποχή μπαίνουν και οι Γάλλοι της Renault, δημιουργώντας τη δική τους τεχνολογία, αντλώντας τεχνογνωσία από τη Formula 1. Και το Clio E-Τech είναι ένα supermini με έναν ιδανικό συνδυασμό οικονομίας, ποιότητας και οδηγικής απόλαυσης, στην πρώτη κιόλας γενιά ενός πλήρως υβριδικού Renault.

Οι αλλαγές έρχονται πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε! Ζούμε ήδη στην εποχή της μετάβασης στην πλήρως ηλεκτρική μετακίνηση και είτε το καταλάβαμε είτε όχι βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον αυτής της αλλαγής!

Περισσότερα στο νέο τεύχος της FREE PRESS online εφημερίδας του trcoff.gr

Διαβάστε το εδώ!