Μειώνονται κατά 50% τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

Μείωση των προστίμων κατά 50% για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Το μέτρο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξαιρούνται τα πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η πρόταση Τόσκα ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών και τον υπουργό κ. Σπίρτζη και σύντομα θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της. Η απόφαση για μείωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. γίνεται κατά τον κ. Τόσκα λόγω της οικονομικής κρίσης και οι παραβάτες δυσκολεύονται να τα πληρώσουν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόφαση είναι απαράδεκτη, γιατί θα δημιουργήσει κλίμα αδιαφορίας σε πολλούς οδηγούς για την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. αφού με τη νέα ρύθμιση τα πρόστιμα θα έχουν μικρό κόστος στη τσέπη τους. Για παράδειγμα σήμερα το πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κοστίζει 100 ευρώ και αν πληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες κοστίζει 50 ευρώ. Τώρα με τη νέα μείωση κατά 50% ο παραβάτης θα πληρώνει μόνο 25 ευρώ!
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σε αρνητική θέση στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, λόγω έλλειψης οδηγικής παιδείας και άλλων παραμέτρων. Ωστόσο, ο φόβος του προστίμου για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. αποτελεί παράγοντα πειθαρχίας για πολλούς ατίθασους οδηγούς. Τώρα με την μείωση των προστίμων η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.