Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά η ημερομηνία 8/8 είναι γνωστή μεταξύ των οπαδών, των λεσχών και των ιδιοκτητών RX-8 ως η «Διεθνής Ημέρα του Mazda RX-8».

Το εμβληματικό Mazda RX-8 ξεχωρίζει στο πλήθος ακόμα και τώρα, 10 χρόνια αφότου η Mazda σταμάτησε να το προσφέρει στην Ευρώπη. Το μοντέλο παρουσιάστηκε το 2001 και αμέσως προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, στρέφοντας όλα τα βλέμματα πάνω του. Με μια σχεδίαση που εξυμνεί τα σπορ αυτοκίνητα, το RX-8 είναι μια οδηγική εμπειρία και μια πρόσκληση για απόλαυση. Η εμφάνισή του είναι το αποτέλεσμα μιας ευφυούς σχεδιαστικής διαδικασίας που ήξερε ακριβώς τι ήθελε να πει και πώς να το πει.

Την εποχή του εκείνη, ένα προσιτό, πισωκίνητο σπορ αυτοκίνητο με πόρτες revolver, τέσσερα καθίσματα και 290 λίτρα χώρο αποσκευών έμοιαζε με θαύμα. Παρόλο που ήταν το επόμενο στη σειρά όχημα με κινητήρα Wankel μετά το RX-7 FD, κατά κάποιον τρόπο το RX-8 ποτέ δε θεωρήθηκε άμεσος διάδοχος. Φανταστικό ή όχι – με το RX-7, η ταυτόχρονη βόλτα με τρεις φίλους δεν ήταν επιλογή. Για να μην αναφέρουμε, ότι κάθε επιβάτης προσφέρει την άνεση ενός ανατομικά διαμορφωμένου σπορ καθίσματος. Ωστόσο, όλες αυτές οι πρακτικές πτυχές δεν αφαιρούν ούτε στο ελάχιστο τη σπορ αίσθηση του αυτοκινήτου.

Ο περιστροφικός κινητήρας Renessis, σε αντίθεση με το RX-7, δεν ήταν υπερτροφοδοτούμενος. Κάτι που μείωσε τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση, ωστόσο προσέφερε παρόμοια απόδοση. Μάλιστα υπάρχουν πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες σε τριγωνικό σχήμα γύρω από το αυτοκίνητο, που λειτουργούν ως διακριτικές υπενθυμίσεις του περιστροφικού κινητήρα κάτω από το καπό. Καθένα από αυτά βρίσκονται σε σημεία όπως στο λεβιέ ταχυτήτων, στα προσκέφαλα των καθισμάτων, στην περιστροφική ρύθμιση των καθισμάτων και στον πίσω προβολέα ομίχλης.

Το Mazda RX-8 ξεχώρισε όμως και για την οδική του συμπεριφορά. Η εμπρός ανάρτηση είναι διπλών ψαλιδιών με σφυρήλατους βραχίονες αλουμινίου και η πίσω ανάρτηση 5 συνδέσμων. Ο μονοκόμματος άξονας μετάδοσης κίνησης από ανθρακονήματα δείχνει πόσο μακριά ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν οι μηχανικοί στον αγώνα τους για ένα ελαφρύ όχημα.

Παρά το γεγονός ότι το Mazda RX-8 είχε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα προηγούμενα οχήματα με περιστροφικό κινητήρα, τελικά δεν συμμορφώθηκε με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η Mazda σταμάτησε να πωλάει το αυτοκίνητο στην Ευρώπη το 2010, ενώ συνέχισε να πωλείται στην Ιαπωνία μέχρι το 2012. Για αγωνιστικούς σκοπούς κατασκευάστηκε μέχρι το 2018. Η Mazda έχει πουλήσει συνολικά 192.094 RX-8 και το αποκορύφωμα των πωλήσεων στην Ευρώπη ήταν το 2004.

Διάβασε ακόμη:

Mazda RX-7: Η άγνωστη ιστορία ενός θρύλου