Η Αθήνα από τις χειρότερες πόλεις για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Εντάξει… όχι η χειρότερη αλλά η Αθήνα είναι ανάμεσα στις 6 χειρότερες πόλεις της Ευρώπης για να έχεις και να φορτίζεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δεν αποτελεί έκπληξη ότι 70%* των οδηγών στην Ευρώπη σκέφτονται σοβαρά την απόκτηση ενός ηλεκτρικού για το επόμενο τους αυτοκίνητο. Στην πράξη η Αθήνα έχει τον 6ο μικρότερο συντελεστή φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις, τουλάχιστον σύμφωνα με την έρευνα του Uswitch.com. Αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους φορτιστές φυσικά και όχι σε ιδιόκτητους τύπου wallbox, που οι κάτοχοι των ηλεκτρικών μπορούν να τοποθετήσουν στο σπίτι ή την εργασία τους.

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε τις Ευρωπαϊκές πόλεις που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια τάση προς την ηλεκτροκίνηση, εξετάζοντας τον συντελεστή φορτιστών ανά πληθυσμό. Για την ακρίβεια η έρευνα μετρά την αναλογία φορτιστών EV ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ανά 100.000 κατοίκους.

Οι 10 Ευρωπαϊκές πόλεις με τους λιγότερους φορτιστές EV

Η Αθήνα λοιπόν διαθέτει μόλις 0,10 σημεία φόρτισης ανά km². Μια επίδοση που μας τοποθετεί στην 6η θέση της κατάταξης των χειρότερων πόλεων για να έχεις και να χρησιμοποιείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μάλιστα η πρωτεύουσα μας έχει μόλις 62 φορτιστές συνολικά, τουλάχιστον 8 φορές λιγότερους από ότι για παράδειγμα η Ρώμη, η οποία έχει 499 φορτιστές. Ο συντελεστής ανά 100.000 κατοίκους είναι μόλις 0,02, δηλαδή 88% χαμηλότερος από αυτόν της Ρώμης (0,18).

Ωστόσο, η χειρότερη πόλη για μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η γειτονική Σόφια. Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας έχει μόλις 0,01 φορτιστές ανά km², με μόλις 15 σημεία φόρτισης στο σύνολό της. Ενδεικτικά το Βουκουρέστι της Ρουμανίας έχει 121 σημεία φόρτισης. Η Βίλνιους της Λιθουανίας έχει μόλις 21 φορτιστές, 69% λιγότερους από τη Βαρσοβία της Πολωνίας (68).

Οι 10 Ευρωπαϊκές πόλεις με τους περισσότερους φορτιστές

Υπάρχει βέβαια αι η άλλη όψη του νομίσματος, με τις πόλεις που πραγματικά χαίρεσαι να οδηγείς και γενικότερα να χρησιμοποιείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το Όσλο της Νορβηγίας βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα, με 5,47 φορτιστές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Συνολικά η πόλη διαθέτει 2.481 σημεία φόρτισης, αριθμός κατά 96% μεγαλύτερος από τους μόλις 95 φορτιστές της Κοπεγχάγης στη Δανία, που παραδόξως έχει τον ίδιο πληθυσμό με το Όσλο. Με σχεδόν 4 φορτιστές (3.98) ανά 100.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι η ευρωπαϊκή πόλη που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τη ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Λονδίνο ακολουθεί στη λίστα, με 3,17 φορτιστές ανά km² και συνολικά σχεδόν 5.000 σημεία, περίπου 16 φορές περισσότερα από ότι το Παρίσι (305). Συνεπώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου 1 στα 8 νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στο Λονδίνο είναι ηλεκτρικά.

*Στοιχεία της Eurostat.