Από τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο ηλεκτρικό  FIAT 500, η ύπαρξη της έκδοσης 3+1 είναι εκείνη που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση.

Η παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού FIAT 500, επανάφερε την αισιοδοξία στο χώρο του αυτοκινήτου. Ακριβώς όπως έκαναν στο παρελθόν οι δύο προηγούμενες γενιές του μοντέλου. Το 1957 το πρώτο 500 έκανε πράξη τον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης, κάνοντας εφικτή την απόκτηση ενός ατομικού μέσου μετακίνησης για το ευρύ κοινό. Το 2007 η δεύτερη γενιά έφερε το ξεχωριστό στιλ στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης και σήμερα, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό 500, επαναπροσδιορίζει την έννοια των αστικών μετακινήσεων. Με έναν πρακτικό, τεχνολογικά προηγμένο και βιώσιμο για όλους τρόπο.

Το ηλεκτρικό 500 (δείτε τη video-δοκιμή εδώ) είναι το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία του που είναι διαθέσιμο σε τρεις τύπους αμαξώματος (Hatchback, Cabrio & 3+1). Μια επιλογή η οποία είναι απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία της μάρκας, όπου η καινοτομία, η πρακτικότητα και το στιλ συνυπάρχουν με ιδανικό τρόπο. Οι αγοραστές του 500 εξελίσσονται και οι σχεδιαστές της FIAT δημιουργούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Οι νέοι που οδηγούσαν το συμβατικό 500 σαν το απόλυτο life-style αυτοκίνητο έγιναν εργαζόμενοι γονείς. Πλέον αναζητούν το ιδανικό τρόπο για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους με ασφάλεια, άνεση και πρακτικότητα. Παράλληλα όμως δεν θέλουν να χάσουν την ευελιξία που απολαμβάνουν από το αγαπημένο τους 500. Ούτε βεβαίως το μοναδικό του στιλ!

Εδώ έρχεται το 3+1 να καλύψει όλες τις πρακτικές τους ανάγκες με έναν απλό, όσο και καινοτόμο τρόπο. Η προσθήκη μιας δεύτερης πόρτας από την πλευρά του συνοδηγού, η οποία ανοίγει σε αντίθετη φορά σε γωνία σχεδόν 90ο επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι γίνεται ιδιαίτερα εύκολη η είσοδος και έξοδος των παιδιών. Ειδικά σε εκείνες τις ηλικίες που απαιτείται και η χρήση του ειδικού καθίσματος. Η συγκεκριμένη λύση σαν σύλληψη κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στο χώρο του αυτοκινήτου. Η εφαρμογή της όμως στο ηλεκτρικό 500 έγινε με έναν πραγματικά καινοτόμο τρόπο. Αυτός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχεδιαστικό και μηχανολογικό επίπεδο.

Ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, το ίδιο μοναδικό στιλ

Η προσθήκη της δεύτερης πλαϊνής πόρτας ολοκληρώθηκε χωρίς οι σχεδιαστές να αυξήσουν στο ελάχιστο τις διαστάσεις του μοντέλου. Με αυτό τον τρόπο διατήρησαν στο ακέραιο την παροιμιώδη ευελιξία του ηλεκτρικού 500 και κυρίως το μοναδικό του στιλ. Σκοπός ήταν η σημαντική αύξηση του επιπέδου πρακτικότητας, χωρίς την προσθήκη στοιχείων που θα αλλοίωναν την εικόνα του μοντέλου. Η προσεκτική σχεδίαση των αρμών και των σημείων σύνδεσης της πόρτας με το αμάξωμα δημιούργησαν ένα σύνολο που δύσκολα θα ξεχωρίσει κανείς με την πρώτη ματιά από την απλή 3θυρη έκδοση του μοντέλου. Ακόμη, η ορατότητα δεν περιορίστηκε στο ελάχιστο σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις.

FIAT 500Κανένας συμβιβασμός στην ακαμψία και την ασφάλεια

Η απουσία μεσαίας κολώνας στην πλευρά του συνοδηγού αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τους μηχανικούς. Έπρεπε να βρεθούν τρόποι για να διατηρήσουν την ακαμψία του συνόλου, αλλά και το συνολικό επίπεδο παθητικής ασφάλειας. Η ενισχυμένη δομή στο νέο πλαίσιο του ηλεκτρικού 500 αποτέλεσε σύμμαχο τους. Αφού με πολύ μικρές ενισχύσεις κατέστη δυνατή η επίτευξη του στόχου.

Το εξαιρετικά στιβαρό τμήμα που φιλοξενεί τη μπαταρία και το χαμηλότερο κέντρο βάρους σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα επίσης συνέβαλαν στο να απαιτηθούν ελάχιστες παρεμβάσεις, σε σχέση με τη σχεδίαση της έκδοσης hatchback. Παράλληλα, η ίδια η σχεδίαση της μικρής πλαϊνής πόρτας και κυρίως ο τρόπος που αυτή ασφαλίζει με το αμάξωμα και την κυρίως πόρτα, δημιουργούν μια «εικονική» μεσαία κολώνα. Έτσι με κλειστές τις πόρτες η έκδοση 3+1 δεν έχει ουσιαστικά καμία διαφορά σε αυτό τον τομέα με την «κλασσική» έκδοση hatchback.

FIAT 500Ελάχιστη αύξηση του βάρους

Βασικό στοιχείο που επηρεάζει την αποδοτικότητα ενός αυτοκινήτου είναι το βάρος. Η προσθήκη θυρών και των σχετικών ενισχύσεων συχνά επιβαρύνει σημαντικά το βάρος ενός μοντέλου. Μια αύξηση που συχνά ξεπερνά κατά πολύ τα 100 κιλά. Στην περίπτωση του 500 3+1, παρά την απουσία κεντρικής κολώνας και τις πρόσθετες ενισχύσεις, το βάρος αυξήθηκε κατά μόλις 30kg. Ως αποτέλεσμα, η έκδοση έχει πρακτικά τις ίδιες επιδόσεις και αυτονομία (314χλμ. σε μικτές συνθήκες και έως 447χλμ. σε αστικές συνθήκες) με τo 3θυρo.

Ευελιξία στη γραμμή παραγωγής

Με το θέμα της παραγωγής και την πολυπλοκότητα της να αποτελεί έναν από τους βασικούς προβληματισμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες, η FIAT με το 500 3+1 εφάρμοσε μια νέα διαδικασία συναρμολόγησης. Αυτή δίνει εξαιρετική ευελιξία στο εργοστάσιο να εντάσσει επί της ουσίας στην ίδια γραμμή παραγωγής την έκδοση 3+1. Χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις σε μηχανολογικό επίπεδο, αλλά και εργασιακό φόρτο για το προσωπικό. Η συγκεκριμένη τακτική μειώνει την πολυπλοκότητα. Διατηρεί σε κορυφαίο επίπεδο την ποιότητα παραγωγής και παράλληλα μειώνει στο ελάχιστο την αύξηση του κόστους που προκύπτει από την προσθήκη της επιπλέον πόρτας.

Το ηλεκτρικό 500 3+1 εφοδιάζεται (όπως και τα υπόλοιπα 500) με προηγμένα συστήματα πολυμέσων, συνδεσιμότητας και υποβοήθησης της οδήγησης. Μάλιστα είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Πρακτικά προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της έκδοσης hatchback, με επιπλέον ένα κορυφαίο επίπεδο πρακτικότητας για όσους χρησιμοποιούν συχνά τις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Παράλληλα, όλες οι εκδόσεις του μοντέλου διαθέτουν λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τις 30.000 ευρώ. Έτσι επωφελούνται από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο προσφέρει όφελος έως και 6.000 ευρώ.

Δείτε και οδηγήστε το ηλεκτρικό FIAT 500 στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. στη Λ. Γεωργικής Σχολής 121 στην Πυλαία (τηλ: 2311180724).