Το Mercedes-Benz Vision URBANETIC υιοθετεί μία πρωτοποριακή προσέγγιση στις μετακινήσεις, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πόλεων, των επιχειρήσεων και των κατοίκων. Η ιδέα μειώνει τις κυκλοφοριακές ροές, αποσυμφορεί τα κέντρα των πόλεων και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το όραμα βασίζεται σε αυτό-οδηγούμενα, ηλεκτροκίνητα πλαίσια οχημάτων. Σε αυτά μπορούν να τοποθετούνται εναλλάξιμα αμαξώματα για τη μεταφορά είτε επιβατών είτε αγαθών. Ως επιβατικό όχημα, το Vision URBANETIC μπορεί να φιλοξενεί έως δώδεκα επιβάτες, ενώ η μονάδα μεταφοράς φορτίου χωράει έως δέκα παλέτες EPAL. Στο όχημα συνολικού μήκους 5,14 μέτρων μπορεί να προσαρμόζεται ένας χώρος φόρτωσης 3,70 μέτρων. Επιπλέον, το concept όχημα ενσωματώνει και μία ηλεκτρονική υποδομή που αναλύει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και τη ζήτηση σε δεδομένη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένας στόλος αυτό-οδηγούμενων οχημάτων με δρομολόγια που προγραμματίζονται βάσει των εκάστοτε μεταφορικών αναγκών.

Mercedes-Benz Vision URBANETIC

Χάρη στην πλήρη δικτύωση, την αξιολόγηση τοπικών πληροφοριών και τον ευφυή έλεγχο, το σύστημα δεν αναλύει απλώς τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και μαθαίνει από αυτές. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες και να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και παράδοσης, καθώς και να αποφεύγονται οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις.

Πλήρης δικτύωση και δημιουργία ενός εκτενούς οικοσυστήματος

Με το Vision URBANETIC, η Mercedes-Benz σκοπεύει να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες και περισσότερα αγαθά με λιγότερα οχήματα στο ίδιο ουσιαστικά οδικό δίκτυο. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα κέντρα των πόλεων και θα ικανοποιηθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς ατόμων και αγαθών. Εν τέλει, με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις, με ευέλικτες και άνετες μετακινήσεις ανθρώπων, αποδοτικές μεταφορές αγαθών και σημαντικά λιγότερες εκπομπές θορύβων και ρύπων.

Mercedes-Benz Vision URBANETIC

Δύο εναλλάξιμες μονάδες για επιβάτες και αγαθά

Το Vision URBANETIC εξοπλίζεται με εναλλάξιμα αμαξώματα ανάλογα με τον σκοπό χρήσης. Ως όχημα διαμοιρασμού διαδρομής με αμάξωμα μεταφοράς επιβατών, προσφέρει χώρο για έως δώδεκα επιβάτες. Τα δύο αμαξώματα εναλλάσσονται είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Η αυτόματη διαδικασία γίνεται σε λίγα λεπτά. Το σύστημα βασίζεται σε ένα πλαίσιο αυτόνομης οδήγησης στο οποίο στερεώνονται τα αντίστοιχα αμαξώματα. Ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες οδήγησης, δηλαδή το αυτόνομο πλαίσιο μπορεί να πηγαίνει από τη μία τοποθεσία στην άλλη χωρίς αμάξωμα.

Η μονάδα μεταφοράς φορτίων μετατρέπει το όχημα σε κλασικό ελαφρύ επαγγελματικό. Χάρη στο μεταβλητό δάπεδο φόρτωσης, μπορεί να διαιρείται σε δύο επίπεδα και να μεταφέρει έως δέκα παλέτες EPAL. Ο χώρος φόρτωσης έχει χωρητικότητα 10 κ.μ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσαρμόζονται στο όχημα πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς φορτίου και να χρησιμοποιείται ως κινητός σταθμός διανομής πακέτων για παραδόσεις στον τελικό προορισμό. Εξετάζονται και πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις χρήσης, αφού το πλαίσιο μπορεί να εξοπλίζεται με μία ευρεία γκάμα αμαξωμάτων για άλλους κλάδους και ποικίλες εφαρμογές.

Mercedes-Benz Vision URBANETIC

Μεγαλύτερη ελευθερία στην εσωτερική σχεδίαση

Χάρη στην πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οδηγό, το λειτουργικό κόστος μειώνεται σημαντικά. Εκτός από τους χρόνους φόρτισης του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης και τις περιόδους συντήρησης, κάθε όχημα μπορεί να χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται επικερδείς λύσεις αστικών δημόσιων μεταφορών που δεν θα ήταν βιώσιμες με οδηγό. Παρομοίως, το concept αποτελεί και μία απάντηση στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε τομείς όπως τα logistics και στην έλλειψη οδηγών.

Η απουσία καμπίνας οδηγού ελευθερώνει πολύ χώρο για την εσωτερική διαμόρφωση. Τιμόνι, πεντάλ, ταμπλό και θέση οδηγού ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, ο επιπλέον χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται για μεταφορά περισσότερων επιβατών ή πρόσθετου φορτίου εμπορευμάτων.

Τρελό;