Η Hyundai αναπτύσσει ειδικά ρομπότ που επικοινωνούν με ηλεκτρικά οχήματα και αναλαμβάνουν τη φόρτιση. Κάτι σαν τον hi-tech “βενζινά” του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος…

Ο όμιλος Hyundai Motor κατασκεύασε ρομπότ αυτόματης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με ένα ρομπότ που μπορεί να συνδέσει ένα καλώδιο στη θύρα φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος και να το αφαιρέσει ξανά μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση. Μόλις ένα όχημα παρκάρει αυτόνομα σε μια θέση φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ακινητοποιηθεί, το ρομπότ επικοινωνεί με το όχημα για να ανοίξει τη θύρα φόρτισης. Υπολογίζεται η ακριβή θέση και η γωνία μέσω κάμερας που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό και στη συνέχεια το ρομπότ παίρνει τον φορτιστή και τον στερεώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, ξεκινώντας έτσι τη φόρτιση. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ρομπότ αφαιρεί τον φορτιστή, τον επιστρέφει στη θέση του και κλείνει το κάλυμμα της θύρας φόρτισης του οχήματος.

Η Hyundai πιστεύει πως με τα αυτοματοποιημένα αυτά ρομπότ, η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων γίνεται ευκολότερη και πιο βολική, ειδικά σε σκοτεινούς χώρους. Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, καθώς τα καλώδια φόρτισης γίνονται παχύτερα και βαρύτερα με σκοπό να επιτευχθεί φόρτιση υψηλής ταχύτητας. Ένα τέτοιο ρομπότ μπορεί να φαίνεται απλό με την πρώτη ματιά, αποτελεί ένα δείγμα της προηγμένης τεχνολογίας των ρομπότ του ομίλου Hyundai. Το εργαστήριο Robotics του ομίλου έχει εξετάσει διάφορες μεταβλητές κατά την ανάπτυξη του ρομπότ αυτόματης φόρτισης, όπως η θέση στάθμευσης του οχήματος, το σχήμα της θύρας φόρτισης, ο καιρός, τα πιθανά εμπόδια και το βάρος του καλωδίου φόρτισης.

Προκειμένου ένα ρομπότ να στερεώσει έναν φορτιστή στη θύρα φόρτισης με ασφάλεια, απαιτείται τεχνολογία λογισμικού που μπορεί να υπολογίσει ταυτόχρονα αυτές τις πολλαπλές μεταβλητές. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος που εφαρμόζει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) βασισμένη σε 3D κάμερα σε ρομπότ. Η τεχνολογία ελέγχου επόμενης γενιάς που βασίζεται σε αυτήν την εφαρμογή επιτρέπει στα ρομπότ να χειρίζονται με ακρίβεια φορτιστές μεγάλου βάρους.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς κάλυμμα προστασίας, οι μηχανικοί της Hyundai κατασκεύασαν έναν ειδικό υπαίθριο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και αξιολόγησαν την απόδοση του σε διάφορες συνθήκες. Επιπλέον, οι μηχανικοί έχουν εγκαταστήσει έναν πόλο ασφαλείας με ενσωματωμένο αισθητήρα λέιζερ γύρω από το ρομπότ για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων, επιτρέποντας του να ανιχνεύει σταθερά και κινούμενα εμπόδια.

Ο όμιλος Hyundai αναμένει ότι τα ρομπότ αυτόματης φόρτισης θα αυξήσουν σημαντικά την άνεση της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και, εάν συνδυαστούν με συστήματα ελέγχου αυτόνομης στάθμευσης στο μέλλον, μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση τους με τη διαδοχική φόρτιση πολλών σταθμευμένων οχημάτων.