Ο λόγος για το Skoda Enyaq RS iV, το οποίο πέτυχε δύο ρεκόρ Guiness με συνεχόμενο drift 7,351 χιλιομέτρων! Εντάξει… στον πάγο.

Ο δημοσιογράφος Richard Meaden κατέκτησε το ρεκόρ Guiness  για το «Μεγαλύτερο σε μήκος συνεχόμενο drift στον πάγο», καλύπτοντας απόσταση 7,351 χλμ. στο τιμόνι ενός Skoda Enyaq RS iV. Η Skoda πήρε επίσης το ρεκόρ Guiness για το «Μεγαλύτερο σε μήκος συνεχόμενο drift στον πάγο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο», με το ίδιο όχημα. Δύο σε ένα δηλαδή!

Όλα αυτά συνέβησαν στις 19 Ιανουαρίου 2023, στην παγωμένη λίμνη κοντά στο Östersund της Σουηδίας. Ο δημοσιογράφος αυτοκινήτου, Richard Meaden, οδήγησε σε μια κυκλική διαδρομή περιφέρειας 188,5 μέτρων, πάνω σε παγωμένη λίμνη. Και βεβαίως δεν έσπασε ο πάγος… αλλά το ρεκόρ του μεγαλύτερου συνεχόμενου drift οχήματος στον πάγο. Το Skoda Enyaq RS iV παρέμεινε σε ελεγχόμενη ολίσθηση για περισσότερα από 15 λεπτά και συνολικά 7,351 χλμ. Το drift αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 6,231 km, που είχε σημειωθεί στην Κίνα το 2022. Η επιτυχία αυτή κατέρριψε αυτομάτως και ένα ακόμη ρεκόρ, για το «Μεγαλύτερο συνεχόμενο drift οχήματος στον πάγο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Όπως κάθε άλλο ρεκόρ, η επιτυχία αυτή δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Προηγήθηκαν τέσσερις ημέρες προσπαθειών στην συγκεκριμένη τοποθεσία, μετά από πολυάριθμες διαδρομές εξάσκησης με διαφορετικούς συνδυασμούς ελαστικών. Συνολικά 18 ώρες πλαγιολισθήσεων πραγματοποιήθηκαν επί 5 πλήρεις ημέρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός! Το Enyaq RS iV κινήθηκε γύρω από τον κύκλο drift συνολικά 39 φορές κατά τη διάρκεια των 15 λεπτών και 58 δευτερολέπτων της προσπάθειας στην οποία έσπασε το ρεκόρ. Έγραψε μέγιστη ταχύτητα 48,69 km/h και κινήθηκε με 31,64 km/h στο πιο αργό σημείο του κύκλου της διαδρομής. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν παραγωγής, εξοπλισμένο με ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών και ειδικά για την περίσταση ελαστικά. Στους εμπρός τροχούς χρησιμοποιήθηκαν τα Däckproffsen 245/35-R20 με 600 καρφιά των 5mm, ενώ πίσω τα ελαστικά ήταν τα Nokian Hakkapelitta 255/45-R20 με 300 καρφιά των 2mm.

Θυμίζουμε πως το Skoda Enyaq RS iV είναι ένα SUV μοντέλο και το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό Skoda RS, προσφέροντας ισχύ 299 ίππων και επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 6,5 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιεί μπαταρία 77 kWh (καθαρά) και διπλούς ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, παράγοντας άμεση ροπή 460 Nm.