Έξι γενιές Civic Type R φορούν το κόκκινο έμβλημα της Honda που σηματοδοτεί την κορυφαία σειρά επιδόσεων. Το «καυτό» μοντέλο κυκλοφορεί από το 1997 και χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα με διάταξη «όλα μπροστά».

Μπορεί το Honda Civic να γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια συνεχούς παραγωγής, ωστόσο είναι τα 25 χρόνια του Civic Type R που δημιουργούν έντονα συναισθήματα στους petrolheads όλου του κόσμου. Η έκδοση δηλαδή του Civic με αγωνιστικά γονίδια, που ξαναέγραψε τους κανόνες για τον ορισμό ενός hot hatch. Ένα μοντέλο με διάταξη «όλα μπροστά», κίνηση και κινητήρα εμπρός δηλαδή, μηχανικό κιβώτιο και εξαιρετική μηχανολογία, που παρέχει οδηγικές συγκινήσεις όπως λίγα μπροσθιοκίνητα μοντέλα μπορούν.

Μέσα από πέντε γενιές, το Civic Type R αγαπήθηκε και κυρίως εξελίχθηκε σε ένα αυτοκίνητο πολύ υψηλών επιδόσεων. Και τώρα η Honda αποκαλύπτει τη νέα, έκτη γενιά, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη στα hot-hatch.

EK9 (1997 – 2000): ένα προσιτό, εφικτό Type R για όλους

Το όνομα Type R εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Honda NSX Type R του 1992, που ανέβασε τον πήχη των επιδόσεων και της δυναμικής ικανότητας, αλλά ήταν διαθέσιμο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Η εφαρμογή της φιλοσοφίας Type R στο Civic ακολούθησε παρόμοιο «κώδικα δεοντολογίας» με το Integra και το NSX για να προσφέρει μία συναρπαστική οδική συμπεριφορά που ανταμείβει τον οδηγό.

Το Civic Type R EK9 κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνική αγορά και είχε κορυφαίες προδιαγραφές για την εποχή. Μεταξύ αυτών και έναν κατασκευασμένο στο χέρι κινητήρα 1.6L DOHC VTEC που απέδιδε 116 ίππους στο λίτρο. Ακόμη ξεχώριζε από το ελαφρύ αμάξωμα με ραφές συγκόλλησης που μείωσαν το συνολικό βάρος σε μόλις1050 kg, σε συνδυασμό με ένα ελικοειδές διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD), και μοναδικά εξαρτήματα ανάρτησης που μεταμορφώνουν πλήρως την οδηγική εμπειρία. Το EK9 έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση του απόλυτου hatchback με κινητήρα μπροστά και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

EP3 (2001 – 2005): Το Type R και στην Ευρώπη

Η δεύτερη γενιά του Civic Type R κυκλοφόρησε και σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και λόγω της κατασκευής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο αυτοκίνητο εισήγαγε έναν ολοκαίνουργιο και πλέον εμβληματικό κινητήρα της σειράς DOHC i-VTEC «K» με χωρητικότητα 2,0 λίτρων που επαναπροσδιόρισε τις ικανότητες των δίλιτρων κινητήρων με φυσική αναπνοή.

Διέθετε αναβαθμισμένα φρένα, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων με πυκνή κλιμάκωση και ένα πλαίσιο που έκανε εκτεταμένη χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής για αύξηση της στατικής στρεπτικής ακαμψίας κατά 80% σε σχέση με το EK9. Η ανάρτηση με γόνατα ελέγχου γωνίας κάμπερ μπροστά και διπλά ψαλίδια πίσω συνδυάστηκαν με νέο σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPS) και μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού (VGR) για μία άκρως ανταποδοτική αίσθηση και πληροφόρηση από το τιμόνι.

FN2/ FD2 (2007 – 2011): Μια γενιά, δύο εκδοχές

Η τρίτη γενιά Civic Type R ήταν μοναδική υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική έκδοση διέφεραν σημαντικά. Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε η hatchback έκδοση που βασίστηκε στο FN2. Το μοντέλο διατήρησε τον 2-λιτρο κινητήρα, αλλά εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο, που μετατόπισε το ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από τα εμπρός καθίσματα για βελτίωση των εσωτερικών χώρων και της ευελιξίας. Όπως και στο απλό Civic.

Οι Ιάπωνες, από την άλλη, είχαν στη διάθεσή τους το Civic Type R FD2 saloon, το οποίο προσέφερε μία ακόμα πιο εστιασμένη οδηγική εμπειρία. Είχε πρόσθετα στοιχεία όπως ένας ισχυρότερος κινητήρας K20A, ένα ελικοειδές LSD και ισχυρά φρένα Brembo. Το αυξημένο βάρος του saloon αντισταθμίστηκε με την εκτεταμένη χρήση δομικών συγκολλητικών αντί συγκόλλησης και αλουμινίου τόσο στο πλαίσιο όσο και στα πάνελ.

FK2 (2015 – 2017): Ο ερχομός του VTEC Turbo

Οι προσδοκίες της αγοράς και των ρυθμιστικών αρχών άλλαξαν, συνεπώς και η μετάβαση στην υπερσυμπίεση ήταν αναπόφευκτη. Οι μηχανικοί της Honda εργάστηκαν σχολαστικά για την εξέλιξη του υπετροφοδοτούμενου δίλιτρου κινητήρα K20C1 που προσέφερε εκρηκτική απόδοση χάρη στους 310 ίππους. Για να ελέγξει αυτή τη σημαντική αύξηση της ισχύος, η Honda παρουσίασε την ανάρτηση Dual Axis Strut Suspension σε συνδυασμό με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου torque-steering.

Το Civic Type-R του 2015 είχε επιτάχυνση 0-100km/h σε μόλις 5,7 δευτερόλεπτα και ήταν εξοπλισμένο με εμπρός δίσκους μεγάλης διαμέτρου (351mm) που αποτελούσαν μέρος του συστήματος πέδησης υψηλής απόδοσης της Brembo. Το FK2 αποδείχτηκε μία καταπληκτική βάση για αγωνιστικό αυτοκίνητο, καταφέρνοντας να κατακτήσει αρκετούς τίτλους TCR Touring Car σε όλο τον πλανήτη.

FK8 (2017 – 2022): Το απόλυτο hatchback

Με την άφιξή του το 2017, το FK8 ενσάρκωνε την απόλυτη εξέλιξη του Civic Type R. Σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το FK2, το νέο αυτοκίνητο απέκτησε μια σειρά από νέα μηχανικά χαρακτηριστικά. Στοιχεία όπως προσαρμοζόμενα αμορτισέρ και περαιτέρω αναβαθμίσεις στον κινητήρα K20C1 που αύξησαν την ισχύ στους 320 ίππους. Το μοντέλο εισήγαγε επίσης στην όλη εξίσωση τον παράγοντα της κάθετης δύναμης προάγοντας ακόμα περισσότερο την ένταση της οδήγησης. Το εξωτερικό αεροδυναμικό πακέτο λειτουργεί σε συνεργασία με ένα προηγμένο, σχεδόν επίπεδο δάπεδο, που συμβάλλει ενεργά στην αρνητική άντωση. Το FK8 έκανε επίσης το ντεμπούτο του στην αγορά των ΗΠΑ, μία περιοχή που ήρθε πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις του μοντέλου.

FL5 (2022): Το ταχύτερο Type R… ever!

Η νέα γενιά Civic Type R αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Είναι ένα μοντέλο που εξελίσσεται, ωριμάζει και βελτιώνει τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα αρκετών γενιών. Και ενώ οι νέες τεχνολογίες και η βελτιωμένη αεροδυναμική βοήθησαν να ανέβει ο πήχης ψηλότερα για μία φορά ακόμα, η σχέση του με τη γενιά FD2 είναι εύκολα διακριτή με τις σταδιακές βελτιώσεις να έχουν δημιουργήσει το ταχύτερο, πιο ανταποδοτικό και εθιστικό Civic Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το 2022 Civic Type R έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ στην πίστα της Suzuka και τιμά με τον καλύτερο τρόπο τα 30 χρόνια του ονόματος Type R.