Συμβουλές οδήγησης από έναν οδηγό αγώνων

Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη απόδραση του τριημέρου Αγίου Πνεύματος; Όσο εμείς θα είμαστε καθηλωμένοι στην κίνηση -τουλάχιστον όσοι ξεκινούμε από τις μεγαλουπόλεις- ο Andy Priaulx, οδηγός αγώνων της Ford Chip Ganassi Racing, ετοιμάζεται για το μαραθώνιο του Le Mans 24 Hour στη Γαλλία, κάνοντας δοκιμές πριν τον αγώνα. Ωστόσο δείτε τι μας συμβουλεύει για ένα πολύωρο ταξίδι πίσω από το τιμόνι:
[next]

Κοιμηθείτε καλά

Είτε ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο, είτε κινείσαι με 300 km/h στην ευθεία Mulsanne του LeMans, η οδήγηση απαιτεί συνεχή συγκέντρωση. Και αυτό επιτυγχάνεται σαφώς καλύτερα μετά από ένα καλό νυχτερινό ύπνο.

Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα και με ακολουθούσαν τα Σαββατοκύριακα του αγώνα, συνήθως είχα δικό μου δωμάτιο στο ξενοδοχείο για να εξασφαλίσω ένα καλό ύπνο πριν τον αγώνα.

[next]

Φάτε ένα καλό πρωινό

Ο ανεφοδιασμός του οργανισμού με «καύσιμο» πριν από ένα μεγάλο ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Πιθανόν η ικανότητα συγκέντρωσής μας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα να μειωθεί αν ξεκινήσουμε με χαμηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Γι αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ολοκληρωμένο πρωινό που να απελευθερώνει ενέργεια με αργό ρυθμό, όπως η ομελέτα σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης ή κουάκερ με καρύδια και μπανάνα σε φέτες.
[next]

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και απώλεια συγκέντρωσης. Οι οδηγοί αγώνων χάνουνε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γι αυτό υπάρχει ένα σωληνάκι μέσα στα κράνη ώστε να πίνουν ποτά με ηλεκτρολύτες και νερό ενώ οδηγούν. Αποφεύγουμε ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η υπεργλυκαιμία συνεπάγεται αναπόφευκτη απώλεια ενέργειας και συγκέντρωσης.
[next]

Μην πιείτε υπερβολικά αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ

Το πιο πιθανό είναι να νιώθουμε μια χαρά για να οδηγήσουμε την επόμενη μέρα, αλλά ξέρατε ότι στη Βρετανία 1 στις 10 συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών γίνεται μεταξύ 6:00 και 8:00 το πρωί; Το αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά για ασφαλή οδήγηση.

Αναρωτιέστε αν οι οδηγοί αγώνων απολαμβάνουμε κανένα ποτάκι; Ασφαλώς, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον αγώνα.

[next]

Να έχετε μαζί σας μερικά σνακ

Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Ανάμικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν κάποια πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας.

Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

[next]

Κάνετε τακτικά διαλείμματα

Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων κάνουν διαλείμματα. Είναι πολύ μικρά βέβαια και σίγουρα τα έχετε ακούσει ως pit stops. Στο τέλος κάθε διαδρομής, είτε είναι μιας, δύο ή τριών ωρών, ένας άλλος οδηγός αναλαμβάνει και αφήνει έτσι τον προηγούμενο να κοιμηθεί, να φάει και να ξεκουραστεί.

Κατά τη διάρκεια του 24ωρου αγώνα του Le Mans μπορεί να περάσουμε μέχρι 14 ώρες πίσω από το τιμόνι, ευτυχώς όχι συνεχόμενες!

[next]

Μην αφήνετε το τηλέφωνο να αποσπά την προσοχή σας

Σύμφωνα με έρευνα της Ford –που παρουσιάσαμε εδώ– διαπιστώθηκε ότι το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο και δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ το τηλέφωνο να αποσπά την προσοχή μας από το δρόμο. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, εάν έχετε, ή διαφορετικά, βάλτε το τηλέφωνο μακριά σας.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χρησιμοποιούμε μόνο τον ασύρματο για επικοινωνία με τους τεχνικούς όταν πραγματικά είναι απαραίτητο, ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Και η ομάδα πάντα επιλέγει προσεκτικά τη στιγμή που θα μας μιλήσει, για να μην διασπάσει την προσοχή μας.