Τι πρέπει να προσέχουμε οδηγώντας στην ομίχλη;

Διανύουμε μια περίοδο όπου η ομίχλη εμφανίζεται σε αρκετά σημεία της χώρας, οπότε ας θυμηθούμε μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο εύκολες και κυρίως πιο ασφαλείς.

Η οδήγηση στην ομίχλη είναι πιο δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας!

Η ομίχλη είναι ένα ιδιαίτερο καιρικό φαινόμενο που ευτυχώς στη χώρα μας δεν είναι σύνηθες, παρά μόνο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, κυρίως τα πρωινά και το βράδυ. Ωστόσο, η οδήγηση σε συνθήκες ομίχλης είναι δύσκολη και απαιτεί προσοχή και προσαρμοστικότητα, γιατί εμποδίζει τον οδηγό να αντιληφθεί τα άλλα οχήματα που κινούνται στον ίδιο δρόμο, αλλά και να εντοπίσει έγκαιρα διάφορα εμπόδια, στροφές, ακόμη και κακοτεχνίες.

Κατ’ αρχήν η οδήγηση στην ομίχλη δεν χρειάζεται άγχος, αλλά ηρεμία και αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης στο αυτοκίνητο, για να βλέπουμε καλύτερα και να μας βλέπουν οι άλλοι. Αν το αυτοκίνητό μας είναι εξοπλισμένο με εμπρός προβολείς ομίχλης, θα πρέπει να τους έχουμε αναμμένους τώρα και όχι με καλό καιρό όπως συνηθίζουν κάποιοι. Οι προβολείς ομίχλης ενισχύουν το φωτισμό, αυξάνουν την ορατότητα και μας κάνουν πιο εύκολα αντιληπτούς από άλλους οδηγούς εμπρός, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε να ανάψουμε και το πίσω φως ομίχλης ώστε να μας και βλέπουν τα οχήματα που ακολουθούν.
Η μειωμένη ταχύτητα είναι επιβεβλημένη! Καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης στην ομίχλη, καλό είναι να μην αλλάζουμε συνέχεια και χωρίς να υπάρχει λόγος λωρίδα κυκλοφορίας. Διατηρούμε την πορεία μας κρατώντας μεγαλύτερες από τις κανονικές αποστάσεις ασφαλείας και ακολουθώντας τις διαγραμμίσεις του δρόμου. Τα απρόοπτα μπορούν να προκύψουν κάθε στιγμή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε.

Ένας έξυπνος τρόπος για να αντιληφθούμε πιο εύκολα άλλα οχήματα σε πολύ κοντινή απόσταση, είναι να έχουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο του οδηγού. Σε πολύ πυκνή ομίχλη είναι πολύ πιθανόν να ακούσουμε κάποιο άλλο αυτοκίνητο μπροστά μας πριν καν μπορέσουμε να το δούμε λόγω της χαμηλής ορατότητας.


Τέλος, κατά την οδήγηση θα πρέπει να λειτουργούμε το καλοριφέρ του οχήματος με το air condition ανοιχτό, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μέγιστη ορατότητα προς τα έξω και να αποφύγουμε άσκοπα θολώματα του παρμπρίζ στις ήδη δύσκολες αυτές συνθήκες ορατότητες.

Όσο καλό και ασφαλές και αν είναι το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η οδήγηση στην ομίχλη είναι μια δύσκολη δοκιμασία, η οποία αντιμετωπίζετε μόνο με υπομονή, σύνεση και προσοχή!