Πως χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες κατά την οδήγηση σε χιόνι;

Χιονίζει... και τώρα τι; Αλυσίδες έχουμε και αν ναι πως μπαίνουν; Ή ακόμη καλύτερα που μπαίνουν; Απλές απαντήσεις για δύσκολες καταστάσεις όπως το χιόνι στο δρόμο!

Αν και στη χώρα μας τα χιόνια είναι ελάχιστα και οι χιονοπτώσεις διαρκούν μόνο λίγες ημέρες, καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει τη χειμερινή προετοιμασία του αυτοκινήτου μας και στο πορτμπαγκάζ καλό είναι να υπάρχουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες και ένα ζευγάρι γάντια εργασίας!

Γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ιδιαίτερα όσοι πραγματοποιούν εξορμήσεις στη φύση και σε ορεινές περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί, που ενώ έχουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες, όταν χρειασθεί δεν ξέρουν να τις τοποθετήσουν σε αυτό!

Που μπαίνουν οι αλυσίδες…;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς, για να επαναφέρουν τη χαμένη πρόσφυση στο χιονισμένο οδόστρωμα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν οδηγοί που κάνουν το αντίθετο ή απλά δε γνωρίζουν σε ποιους τροχούς πρέπει να τις τοποθετήσουν. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι τις αλυσίδες τις χρησιμοποιούμε μόνο σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι και όχι σε δρόμους απλά βρεγμένους ή ακόμη χειρότερα στεγνούς. Σε αυτή την περίπτωση προκαλούν φθορές στα ελαστικά και στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και άλλα αντιολισθητικά εξαρτήματα, για κάθε αυτοκίνητο και πορτοφόλι. Σε κάθε περίπτωση όμως, η οδήγηση του αυτοκινήτου με τοποθετημένες τις αλυσίδες πρέπει να είναι συνετή. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμη και με τις αλυσίδες, το αυτοκίνητο μπορεί να γλιστρήσει και να εκτραπεί από την πορεία του με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι αυτό και καλό είναι να χειριζόμαστε το τιμόνι με απαλές κινήσεις, να αποφεύγουμε τις άσκοπες επιταχύνσεις και η ταχύτητα μας να μην ξεπερνά τα 30-40 km/h.

Όταν το χιόνι είναι πολύ, αλυσίδες χρειάζονται ακόμη και τα οχήματα 4Χ4, των οποίων ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει σε ποιο άξονα θα τις τοποθετήσει. Το βιβλίο του κατασκευαστή αναφέρει που μπαίνουν οι αλυσίδες σε ένα αυτοκίνητο με σύστημα τετρακίνησης.

Χειμερινά ελαστικά: Best case scenario

Μια πολύ καλή επιλογή, ίσως η ιδανικότερη όλων, είναι τα χειμερινά ελαστικά. Τα γνωστά και ως χιονολάστιχα, κοστίζουν σχεδόν όσο και τα συμβατικά ελαστικά. Διακρίνονται για την πρόσφυσή τους στο χιονισμένο οδόστρωμα και μας απαλλάσσουν από το βάλε-βγάλε των αλυσίδων. Βεβαίως τα οφέλη στα χιονολάστιχα είναι πολλά περισσότερα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα και σε βρεγμένους ή στεγνούς δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, προσφέροντας βελτιωμένο κράτημα σε σύγκριση με τα απλά, καλοκαιρινά, ελαστικά.

Τα χιονολάστιχα τα τοποθετούμε στο αυτοκίνητο μας στις αρχές του χειμώνα και τα αντικαθιστούμε με τα συμβατικά μόλις μπει η άνοιξη. Το κακό με τα χιονολάστιχα είναι ότι κοστίζουν όσο και τα συμβατικά, αλλά φθείρονται πιο εύκολα λόγω της πιο μαλακής γόμας τους. Γι αυτό και θα πρέπει να τα βγάζουμε το καλοκαίρι και να τα αποθηκεύσουμε προκειμένου να μας βγάλουν για δεύτερο ή και τρίτο χειμώνα.

Δείτε ακόμη:

Το ότι έχουμε “τζιπ” δε μας κάνει ανίκητους στο χιόνι