Τεχνολογία γεωεντοπισμού μειώνει αυτόματα την ταχύτητα αυτοκινήτων

Η τεχνολογία geofencing δημιουργεί μία εικονική περιοχή όπου τα οχήματα επιβραδύνουν αυτόματα, αντί να βασίζονται στους οδηγούς που εντοπίζουν πινακίδες που ενδέχεται να βρίσκονται σε άγνωστες διαδρομές ή είναι ακόμα και κρυμμένες.

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις περιορίζουν τις ταχύτητες γύρω από σχολεία, νοσοκομεία και περιοχές με καταστήματα. Ωστόσο, ο εντοπισμός των σχετικών πινακίδων μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ορατές είναι, αν είναι κρυμμένες από κλαδιά δέντρων ή βρίσκονται ανάμεσα σε άλλες ταμπέλες.

Η Ford δοκιμάζει μία τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων χρησιμοποιώντας τον γεωεντοπισμό. Ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο που θα μπορούσε μια μέρα να καταργήσει εντελώς την ανάγκη για πινακίδες ορίων ταχύτητας. Εκτός από το ενδεχόμενο να καταστήσει τους δρόμους ασφαλέστερους για άλλους χρήστες των δρόμων και πεζούς, το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων.

Βοηθώντας στη διατήρηση μιας χαμηλής ταχύτητας

Στην Ευρώπη, μέχρι και το 29% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αφορά πεζούς και δικυκλιστές, ανάλογα με τη χώρα. Η δημιουργία ζωνών με όριο τα 30 km/h θεωρείται ένα από τα βασικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου για τους πεζούς σε αστικές περιοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί έχουν περισσότερο χρόνο να αντιδράσουν και η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι μικρότερη.

Τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού όπως το Intelligent Speed Assist και το Adaptive Cruise Control με Stop & Go ήδη βοηθούν ώστε οι οδηγοί να μην υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford είναι δυνητικά πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από τα ενσωματωμένα συστήματα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στο μέλλον σε επαγγελματικά και επιβατικά οχήματα. Ερευνητές χρησιμοποιούν δύο οχήματα της Ford Pro για να αναλύσουν πως επιδρά η μείωση της ταχύτητας στη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας και στον περιορισμό του κινδύνου ατυχημάτων. Οι δοκιμές με τα αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit επεκτείνονται σε όλες τις ζώνες των 30 km/h στο κέντρο της Κολωνίας, στη Γερμανία, καθώς και σε επιλεγμένες ζώνες των 50 km/h και 30 km/h και σε άλλα σημεία της πόλης.

Πώς λειτουργεί;

Η δοκιμή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ομάδας Ford City Engagement, των αρχών της Πόλης της Κολωνίας και του Άαχεν, καθώς και των μηχανικών λογισμικού της Ford στο Palo Alto, στις ΗΠΑ. Μαζί με συναδέλφους τους στο Άαχεν, οι μηχανικοί του Palo Alto ανέπτυξαν μία τεχνολογία που συνδέει το όχημα με το σύστημα γεωεντοπισμού για τον εντοπισμό μέσω GPS και την ανταλλαγή δεδομένων. Ο οδηγός λαμβάνει τις πληροφορίες μέσω των ενδείξεων στο ταμπλό, με το νέο όριο ταχύτητας να αναβοσβήνει κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα. Το αυτοκίνητο μειώνει αυτόματα την ταχύτητα σύμφωνα με την γεωεντοπισμένη ζώνη. Ο οδηγός μπορεί να παρακάμπτει το σύστημα και να απενεργοποιεί τον έλεγχο ορίου ταχύτητας ανά πάσα στιγμή.

Στο μέλλον, το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδηγούς να ορίζουν τις δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού σε ταχύτητες έως και 20 km/h, συμπεριλαμβανομένων αμαξοστασίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων. Τα όρια ταχύτητας θα μπορούν επίσης να ορίζονται δυναμικά, για να λαμβάνουν υπόψη τοπικούς κινδύνους, προσωρινά οδικά έργα και την ώρα της ημέρας.

Η δοκιμή διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2023 και αποτελεί μέρος ευρύτερων ερευνητικών πρωτοβουλιών που δοκιμάζουν οχήματα προ-παραγωγής και πρωτότυπα Ford E-Transit σε ποικίλα σενάρια εντατικής λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες. Όπως σε ταχυδρομικές και δημοτικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και στους τομείς διανομών τύπου last mile και μεταφορών αγαθών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ford χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία geofencing για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, εξασφαλίζοντας ότι το plug-in υβριδικό Ford Transit Custom περνά αυτόματα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας μηδενικών εκπομπών κάθε φορά που το όχημα εισέρχεται σε μία ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων.