Ο 3D ήχος στο νέο Audi A8

Η ακρόαση μουσικής στο νέο Audi A8 είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Το σύστημα ήχου της Bang & Olufsen φέρνει μοναδικά ακουστικά χαρακτήρα τρισδιάστατου ήχου και στα πίσω καθίσματα, κάνοντας έτσι το νέο A8 να προσφέρει απαράμιλλη ποιότητα ήχου στην κατηγορία.
Το Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System στο A8 διαθέτει 23 ηχεία με ιδιαίτερα ελαφρούς και χαμηλής παραμόρφωσης μαγνήτες νεοδυμίου, οι οποίοι παράγουν έναν ήχο υψηλής πιστότητας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν αναπαράγεται ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής με υψηλή ποιότητα εγγραφής.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα Audi έχει 3D ήχο. Η αρχή έγινε το 2015 στο Audi Q7, ωστόσο στο νέο A8 επεκτείνει την επαναστατική αυτή τεχνολογία και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δύο ηχεία πλήρους εύρους στις εμπρός κολόνες και δύο στην οροφή πάνω από τις πίσω θέσεις εξασφαλίζουν τη χωρική διάσταση του ύψους και αναπτύσσουν τον ήχο surround στην τέλεια στερεοφωνική εμπειρία. Ο ενισχυτής των 1.920 Watt της Bang & Olufsen, ο οποίος λειτουργεί με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση χάρη στην τεχνολογία ICEpower, δημιουργεί τον 3D ήχο με τη βοήθεια του επεξεργαστή ψηφιακού σήματος. Οι απώλειες θερμότητάς του είναι ιδιαίτερα μικρές και για το λόγο αυτό η ακουστική απόδοσή του είναι υψηλή.
Στο εσωτερικό του νέου A8 υπάρχουν 23 ηχεία, μεταξύ των οποίων και πτυσσόμενα tweeter.
Πέρα όμως από όλα τα άλλα, ενισχύει το σήμα των woofer, που αναπαράγουν έναν ιδιαίτερα γεμάτο ήχο, σαν μια χαμηλή νότα από ένα μουσικό όργανο. Όταν το σύστημα infotainment ενεργοποιείται τα δύο tweeter επεκτείνονται ηλεκτρικά μέσα από το ταμπλό. Χάρη στην τεχνολογία Acoustic Lens της Bang & Olufsen εξασφαλίζουν πως ο ήχος θα διανέμεται σε μια οριζόντια ακτίνα 180 μοιρών. Ξεχωριστά κανάλια ενίσχυσης τροφοδοτούν κάθε ηχείο, ενώ προκειμένου να δημιουργηθεί ο τρισδιάστατος ήχος το νέο σύστημα χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο που η Audi έχει εξελίξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Erlangen.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο Audi A8 έχει τεχνητή νοημοσύνη

Χρησιμοποιεί στερεοφωνικές ή 5.1 ηχογραφήσεις προκειμένου να υπολογίσει τα δεδομένα για την τρίτη διάσταση και για να τη δημιουργήσει για τα τέσσερα 3D ηχεία. Αυτό γίνεται δυναμικά. Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος προσαρμόζεται κάθε φορά στην εκάστοτε ηχογράφηση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν παραμόρφωση του ήχου.
Επίσης στο νέο Audi A8 υπάρχει και μια ειδική λειτουργία για κινηματογραφικές ταινίες, η οποία ονομάζεται Movie Set. Tα ηχητικά κομμάτια 5.1 αποδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως μπροστά από τη μεγάλη οθόνη ενός κινηματογράφου. Το σύστημα εντοπίζει κάθε φωνή ξεχωριστά και προσαρμόζει ανάλογα την ισορροπία. Για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της εικόνας, τότε και η φωνή του ακούγεται από τα δεξιά. Ναι, στη νέα λιμουζίνα της Audi, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν ακόμη και μια ταινία…

Διαβάστε ακόμη: Πως λειτουργούν οι τεχνολογίες στο νέο Audi A8;