Λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει ζάντες

Η Audi χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο τμήμα σχεδιασμού, με εξελιγμένο λογισμικό που δίνει νέα διάσταση και καινούργια έμπνευση στη δημιουργική διαδικασία.

Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλα τα τμήματα! Αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει η Audi, στην προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει, όσο γίνεται, την ψηφιακή τεχνολογία και την εκτεταμένη χρήση δεδομένων. Με το λογισμικό FelGAN, η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναδείξει νέες πηγές έμπνευσης για τους σχεδιαστές της.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πάντα σε επιφυλακή για την στιγμή της έμπνευσης. Το ίδιο ισχύει και για τους σχεδιαστές που δημιουργούν νέους τροχούς στο Audi Design Studio στο Ingolstadt. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Πού μπορείς να ανακαλύψεις πηγές έμπνευσης οι οποίες να μην έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα;

Η βασική αρχή «Out of the Box» είναι γνωστή και αποδεκτή από όλες τις μεγάλες βιομηχανίες. Όμως όσο εύκολο είναι να την επικαλείται κανείς, άλλο τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί στην πράξη. Και αυτό γιατί στην δημιουργική διαδικασία είναι συνηθισμένοι οι άνθρωποι να έχουν την τάση να υποχωρούν προς αυτό που τους είναι γνωστό και οικείο.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο απευθύνεται το λογισμικό FelGAN που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, και το οποίο έχει αναπτυχθεί μέσα στην ίδια την εταιρεία από το τμήμα πληροφορικής της Audi. Το project αυτό δίνει πλέον τη δυνατότητα στους δημιουργικούς ανθρώπους της να αντλήσουν έμπνευση από μια πρακτικά απεριόριστη δεξαμενή ιδεών. Η αλληλεπίδραση με το λογισμικό επιτρέπει στους σχεδιαστές να ανακαλύψουν μοτίβα κάτω από εντελώς καινούργιες προοπτικές, δίνοντάς τους προτάσεις και ιδέες που μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω έτσι ώστε να τις επεξεργαστούν πάνω στις δημιουργίες τους.

Έτσι, το σύστημα λειτουργεί ως ένα είδος αυθόρμητου κέντρου ιδεών για τους ανθρώπους στην ομάδα σχεδιασμού ζαντών της Audi, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν νέες εκδοχές και παραλλαγές μιας αρχικής ιδέας. Το εργαλείο επιτρέπει στους σχεδιαστές να πειραματίζονται εύκολα με το σχήμα, το χρώμα, τη δομή της επιφάνειας και άλλες παραμέτρους, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Στο μέλλον, η τεχνολογία πίσω από το FelGAN θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα σχεδιασμού τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους σχεδιαστές από άλλα τμήματα των αυτοκινήτων. Επιπλέον, επί του παρόντος αναπτύσσεται ένα σύστημα βαθμολόγησης, μέσω του οποίου κάθε ζάντα που δημιουργείται από το λογισμικό θα αξιολογείται σε σχέση με το ισοζύγιο άνθρακα του τροχού που θα παραχθεί.