Αυτόνομο ηλεκτροκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου

Για πρώτη φορά στην ιστορία, 5 αυτόνομα οχήματα πραγματοποιούν ταξίδι 190 χιλιομέτρων σε κανονικό οδικό δίκτυο. Με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 (χωρίς οδηγό) και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ένας στόλος ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς της Hyundai Motor Company, ολοκλήρωσε ένα αυτόνομο ταξίδι 190 χιλιομέτρων από τη Σεούλ προς το Pyeongchang. Αυτή είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που έχει επιτευχθεί αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου. Πρόκειται για τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Μέχρι τώρα, η αυτόνομη οδήγηση έχει πραγματοποιηθεί με περιορισμένη ταχύτητα σε ορισμένα τμήματα εσωτερικών δρόμων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση με 100-110 km/h. Τη μέγιστη ταχύτητα η οποία επιτρέπεται από το νόμο στους εθνικούς δρόμους της Κορέας.

Με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4

Τα πέντε οχήματα της Hyundai που ολοκλήρωσαν το ταξίδι είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία οδήγησης επιπέδου 4, όπως ορίζεται από τα διεθνή πρότυπα του SAE, και τεχνολογία δικτύου 5G. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία της Hyundai για μια μελλοντική κινητικότητα με ελευθερία και περιβαλλοντολογική καθαρότητα.

Η επίδειξη ξεκίνησε στη Σεούλ στις 2 Φεβρουαρίου με την ενεργοποίηση των κουμπιών «CRUISE» και «SET». Τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν αμέσως στη λειτουργία αυτόματης οδήγησης και ξεκίνησαν το ταξίδι των 190 χλμ. προς το Pyeongchang. Με την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο, τα οχήματα άρχισαν να κινούνται κανονικά στη φυσική ροή της κυκλοφορίας. Έκαναν προσπεράσεις και περνούσαν τις πύλες διοδίων χρησιμοποιώντας Hi-pass (σύστημα πληρωμών ασύρματης ταχείας κυκλοφορίας της Νότιας Κορέας).

Αυτά τα αυτοκίνητα χρησιμοποίησαν μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών που τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν τα οχήματα γύρω από το αυτοκίνητο με ακρίβεια. Μπορούν να κρίνουν τι θα κάνουν στις διασταυρώσεις, αλλά και πως θα περάσουν τις πύλες διοδίων. Υπολογίζουν μάλιστα με ακρίβεια το πλάτος και τη θέση της πύλης διοδίων. Για ειδικές καταστάσεις κατά τις οποίες το σήμα GPS διακόπτεται. Όπως για παράδειγμα περνώντας από μεγάλες υπόγειες σήραγγες, η θέση υπολογίζεται με εξωτερικούς αισθητήρες.

Τα αυτοκίνητα

Το εξωτερικό και το εσωτερικό των αυτόνομων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την επίδειξη μοιάζουν με άλλα μαζικής παραγωγής μοντέλα της Hyundai. Ωστόσο, είναι εφοδιασμένα με διάφορες κάμερες και LIDARs. Η προσθήκη ενός μικρού αριθμού αισθητήρων σε οχήματα μαζικής παραγωγής επέτρεψε την υλοποίηση μιας πλήρως αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης.

Η αυτόνομη οδήγηση επεξεργάζεται ένα μεγάλο όγκο δεδομένων, το οποίο απαιτεί πολλή ισχύ. Το ηλεκτρικό μοντέλο κυψελών καυσίμου είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της αντίδρασης μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου στο σύνολο των κυψελών καυσίμου, καθιστώντας την ιδανική επιλογή μοντέλου οχήματος για αυτή τη δοκιμή.

Το ηλεκτρικό SUV κυψελών καυσίμου NEXO μπορεί να κινηθεί για 800 χιλιόμετρα (εσωτερικός στόχος σύμφωνα με τους κανονισμούς NEDC) με μία μόνο φόρτιση, η οποία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά.

Ενσωματωμένο σύστημα πληροφοριών και συνδεσιμότητας

Χρησιμοποιώντας το δίκτυο 5G της κορεάτικης KT Corp., τα οχήματα παρέχουν πέντε νέες προηγμένες τεχνολογίες πληροφοριών. Οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την “Home Connect”. Μπορούν να δουν τις εικόνες της κάμερας στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο. Ελέγχουν ακόμη τον φωτισμό, την κλειδαριά της πόρτας ή την τηλεόραση, ακόμα και τις οικιακές ενεργειακές συσκευές.

Το “Assistant Chat” είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις σε ένα Chat Bot με απλές φωνητικές εντολές. Λαμβάνουν απαντήσεις με τη μορφή κειμένου ή εικόνων.

Το “Wellness Care” μπορεί να παρακολουθεί τις πληροφορίες οι οποίες αφορούν στην υγεία των επιβατών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος. Λεπτομέρειες όπως το επίπεδο στρες, ο καρδιακός ρυθμός κλπ. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε χαλαρωτικές θεραπευτικές υπηρεσίες και μπορούν να συνδεθούν με έναν σύμβουλο υγείας μέσω βιντεοκλήσης.

Επιπλέον, το όχημα παρέχει τεχνολογία μείωσης θορύβου “Noise-Away” και “Mood Care”, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής φωτισμού στις πίσω πόρτες όταν είναι ενεργό το music player ή το Wellness Care.

Η κορεατική εφαρμογή καραόκε “Everysing” επιτρέπει επίσης στους επιβάτες να τραγουδούν σύμφωνα με τη μουσική στο ταξίδι τους. Είναι δυνατή η προβολή βίντεο στο σύστημα ψυχαγωγίας των πίσω καθισμάτων. Τέλος, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις πληροφοριών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες υποστηρίζονται σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κορεατικών, αγγλικών και κινεζικών.

Αυτές οι προηγμένες λειτουργίες επιτρέπουν στους οδηγούς να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο τους σε αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Ο όμιλος Hyundai Motor Group, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει εμπορικά το πρότυπο SAE σε έξυπνες πόλεις μέχρι το 2021.