Το ηλεκτρικό Ford Focus φορτίζει σε 30′

Το νέο ηλεκτρικό Ford Focus αλλάζει τα δεδομένα στη συνεχώς αναπτυσσόμενη κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ford τονίζει πως το 80% της φόρτισης γίνεται σε μόλις 30 λεπτά, περίπου όσο χρόνο χρειάζεται κανείς για να απολαύσει τον καφέ του. Βέβαια με τα ελληνικά δεδομένα του “καφέ”, το νέο Focus Electric θα φορτίζει στο 100% και θα μας περισσεύουν και 5-6 γουλιές… ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν έχουμε φορτιστές έξω από τις καφετέριες, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ευτυχώς το Ford Focus Electric με τεχνολογία ταχείας φόρτισης, είναι διαθέσιμο για παραγγελία μόνο σε Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε για την ώρα δε θα έχουμε πρόβλημα για το που να το φορτίζουμε όταν θα βγούμε γι αυτόν τον καφέ.
Στο τεχνολιγικό κομμάτι, η νέα μπαταρία του μοντέλου έχει σχεδόν 50% περισσότερη χωρητικότητα και μπορεί να προσφέρει αυτονομία 225 km με μία φόρτιση. Το νέο σύστημα ταχείας φόρτισης Combined Charging System (CCS) επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέουν το ηλεκτρικό Focus τους σε σημεία ταχείας φόρτισης DC σε σταθμούς εξυπηρέτησης και ξεκούρασης σε όλη την Ευρώπη, προσφέροντας το 80% της φόρτισης σε 30 μόλις λεπτά. Βέβαια σε μια οικιακή πρίζα, το Focus Electric φορτίζει σε 5 ώρες για 225 km αυτονομίας και σε 3-4 ώρες αντοιχα για 150 km. Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των οδηγών διανύει λιγότερο από 100 km την ημέρα με το αυτοκίνητό του και η μέση απόσταση που καλύπτει καθημερινά είναι 46 km.

Το νέο Ford Focus Electric χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ 145 ίππων (107 kW) και μία μπαταρία 33,5 kilowatt-hour. Τόσο η μπαταρία όσο και το ηλεκτρικό μοτέρ ψύχονται και θερμαίνονται μέσω υγρού, κάτι που βοηθά στο αυτοκίνητο να είναι πιο αποδοτικό στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το Focus Electric είναι ένα από τα 13 νέα, παγκόσμια ηλεκτρικά οχήματα που θα λανσάρει η Ford την επόμενη πενταετία, ενώ θα ακολουθήσει ως το 2020 ένα SUV με εκτιμώμενη αυτονομία 480 km, ένα plug-in hybrid Transit Custom van το 2019, αλλά και μια υβριδική έκδοση της θρυλικής Ford Mustang.