Πως το Ford EcoSport υιοθετεί την τεχνογνωσία των μελισσών;

Ford Ecosport Honeycomb

Οι μηχανικοί της Ford δεν σταματούν να εντυπωσιάζουν με τις καινοτομίες τους. Αρκετές φορές μάλιστα, σημαντικά επιτεύγματά τους, προέρχονται από την παρατήρηση της φύσης και του τρόπου λειτουργίας της. Πρόσφατα βασίστηκαν στην “τεχνογνωσία” των μελισσών για να δημιουργήσουν μία υπέρ ανθεκτική δομή ραφιού που προστατεύει εύθραυστα και πολύτιμα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών του νέου Ford EcoSport (δείτε το αναλυτικά εδώ). Παρά το ότι ζυγίζει λιγότερο από 3 kg, το ράφι αυτό μπορεί να σηκώσει το εκατονταπλάσιο του βάρους του.

Ford Ecosport Honeycomb

Εμπνευσμένο από κυψέλη μελισσών

Η ταπεινή κυψέλη ενέπνευσε τους μηχανικούς για τη δημιουργία του “Honeycomb Shelf”. Πρόκειται για ένα ελαφρύ, μυστικό ράφι στο χώρο αποσκευών που μπορεί να σηκώσει το εκατονταπλάσιο του βάρους του. Αναλογία αντοχής/βάρους μεγαλύτερη και από αυτή του ατσαλιού.

Έχοντας εξελιχθεί για το νέο Ford EcoSport και σχεδιασμένο για να προστατεύει ακόμα και εύθραυστα αντικείμενα, το προσαρμοζόμενο ράφι βάρους κάτω των 3 kg, μπορεί να σηκώσει φορτία πλέον των 300 kg. Αντέχει δηλαδή το βάρος τριών ενήλικων αντρών μεσαίου βάρους, ακόμα και με πλήρη εξάρτιση μελισσοκόμου.

Για το “Honeycomb Shelf”, οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα κυψελοειδές στρώμα από ανακυκλωμένο χαρτί και κόλλα βασισμένη στο νερό ανάμεσα σε δύο στρώματα από ελαφρύ και ανθεκτικό υαλόνημα. Η ελαφριά αυτή λύση συμβάλλει και στη μείωση της κατανάλωσης.