Φορτίζοντας ένα EV με ταχύτητες… αστραπής!

Φανταστείτε ο χρόνος επαναφόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να διαρκεί όσο ο απλός ανεφοδιασμός με βενζίνη! Το Πανεπιστήμιο Purdue βρήκε τη λύση…

Με δεδομένη την πάγια δέσμευση της να διευκολύνει με όλες τις δυνάμεις της τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα, η Ford εξελίσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Purdue μία καινοτόμο τεχνολογία που σύντομα αναμένεται να μειώσει τον χρόνο επαναφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα επίπεδα ανεφοδιασμού οχημάτων με συμβατικά καύσιμα.

Η Ford και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue έχουν ολοκληρώσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να καταστήσουν την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων απλή και γρήγορη. Μέσω μιας συμμαχίας, ερευνητές και από τις δύο ομάδες συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα νέο καλώδιο σταθμού φόρτισης – για το οποίο εκκρεμεί χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας – που σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα της φόρτισης οχημάτων θα διευκολύνει τους οδηγούς στη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή, εξασφαλίζοντας ομαλή επαναφόρτιση.

Οι ερευνητές του Purdue University μελετούν μια εναλλακτική μέθοδο ψύξης σχεδιάζοντας ένα καλώδιο φόρτισης ικανό να μεταφέρει περισσότερο ρεύμα. Το καλώδιο χρησιμοποιεί υγρό ως ενεργό παράγοντα ψύξης, το οποίο είναι ικανό να απάγει περισσότερη θερμότητα αλλάζοντας τη κατάστασή του από υγρό σε ατμό. Κάτι που αποτελεί βασική διαφορά μεταξύ αυτής της λύσης και της τρέχουσας τεχνολογίας υδρόψυξης που διατίθεται στην αγορά. Αυτή η καινοτομία μπορεί μία μέρα να αποφέρει πολύ περισσότερη ισχύ σε σχέση με τα κορυφαία σημερινά συστήματα για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας εφικτή την ταχύτερη επαναφόρτιση σε συνδυασμό με παράλληλες βελτιώσεις στην τεχνολογία φόρτισης των οχημάτων. Στο τέλος, η διαδικασία φόρτισης ενός EV μπορεί να διαρκεί όσο ο ανεφοδιασμός ενός αυτοκινήτου με συμβατικά καύσιμα.