Η Uber και η Hyundai Motor Company ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία για την ανάπτυξη Uber Air Taxis σε ένα μελλοντικό δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας παρουσιάζοντας μια νέα φιλοσοφία ιπτάμενων οχημάτων πλήρους κλίμακας.

Η Hyundai είναι η πρώτη εταιρεία αυτοκινήτων που εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Uber Elevate, διαθέτοντας την ικανότητα κατασκευής οχήματος σε φυσική κλίμακα και το ιστορικό μαζικής παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Η ιδέα του οχήματος Hyundai δημιουργήθηκε μέσω της διαδικασίας ανοιχτής σχεδίασης της Uber, μιας προσέγγισης εμπνευσμένης από τη NASA, η οποία εκκινεί την καινοτομία με τη δημοσίευση των σχεδιαστικών προτύπων των οχημάτων, ώστε εξειδικευμένες ενδιαφερόμενες εταιρείες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη δικών τους σχεδίων και τεχνολογιών.

Hyundai - Uuber partnership

Η Hyundai στα πλαίσια της νέας συνεργασίας, θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει τα ιπτάμενα οχήματα και η Uber θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης/υποδομών, συνδέσεις με τις επίγειες μεταφορές και διασυνδέσεις με πελάτες μέσω ενός δικτύου εναέριας κυκλοφορίας. Και τα δύο μέρη συνεργάζονται στον τομέα υποστήριξης των υποδομών απογείωσης και προσγείωσης για αυτή τη νέα κατηγορία οχημάτων.

“Η Hyundai είναι ο πρώτος συνεργάτης μας σε παγκόσμιο επίπεδο με τεχνογνωσία στην κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων. Πιστεύουμε ότι η Hyundai έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τα οχήματα Uber Air δημιουργώντας υψηλής ποιότητας και αξιόπιστα ιπτάμενα οχήματα σε μεγάλες ποσότητες οδηγώντας στη μείωση του κόστους ανά ταξίδι για τους επιβάτες. Ο συνδυασμός των κατασκευαστικών δυνατοτήτων της Hyundai και της τεχνολογικής πλατφόρμας της Uber αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για τη δρομολόγηση ενός δικτύου ιπτάμενων ταξί τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο κ. Eric Allison, επικεφαλής της Uber Elevate.

Αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ένα πολύ μεγάλο drone;

Η Hyundai συνεργάστηκε με την Uber Elevate για την ανάπτυξη ενός PAV (Personal Air Vehicle) μοντέλου S-A1. Χρησιμοποιεί καινοτόμες σχεδιαστικές μεθόδους για τη βελτιστοποίηση των ιπτάμενων οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) για εναέρια χρήση. Τα S-A1 θα έχουν ως βάση ειδικά κέντρα (Hubs) από και προς τα οποία η πρόσβαση θα εξασφαλίζεται με αυτόνομα οχήματα. Το Hyundai S-A1 είναι σχεδιασμένο για να αναπτύσσει ταχύτητα έως 290 μίλια/ώρα, να ταξιδεύει σε υψόμετρο περίπου 300-260 ποδιών (300-600 mt) πάνω από το έδαφος και να έχει διάρκεια πτήσης μέχρι 60 μίλια (100 χλμ.). Θα είναι 100% ηλεκτρικό και κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής θα απαιτεί περίπου πέντε έως επτά λεπτά για επαναφόρτιση.

Hyundai - Uuber partnership

Το ηλεκτρικό ιπτάμενο όχημα της Hyundai χρησιμοποιεί κατανεμημένη ηλεκτρική προώθηση, τροφοδοτώντας πολλαπλούς ρότορες και έλικες γύρω από το σκελετό του οχήματος αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας κάθε πιθανότητα βλάβης. Έχοντας αρκετούς μικρότερους ρότορες μειώνει επίσης το θόρυβο σε σχέση με το μεγάλο ρότορα των ελικοπτέρων με κινητήρες καύσης, γεγονός πολύ σημαντικό για τις πόλεις. Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα. Αρχικά θα διαθέτει πιλότο, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αυτόνομο. Η καμπίνα έχει σχεδιαστεί με τέσσερα καθίσματα για τους επιβάτες, επιτρέποντάς τους να επιβιβάζονται/αποβιβάζονται εύκολα διαθέτοντας αρκετό χώρο για μια προσωπική τσάντα ή σακίδιο πλάτης.

Hyundai - Uuber partnership
Το ιπτάμενο ταξί της Hyundai αποκαλύφθηκε στην έκθεση CES2020 στο Λας Βέγκας.

Δείτε ακόμη: