Για την ακρίβεια ονομάζεται panoramic i-Cockpit και μεταμορφώνει ολοκληρωτικά τα εσωτερικά των αυτοκινήτων Peugeot που θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας με τον αντικαταστάτη του δημοφιλούς 3008.

Το νέας γενιάς Peugeot 3008 θα παρουσιαστεί επισήμως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο από τώρα η Peugeot αποκαλύπτει μια πρώτη ματιά του εσωτερικού του. Αυτό είναι το νέο Panoramic i-Cockpit, η νέα μορφή των εσωτερικών στα μοντέλα της γαλλικής φίρμας που όπως δηλώνει και η ονομασία έχουν μια… πανοραμική οθόνη αντί για δυο. Αυτή η νέα κυρτή οθόνη 21 ιντσών μοιάζει να αιωρείται πάνω από το ταμπλό, όπως τελευταία βλέπουμε σε πολλά νέα μοντέλα της αγοράς. Βέβαια στην περίπτωση της Peugeot τη συνολική άποψη του i-Cockpit συνθέτουν η οθόνη αυτή μαζί με το μικρό τιμόνι και τους οριζόντιους διακόπτες i-Toggles στην κονσόλα. Μέσα σε μία δεκαετία αναβαθμίσεων, το Peugeot i-Cockpit ποτέ δεν γνώρισε τέτοια μεταμόρφωση!

Πανόραμα 21 ιντσών

Οι σχεδιαστές της Peugeot ενοποίησαν δύο από τα τρία θεμελιώδη στοιχεία του i-Cockpit: το heads-up display και τη μεγάλη κεντρική οθόνη αφής. Αυτά έχουν τώρα ενοποιηθεί σε μία κυρτή πανοραμική οθόνη υψηλής ευκρίνειας και διαγωνίου 21 ιντσών. Αυτή η οθόνη εκτείνεται από την αριστερή άκρη του ταμπλό μέχρι την κεντρική κονσόλα, ενώ είναι στερεωμένη σε μία πίσω βάση που δεν είναι ορατή από τους επιβάτες. Ως αποτέλεσμα η πανοραμική οθόνη μοιάζει πραγματικά να αιωρείται πάνω από το ταμπλό, με τον οπίσθιο LED φωτισμό να παρέχει ένα πρόσθετο οπτικό εφέ.

Ως αποτέλεσμα, η νέα αυτή οθόνη παρέχει βελτιστοποιημένη εργονομία και ορατότητα. Είναι ελαφρώς κυρτωμένη προς την πλευρά του οδηγού, ενώ παραμένει προσβάσιμη και από την μεριά του συνοδηγού. Στην αριστερή πλευρά ο ψηφιακός πίνακας οργάνων εμφανίζει όλες τις πληροφορίες οδήγησης (ταχύτητα, ένδειξη ενέργειας/power meter, συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, ροή ενέργειας κλπ.) πάνω από τη στεφάνη του μικρού τιμονιού. Στη δεξιά πλευρά, στο μέσον του ταμπλό, βρίσκεται το τμήμα της οθόνης αφής, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον οδηγό και το συνοδηγό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, της πλοήγησης, των συστημάτων πολυμέσων/δικτύωσης κλπ.

Λειτουργικές βελτιώσεις

Πιο χαμηλά στο ταμπλό, έξω από την οθόνη, βρίσκονται τα i-Toggles. Μια σειρά από πλήρως εξατομικευμένα πλήκτρα αφής που παρέχουν γρήγορη πρόσβαση σε 10 προτιμώμενες λειτουργίες του χρήστη. Για παράδειγμα μπορούν να αποθηκεύσουν μια γρήγορη κλήση σε κάποια συγκεκριμένη επαφή τηλεφώνου, να ξεκινήσουν την πλοήγηση σε έναν επιλεγμένο προορισμό, να συντονίσουν έναν σταθμό του ραδιοφώνου, να ρυθμίσουν την ιδανική θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού και πολλά ακόμη. Ο οδηγός μπορεί να εξατομικεύσει τα πλήκτρα αφής σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Η κεντρική κονσόλα είναι ευρύχωρη και άνετη προσφέροντας άφθονο αποθηκευτικό χώρο για μικροαντικείμενα, μαζί με μια θέση ασύρματης φόρτισης ενός smartphone. Σημαντικό ρόλο στη νέα σχεδίαση της κονσόλα έπαιξε η μετάθεση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου στο ταμπλό. Έτσι πλέον έχουμε στα δεξιά του τιμονιού, ακριβώς δίπλα στο πλήκτρο Stop / Start του κινητήρα, μια σειρά από μπουτόν που ελέγχουν το κιβώτιο ταχυτήτων με μία απλή κίνηση του χεριού.

Το μικρό τιμόνι αποτελούσε ανέκαθεν θεμελιώδες στοιχείο του Peugeot i-Cockpit. Πλέον τροποποιείται σημαντικά για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη οδηγική αίσθηση και άνεση. Φυσικά, έχει διατηρήσει τις συμπαγείς του διαστάσεις, ενώ διαθέτει πιο μοντέρνο σχεδιασμό. Τα χειριστήρια στο νέο τιμόνι είναι πλέον αφής. Η Peugeot κάνει λόγο για καλύτερη εργονομία, αν και μέχρι στιγμής όπου υπάρχουν χειριστήρια αφής σε τιμόνια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο η Peugeot τονίζει πως τα νέα χειριστήρια αφής αναγνωρίζουν αυτόματα το δάχτυλο του οδηγού αλλά ενεργοποιούνται μόνο όταν πιεστούν, για να αποφευχθούν τυχόν λάθος κινήσεις.

Βεβαίως οι αλλαγές δε σταματούν εδώ με τη συνολική εικόνα της καμπίνας να ενισχύουν ο ατμοσφαιρικός φωτισμός (σε 8 χρώματα) σε όλο το πλάτος του ταμπλό και των πάνελ των θυρών, η επένδυση γνήσιου αλουμινίου καθώς και ο συνδυασμός υφάσματος και μαλακών πλαστικών.

Το νέας γενιάς i-Cockpit θα το δούμε για πρώτη φορά στο νέο Peugeot 3008, που θα αποκαλυφθεί το Σεπτέμβριο και αναμένεται στην αγορά μέσα στο 2024.