Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) της Nissan

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης,  ως μία από τις πολλές εξελίξεις της Nissan,  ενισχύει την ικανοποίηση των πελατών της.

Τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, πιο συνδεδεμένα, πιο προηγμένα, μέρα με τη μέρα. Νέες  τεχνολογίες αιχμής, καθώς και εξοπλιστικές επιλογές, προστίθενται σε μια ήδη εκτεταμένη γκάμα τυποποιημένων χαρακτηριστικών. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο αριθμός των λεπτομερών ποιοτικών ελέγχων που απαιτούνται για τον έλεγχο κάθε οχήματος, των τυπικών χαρακτηριστικών και των επιλογών του σε μια πολυσύχναστη γραμμή παραγωγής, παρουσιάζει προκλήσεις.

Ωστόσο, η ταχεία διαφοροποίηση και ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων παραγωγής, όχι μόνο αυτών που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, προωθεί την καινοτομία και παρέχει νέες ευκαιρίες για την παροχή προστιθέμενης αξίας στον πελάτη. Στη Nissan, οι προσπάθειες kaizen σε όλο το εύρος της εταιρείας (πρόκειται για την  Ιαπωνική βιομηχανική φιλοσοφία της συνεχούς, ολιστικής βελτίωσης) οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής και επιθεώρησης. Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης ένα πιο άνετο και αποτελεσματικό περιβάλλον παραγωγής για τους εργαζόμενους της Nissan.

Σύστημα αξιολόγησης τεχνητής

Με επικεφαλής τον  Yoshinori Sato, μια ομάδα μηχανικών της Nissan εργάζεται, από το 2018, πάνω σε τρόπους εισαγωγής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής στην κατασκευή αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ένας σαρωτής επιθεώρησης, ικανός να αξιολογεί διάφορα ανταλλακτικά αυτοκινήτων με βαθμό ακρίβειας 99,995%, τέθηκε σε λειτουργία στο εργοστάσιο Oppama της Nissan, τον περασμένο χρόνο. Χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να αξιολογήσει νέες εικόνες, σε σχέση με τα αποθηκευμένα δεδομένα, λαμβάνοντας στην συνέχεια  έξυπνες αποφάσεις ποιοτικού ελέγχου. Ο Seiji Furuta, ειδικός συντήρησης παραγωγής στην ομάδα του Sato, τόνισε τα οφέλη για τους πελάτες της Nissan, λέγοντας ότι «με αυτήν την τεχνολογία, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε σχεδόν 100 τοις εκατό ακρίβεια στη διαδικασία της επιθεώρησης, βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι ο πελάτης παίρνει ακριβώς αυτό που παρήγγειλε.»

«Φυσικά, δεν θέλω να προτείνω ότι το σύστημά μας είναι τέλειο», δηλώνει ο Sato χαμογελώντας. «Είναι απλώς άλλη μια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι όλα στη διαδικασία παραγωγής λειτουργούν ομαλά, επιτρέποντάς μας να παρέχουμε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας στους πελάτες μας». Για τους εργαζομένους της Nissan, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος της νέας τεχνολογίας. Η γνώση ότι υπάρχει ένα επιπλέον επίπεδο ποιοτικού ελέγχου παρέχει ηρεμία, επιτρέποντάς τους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε άλλες εργασίες.