Η Nissan δίνει υψηλή τεχνολογία στη HELLER

Η Nissan έδωσε την άδεια της Nissan Machining Cutting Process (NMRP), μιας ιδιόκτητης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητήρων αυτοκινήτων, στη Γερμανική εταιρεία κατασκευής εργαλειομηχανών Gebr. Heller Maschinenfabrik GmbH.
Με την χρήση μηχανημάτων της HELLER που ενσωματώνουν την τεχνολογία NMRP, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, θα είναι σε θέση να παράγουν μαζικά κινητήρες με υψηλής ενεργειακής απόδοσης κυλινδρικές οπές με επίστρωση ψεκασμού σιδήρου, με σταθερό επίπεδο ποιότητας.
Μια εσωτερική επένδυση από χυτοσίδηρο των 2,6 mm εισάγεται συμβατικά στην οπή του κυλίνδρου του κινητήρα, ενός χώρου σε σχήμα σωλήνα, εντός του οποίου το έμβολο παλινδρομεί. Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος προστατεύεται από τη θερμότητα και την τριβή. Για να μειώσουν το βάρος του κινητήρα και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καυσίμων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις επενδύσεις από χυτοσίδηρο, με επίστρωση ψεκασμού από σίδηρο πάχους 0,2 mm ή από χυτό χάλυβα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, ψεκασμένο στην εσωτερική επιφάνεια. Η επίστρωση ψεκασμού σιδήρου, γνωστή και ως “επένδυση-καθρέπτης”, λόγω του φινιρίσματος που μοιάζει με καθρέπτη, βοηθά τους κατασκευαστές να μειώσουν το βάρος του κινητήρα και να διευκολύνουν την ψύξη, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή απόδοση, χωρίς να επηρεάζουν την οδηγική εμπειρία.
Ωστόσο, οι κινητήρες που χρησιμοποιούν επίστρωση ψεκασμού σιδήρου είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να παραχθούν μαζικά με σταθερό επίπεδο ποιότητας, περιορίζοντας την εφαρμογή της τεχνολογίας σε μικρό αριθμό κινητήρων υψηλών επιδόσεων. Η μαζική παραγωγή, απαιτεί προηγμένη τεχνολογία θερμικού ψεκασμού καθώς και τεχνολογία που εξασφαλίζει ότι η επίστρωση παραμένει αναλλοίωτη στην εσωτερική επιφάνεια του κυλίνδρου, παρά τις συνεχείς εκρήξεις και συμπιέσεις.
Το NMRP είναι ένας τύπος διεργασίας που χρησιμοποιεί βελτιστοποιημένα εργαλεία και συνθήκες επεξεργασίας για να ενισχύσει την εσωτερική επιφάνεια μιας οπής κυλίνδρου, έτσι ώστε η επίστρωση ψεκασμού σιδήρου να παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή. Συνδυάζοντας την κατάλληλη τεχνολογία θερμικού ψεκασμού και το NMRP, οι κατασκευαστές μπορούν να παράγουν μαζικούς κινητήρες με επίστρωση ψεκασμού σιδήρου σε σταθερό επίπεδο ποιότητας και σε σχετικά προσιτή τιμή.
Η Nissan εφάρμοσε για πρώτη φορά την επίστρωση ψεκασμού σιδήρου στον κινητήρα VR38DET του Nissan GT-R και στη συνέχεια σε κινητήρες χαμηλών εκπομπών για minivans και compact αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου του MR16DDT του Nissan Juke, του VR30DDTT για τα Infiniti Q50 και Q60, του VQ35DD για το Pathfinder και το Infiniti QX60, όπως και των HR12DDR και MR20DD, χωρίς να περιορίζεται η χρήση του σε κινητήρες υψηλής απόδοσης.
Η HELLER παράγει και πωλεί μονάδες επεξεργασίας για επίστρωση κυλινδρικών οπών. Η άδεια της Nissan για την χρήση του NMRP, επιτρέπει στην HELLER να προσφέρει ένα συνδυασμό τεχνολογιών σε κατασκευαστές αυτοκινήτων για μαζική παραγωγή κινητήρων με επίστρωση ψεκασμού σιδήρου.