Ενα Nissan Note που δε λερώνεται!

25 Απριλίου 2014     
Το πρώτο “αυτοκαθαριζόμενο” αυτοκίνητο παρουσιάζει η Nissan, έστω και σε πρωτότυπη μορφή. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια “αυτοκαθαριζόμενη” βαφή, κάτι που μελλοντικά ενδέχεται να αλλάξει τελείως τα δεδομένα στη φροντίδα των αυτοκινήτων μας!

Οι άνθρωποι του Nissan Technical Centre Europe δημιούργησαν μια ειδική σούπερ-υδροφοβική και ελαιοφοβική διάφανη βαφή, επάνω στην οποία είναι αδύνατον να σταθούν νερό και έλαια. Η βαφή που ονομάζεται Ultra-Ever Dry® εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε ένα Nissan Note, το οποίο και πρακτικά έγινε το πρώτο “αυτοκαθαριζόμενο” όχημα στον κόσμο. Το συγκεκριμένο Note ήδη βρίσκεται σε στάδια δοκιμών σε ποικίλες συνθήκες.
Η τεχνολογία Ultra-Ever Dry® μπορεί να περαστεί ως aftermarket προϊόν επάνω στις βαμμένες επιφάνειες ενός αυτοκινήτου, δημιουργώντας ένα προστατευτικό layer με αέρα μεταξύ της απλής βαφής και του περιβάλλοντος. Το layer αυτό με έναν εντυπωσιακό τρόπο διώχνει οποιοδήποτε ίχνος νερού ή σπρέι νερού, το οποίο αν ήταν στάσιμο θα δημιουργούσε τη γνωστή μας βρωμιά. Μέχρι στιγμής το προϊόν έχει ανταποκριθεί θετικά στις καθημερινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου κίνησης σε βροχή και παγωνιά.
Αρχικά δεν υπάρχουν πλάνα της Nissan για εφαρμογής της αυτοκαθαριζόμενης βαφής στα μοντέλα της ως στάνταρ, ωστόσο μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά ότι θα αποτελέσει μια μελλοντική aftermarket επιλογή. Η ερώτηση βέβαια, που λίγο πολύ σκεφτόμαστε όλοι μας, είναι το πόσο θα κοστίζει και κατά πόσο θα μπορεί κάποιος που δεν έχει Nissan να απολαύσει τα προνόμια του… “δεν πλένω ξανά το αυτοκίνητο μου”.
Διαβάστε ακόμη: