Το Peugeot Instinct Concept μας δείχνει το μέλλον

Τι δουλειά έχει ένα αυτοκίνητο στο παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας; Το Peugeot Instinct Concept δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε πάνω σε συγκεκριμένες βασικές τεχνολογίες και αρχές: την ελευθερία στην οδήγηση, την ελευθερία στην κίνηση, την ελευθερία στην διασύνδεση! Κρατήστε το τελευταίο και σκεφτείτε ότι το Instinct θα μπορεί να εκπληρώνει τις πιο απελευθερωμένες επιθυμίες και μεγαλύτερες τεχνολογικές απαιτήσεις ενός οδηγού στα επόμενα χρόνια.
H αυτόνομη τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το Peugeot Instinct Concept είναι το πρώτο αυτοκίνητο που συνδυάζεται με την έξυπνη πλατφόρμα I.o.T (Internet of Things), όπου το cloud του οδηγού είναι μόνιμα διασυνδεμένο με τον απομακρυσμένο διακομιστή Samsung Artiktm. Πρόκειται για ένα σύνολο αιχμής που ανάγει σε άλλο επίπεδο την διασύνδεση στο αυτοκίνητο προσφέροντας νέες δυνατότητες χάρη στην αμεσότερη ανταλλαγή δεδομένων από το σπίτι, το γραφείο… μέσω smartphone, smartwatch… από οποιοδήποτε μέρος, από οποιαδήποτε διασυνδεδεμένη συσκευή.

Όσο για το Instinct Concept, αυτό προσφέρει τέσσερις τρόπους κίνησης: δύο ενεργητικά προγράμματα οδήγησης (Drive Boost για δυναμική ή Drive Relax για χαλαρή οδήγηση) και δύο προγράμματα αυτόνομης κίνησης (Autonomous Sharp ή Autonomous Soft). Στο πρόγραμμα Drive ο οδηγός έχει στην διάθεσή του ένα ολογραφικό πίνακα για να πληροφορείται για την ταχύτητα, την ροή ενέργειας του ηλεκτροϋβριδικού PHEV συστήματος πρόωσης ισχύος 300 ίππων, το φορτίο της μπαταρίας και άλλα δεδομένα. Στο πρόγραμμα Autonomous υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες για την διαδρομή, τον χρόνο άφιξης στον τελικό προορισμό, την εισαγωγή ενδιάμεσων σημείων κ.α.
Το Responsive i-Cockpit της Peugeot μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
To Puegeot Responsive i-Cockpit είναι το ταμπλό του μέλλοντος, με σχεδίαση εμπνευσμένη από την αεροναυπηγική, και βεβαίως έχει πλήρη υποστήριξη για αυτοκίνητα που κινούνται με “αυτόματο πιλότο”. Για παράδειγμα, όταν αναλάβει το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης, τότε το τιμόνι μετακινείται πιο κοντά στο ταμπλό, τα καθίσματα αλλάζουν σε μία πιο αναπαυτική θέση, ενώ ταυτόχρονα τα πεντάλ τραβιούνται προς τα πίσω για να απελευθερώσουν χώρο. Ο οδηγός ελέγχει κάθε πρόγραμμα και λειτουργία από το i-Device στην κεντρική κονσόλα, ενώ σχεδόν τα πάντα απεικονίζονται σε μία πανοραμική οθόνη 9,7 ιντσών. Θυμίζει την ταινία Demolition Man του 1993 με τον Sylvester Stallone και τα περιπολικά του μέλλοντος. Μόνο που στο Instinct Concept δεν κάθεται η Sandra Bullock στη θέση του συνοδηγού.