8 Συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση

Δείτε 8 απλές και πρακτικές συμβουλές που θα μας εξοικονομήσουν καύσιμο και χρήμα στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο.

Η οικονομία καυσίμου είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις μας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οδηγοί που θα επιλέξουν το επόμενο τους αυτοκίνητο με βασικό κριτήριο το “πόσο καίει στα 100 km” παρά το “πόσο κάνει το 0-100 km/h”.

Συνεπώς και κάθε συμβουλή εξοικονόμησης καυσίμου είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη στις μέρες μας, αφού στην πράξη μπορεί να μας γλιτώσει λίγα ή περισσότερα ευρώ! Παράλληλα η χαμηλή κατανάλωση, εκτός από την τσέπη μας, ευνοεί και το περιβάλλον, αφού οδηγώντας οικονομικά μειώνουμε το αποτύπωμα μας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Πώς μπορούμε να οδηγούμε πιο οικονομικά;

Στις μέρες μας, πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν υβριδικά ή και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στοχεύοντας σε πιο οικονομικές μετακινήσεις. Τι γίνεται όμως αν δε θέλουμε να αλλάξουμε αυτοκίνητο; Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη πολλοί τρόποι για να μειώσουμε το κόστος στις μετακινήσεις μας, χωρίς να πάμε απαραίτητα σε ένα νέο υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Δείτε:

1. Σχεδιάζουμε με στρατηγική τις μετακινήσεις μας

Ένας κινητήρας κάθε φορά που ξεκινάει αποδεδειγμένα καίει περισσότερο από ότι όταν λειτουργεί συνεχόμενα και σταθερά. Ωστόσο, η κατανάλωση αυξάνεται όταν τον βάζουμε μπροστά μετά από κάποια ώρα σβηστό, αφού πρακτικά καίει περισσότερο τα 5 πρώτα λεπτά μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας (ανάλογα με την εποχή). Έτσι, από το να πηγαίνουμε σε διαφορετικές ώρες στη δουλειά, στο super market ή κάπου αλλού, είναι προτιμότερο να μειώσουμε τις διαδρομές, αποτρέποντας έτσι τον κινητήρα να κρυώσει. Δοκιμάστε το super μετά τη δουλειά για παράδειγμα, ή αφού πάρετε τα παιδιά από το σχολείο.

2. Οδηγούμε ομαλά

Οι τεχνική της οδήγησης επηρεάζει πολύ την κατανάλωση και κατά συνέπεια την τσέπη μας. Δεν αρκεί το να είμαστε καλοί οδηγοί ως προς την ικανότητα χειρισμού του αυτοκινήτου. Εδώ τεράστιο ρόλο παίζει το πόσο ομαλοί είμαστε στο γκάζι και στο φρένο, αφού μία βίαιη επιτάχυνση ανεβάζει κατακόρυφα την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο πιο χαλαρά τόσο πιο καλά!

3. Αποφεύγουμε τους δρόμους με τραχύ οδόστρωμα

Αν και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο μοιάζει ακατόρθωτο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένας ποιοτικός, επίπεδος δρόμος μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Πρακτικά μειώνει την αντίσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου. Η οδήγηση σε δρόμους με χώμα, κακό οδόστρωμα και συνεχόμενες ανωμαλίες μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση έως και κατά 30%, αφού αναγκαζόμαστε να οδηγούμε λίγο πιο “άτσαλα”, πατώντας ή αφήνοντας το γκάζι πιο συχνά από το φυσιολογικό.

4. Δεν επιταχύνουμε στην ανηφόρα

Η οδήγηση σε ανηφορικό δρόμο αυξάνει από μόνη της τις απαιτήσεις του κινητήρα, προκειμένου το αυτοκίνητο να νικήσει τη βαρύτητα. Όταν επιταχύνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται δε βοηθούμε το αυτοκίνητο. Αντιθέτως αναγκάζουμε τον κινητήρα να δουλεύει πιο εντατικά και κατά συνέπεια να καίει περισσότερο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το ίδιο σταθερό πάτημα στο γκάζι είναι υπεραρκετό!

5. Κλείνουμε το air condition όταν δεν κάνει ζέστη

Η χρήση του κλιματιστικού όσο ευεργετική και αν είναι το καλοκαίρι, όλοι γνωρίζουμε πως κάνει το αυτοκίνητο να καίει περισσότερο καύσιμο. Συνεπώς και όταν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για ψύξη του εσωτερικού, καλό είναι απλά να το απενεργοποιούμε. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί που οδηγούν όλο το χρόνο με το κλιματιστικό ανοιχτό και αυτό είναι περιττό. Και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που το χρησιμοποιούν λάθος. Δείτε τα πιο κοινά λάθη με το air condition εδώ.

6. Ελέγχουμε και συντηρούμε τον κινητήρα τακτικά

Η καλή λειτουργία του κινητήρα παίζει σημαντικό ρόλο στη χαμηλή κατανάλωση. Κινητήρες με παλιά εξαρτήματα (πχ μπουζί) ή κακά συντηρημένοι, καίνε περισσότερο. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά και τη μακροζωία του.

7. Ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών και την ευθυγράμμιση των τροχών

Οι χαμηλές πιέσεις αέρα στα ελαστικά αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Το ίδιο και οι μη ευθυγραμμισμένοι τροχοί. Είναι κάτι που συμβαίνει με την πάροδο του καιρού και τη χρήση του αυτοκινήτου. Συνεπώς και ένας τακτικός έλεγχος θα βελτιώσει σίγουρα την κατάσταση.

8. Χρησιμοποιούμε λιπαντικά που προτείνει ο κατασκευαστής

Τα σωστά λιπαντικά βοηθούν τον κινητήρα να λειτουργεί ομαλά και ενισχύουν τη μακροζωία του. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί κατά 1-2% αν χρησιμοποιούμε λιπαντικά 5W-30 αντί για 10W-30 που προτείνει ο κατασκευαστής. Ακολουθούμε τις οδηγίες συντήρησης σωστά λοιπόν ή αν δε γνωρίζουμε, το αφήνουμε στους ειδικούς.

Με λίγη προσοχή, όλα τα παραπάνω σίγουρα θα μας εξοικονομήσουν καύσιμο και χρήματα και δεν είναι δύσκολα για να τα ακολουθήσουμε. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες συμβουλές οδήγησης δείτε περισσότερα άρθρα εδώ!