Έτσι θα κερδίσουμε έως και 20% σε οικονομία καυσίμου

Η οικονομία καυσίμου είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά πλέον τους κατόχους αυτοκινήτων και κατ’ επέκταση τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πλέον απέκτησαν οικολογικές ευαισθησίες και κατασκευάζουν τα μοντέλα τους με γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων. Ναι, ζούμε στην εποχή όπου το lt/100km είναι το νέο 0-100 km/h
Με απλούς τρόπους θα δούμε τιμές κατανάλωσης που δε φανταζόμασταν.
Καλό είναι λοιπόν, τώρα που οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την κατανάλωση κατά τις μετακινήσεις μας:
Βάζουμε καλής ποιότητας καύσιμο. Την ποιότητα του καυσίμου θα τη διαπιστώσουμε μόνοι μας από την συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.

Διατηρούμε τον κινητήρα σε άριστη κατάσταση. Η μηχανολογική κατάσταση του κινητήρα συμβάλλει στην οικονομία και στις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων. Ο κινητήρας πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένος για να κάνει καλή καύση, τα μπουζί να έχουν σωστή ανάφλεξη και το φίλτρο αέρα να είναι καθαρό.

Ακολουθούμε τα προβλεπόμενα service. Τα λιπαντικά και τα υγρά του συστήματος ψύξης πρέπει να αλλάζονται τακτικά και όπως προβλέπει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, γιατί οι τριβές που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία του κινητήρα, εκτός από τη φθορά, αυξάνουν και την κατανάλωση καυσίμου.

Προσέχουμε τα ελαστικά μας. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου παίζουν και τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να έχουν τη σωστή πίεση αέρα και οι τροχοί να είναι ευθυγραμμισμένοι και ζυγοσταθμισμένοι, για έχουν καλή κύλιση και μειωμένη αντίσταση.

Φορτώνουμε σωστά. Ο τρόπος φόρτωσης είναι ένας ακόμη παράγοντας για χαμηλή κατανάλωση. Η σωστή κατανομή βάρους και η αποφυγή χρήσης της σχάρας ή μπαγαζιέρας οροφής, μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμο.

Και κυρίως, οδηγούμε στρωτά. Ο τρόπος που οδηγούμε είναι το Α και το Ω στη μείωση της κατανάλωσης. Η πλήρης εκμετάλλευση της ροπής του κινητήρα, σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνουν την κατανάλωση. Οι άσκοπες επιταχύνσεις, τα μαρσαρίσματα και το τρέξιμο με μικρή σχέση στο κιβώτιο, το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την κατανάλωση και να προκαλούν αναστάτωση στους γύρω τους. Η οδήγηση στην πόλη και στο μποτιλιάρισμα με το σταμάτα-ξεκίνα αυξάνει την κατανάλωση. Η καλύτερη ενέργειά μας είναι όταν πλησιάζουμε στα φανάρια ή σε μποτιλιάρισμα, να επιβραδύνουμε το αυτοκίνητό μας με τον κινητήρα στις χαμηλότερες στροφές και γιατί όχι να τον σβήνουμε αν γνωρίζουμε ότι το φανάρι αργεί πολύ. Πολλά αυτοκίνητα σήμερα είναι εξοπλισμένα με σύστημα stop & start το οποίο αναλαμβάνει το σβήσιμο και το άναμμα του κινητήρα όταν το αυτοκίνητο λόγω κυκλοφοριακού φόρτου είναι ακινητοποιημένο.
Αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω συμβουλές μπορεί να πετύχουμε και μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και κατά 20%. Πιστεύετε πως δεν αξίζει τον κόπο;