Ζαλίζεσαι στο αυτοκίνητο; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης για πιο απολαυστικά ταξίδια. Δες πως παρακάτω…

Ένα μεγάλο και πολύωρο ταξίδι μπορεί να ταλαιπωρήσει πολλούς ταξιδιώτες, ενήλικες και παιδιά. Τα συχνά σταμάτα-ξεκίνα, οι δρόμοι με στροφές ταλαιπωρούν τους επιβάτες των αυτοκινήτων και μια ναυτία μπορεί να μετατρέψει το ταξίδι σε εφιάλτη. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι επιβάτες -και κυρίως τα παιδιά στα πίσω καθίσματα- παρακολουθούν ταινίες ή παίζουν video games.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ειδικών στη ναυτία, οι επιβάτες που κοίταζαν οθόνες κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού, ένιωθαν μετά από 10 λεπτά αδιαθεσία. Στην πρώτη δοκιμή διαπιστώθηκε ότι όταν οι οθόνες ήταν τοποθετημένες ψηλότερα και ο δρόμος μπροστά φαίνεται και από τις δύο πλευρές, οι εθελοντές έχουν μικρότερη προδιάθεση για ναυτία. Άλλα πειράματα θα διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε το ταξίδι να προβάλλεται στην καμπίνα και οι επιβάτες που δεν βλέπουν έξω να μπορούν να προειδοποιούνται για δρόμους με στροφές ή γέφυρες με σαμαράκια.

Για πολλούς οδηγούς που πιστεύουν ότι το παιδί τους υποφέρει από ναυτία στο αυτοκίνητο, μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται στον τρόπο που οδηγούν.

O καθηγητής Prof. Bos, ο οποίος έχει επίσης μια έδρα στην Αντίληψη Κίνησης στο Vrije Universiteit στο Άμστερνταμ, έχει εργαστεί πάνω σε μια συσκευή που δείχνει πότε η συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι μπορεί να επηρεάσει επιβάτες επιρρεπείς στη ναυτία. Ο ίδιος υποδεικνύει ορισμένους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν τη ναυτία:

  • Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε το δρόμο.
  • Ζητήστε από τον οδηγό να οδηγεί πιο ομαλά. Όπου είναι δυνατόν να αποφεύγει το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση και τις λακκούβες.
  • Στρέψτε αλλού την προσοχή σας. Ακόμα και ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει.
  • Πιείτε αναψυκτικό cola, φάτε μπισκότα τζίντζερ και αποφύγετε τον καφέ.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να το κρατήσετε όσο το δυνατόν ακίνητο.
  • Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου για κυκλοφορία φρέσκου αέρα.