5+1 χρήσιμες συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση

Η οδήγηση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από εμάς τους οδηγούς. Δείτε που πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως...

Χιόνι, πάγος, βροχή, νύχτα, άνεμοι και ένας εκτυφλωτικός ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που οι περισσότεροι οδηγοί, ανεξάρτητα από την εμπειρία του ο καθένας, απεχθάνονται την οδήγηση αυτή την εποχή. Η υπερβολική ταχύτητα για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας σε όλα τα χειμερινά ατυχήματα και κάτι που αφορά κυρίως νέους, αρχάριους οδηγούς. Οι Ευρωπαϊκές μελέτες καταδεικνύουν τον κίνδυνο.

Για παράδειγμα, σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι. Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (RSO – Road Safety Observatory), η έλλειψη οργάνωσης είναι ο λόγος για τον οποίον οι περισσότεροι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Υπάρχει δηλαδή ανεπάρκεια γνώσεων ή οι γνώσεις που έχουν οι οδηγοί/αναβάτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και όλα αυτά οφείλονται στην απειρία τους. Ο αριθμός των θανάτων πεζών στην Ευρώπη αυξάνεται ανάμεσα στους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Καλό είναι λοιπόν πριν βγούμε στους δρόμους το χειμώνα, να έχουμε στο νου μας μερικές απλές συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση.

Να βλέπουμε και να μας βλέπουν

Καθαρίζουμε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου ώστε να έχουμε καλύτερη ορατότητα και να είμαστε καλύτερα ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα.

Δεν τρέχουμε

Ελαττώνουμε ταχύτητα και δίνουμε στον εαυτό μας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

Δεν πετάμε νερά

Όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος και πλησιάζουμε σε μεγάλες λίμνες με νερό οδηγούμε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν βγούμε από τα νερά, δοκιμάζουμε αν ‘πιάνουν’ τα φρένα μας.

Οδηγούμε με «μία ταχύτητα κάτω»

Χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχουμε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους. Αν από την άλλη κολλήσουμε στον πάγο «μία επάνω» ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσουμε.

Οδηγούμε χωρίς απότομες κινήσεις

Οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μην χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος.

Δεν πανικοβαλλόμαστε

Αν χάσουμε το έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώνουμε απαλά με το τιμόνι. Αν η ουρά του αυτοκινήτου γλιστρήσει προς τα αριστερά, στρίβουμε προς τα αριστερά αποφεύγοντας το απότομο φρενάρισμα.