Δοκιμή: Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100ps | Vlog

Το πιο ριζοσπαστικό μοντέλο της Citroen είναι το C4 Cactus. Τώρα, το μοντέλο στην δεύτερη του γενιά φτάνει με φρέσκια σχεδίαση, βελτιωμένους χώρους αλλά και μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία ανάρτησης. Το οδηγούμε στην έκδοση diesel με τον 1.6 BlueHDi των 100 ίππων.

Το C4 Cactus είναι ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερο σχεδιαστικά. Δε μοιάζει με οτιδήποτε άλλο στο δρόμο, και αυτό είναι που του δίνει ένα μεγάλο μέρος στην επιτυχία του. Βέβαια με τουλάχιστον 3 χρόνια στην αγορά και το ανταγωνισμό να πιέζει από κάθε κατεύθυνση, η ανανέωση ήταν η σωστή κίνηση για τους Γάλλους.

Το νέο Citroen C4 Cactus έχει αποκτήσει πιο σύγχρονη εμφάνιση. Αυτή το φέρνει πιο κοντά στη φιλοσοφία του C3 αλλά και του μεγαλύτερου C5 Aircross. Εκ πρώτης αλλάζει το σχήμα και η θέση των Airbumps (αυτά τα πλαστικά με θύλακες αέρα για προστασία από μικροεπαφές), τα οποία μικραίνουν και χαμηλώνουν σε ύψος. Είναι πλέον πιο διακριτικά. Ταυτόχρονα οι προφυλακτήρες παίρνουν ακόμη πιο στρογγυλεμένη μορφή και τα νέα φώτα LED αποκτούν ακόμη πιο “κοφτερή” σχεδίαση πάνω στο καπό. Σημαντικά βελτιωμένη αισθητικά είναι η εικόνα πίσω. Τα νέα πίσω φώτα δείχνουν επιτέλους σύγχρονα και ταιριαστά με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μοντέλου.

Citroen C4 Cactus

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο νέο C4 Cactus έχει η νέου τύπου ανάρτηση, η οποία είναι όμοια με αυτή στο μεγάλο C5 Aircross. Πρόκειται για μια “ανάρτηση με ανάρτηση”, την οποία η Citroen ονομάζει Progressive Hydraulic Cushions. Πρακτικά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο συνεχιστής της υδροπνευματικής ανάρτησης της εταιρίας. Χρησιμοποιεί διπλά σετ από αμορτισέρ, εκ των οποίων τα δευτερεύοντα έχουν το ρόλο των κλασικών bump stops και παρέχουν ακόμη καλύτερη άνεση στο δρόμο.

Πιο άνετο το εσωτερικό του Cactus

Στο εσωτερικό, το C4 Cactus έγινε πιο ευρύχωρο, ενώ έχει και νέα φαρδιά καθίσματα με μαλακά υλικά. Η εικόνα παραμένει απέριττη και ωραία στο μάτι, αν και σε κάποιους ίσως δεν αρέσει η ιδέα της παντελούς έλλειψης διακοπτών. Όλα γίνονται μέσα από μια οθόνη αφής στο ταμπλό. Αυτή ωστόσο χρειάζεται μια μικρή εξοικείωση πριν την πρώτη σας βόλτα με το Cactus. Πίσω οι χώροι έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά και τρεις ενήλικες θα καθίσουν πιο αναπαυτικά από ότι πριν. Η προαιρετική πανοραμική οροφή λούζει την καμπίνα με φως, ενώ τα πίσω παράθυρα συνεχίζουν να μην ανοίγουν κανονικά. Ανοίγουν μόνο σε ανάκληση, θυμίζοντας 3θυρα αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής. Ο χώρος φόρτωσης έχει όγκο 348 λίτρα και μπορεί να αυξηθεί με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Citroen C4 Cactus

Όσον αφορά στους κινητήρες, το παρόν στο C4 Cactus δίνουν ο 3-κύλινδρος turbo 1.2 PureTech με 110 ή 130 ίππους. Διαθέσιμος είναι και ο ατμοσφαιρικός 1.2 PureTech με 82 ίππους. Εμείς οδηγήσαμε την ενδιαφέρουσα έκδοση πετρελαίου με τον 1.6 BlueHDi των 100 ίππων. Είναι ίσως ο πιο ταιριαστός στο μοντέλο, αφού προσφέρει άφθονη ροπή (254 Nm) και καλές επιδόσεις. Το 0-100 km/h γίνεται σε 11,8” και η τελική φτάνει τα 185 km/h.

Για όλες τις λεπτομέρειες και τις δικές μας εντυπώσεις, δείτε το video πιο πάνω.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
8
Ποιότητα
8
Εσωτερικό
7
Επιδόσεις
8.5
Οδική συμπεριφορά
8
Σχέση ποιότητας - τιμής
8
ΠΗΓΗΦΩΤΟ: Βαγγέλης Παμπούκης | AUTO MOTO MAGAZINE