Δοκιμή Dacia Duster 4X4 1.5 dCi 110hp | Vlog

Το Dacia Duster 4X4 είναι το φθηνότερο SUV και μάλιστα με χαοτική διαφορά τιμής από τον ανταγωνισμό. Είναι όμως αρκετά καλό για να το επιλέξει κανείς;

Το Dacia Duster είναι το φθηνότερο SUV στην αγορά. Κι αυτό γιατί η Dacia είναι μια Ρουμάνικη μάρκα που την έχει εξαγοράσει η Renault. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί μηχανικά μέρη και λύσεις που ήδη έχει εξελίξει η Renault σε άλλα της μοντέλα, ρίχνοντας έτσι σημαντικά το κόστος. Έχει αρχική τιμή τις 13.670 ευρώ, ενώ το Duster 4X4 με κινητήρα diesel που οδηγούμε κοστίζει μόλις 17.350 ευρώ. Είναι με άλλα λόγια ένα αυτοκίνητο που μπορεί να έχει ακόμη και τη μισή τιμή από άλλα μοντέλα στην ίδια κατηγορία!

Μήπως όμως με τη μισή τιμή παίρνουμε και το μισό αυτοκίνητο; Δείτε στην αναλυτική video-δοκιμή μας τις εντυπώσεις μας για το Duster 4X4, τα θετικά και βεβαίως τα αρνητικά του.

Νέα γενιά Dacia Duster 4X4

Η δεύτερη γενιά παρουσιάστηκε το 2018. Μπορεί εκ πρώτης να μοιάζει πολύ με το παλιό μοντέλο, όμως κάθε τι στο αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί από την αρχή. Εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι ένα μεγάλο και αρκετά ευρύχωρο αυτοκίνητο για τα χρήματα του. Πρακτικά, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε χώρους, σε σύγκριση με άλλα μοντέλα στην κατηγορία. Έχει χώρο φόρτωσης στα 443 λίτρα και θέσεις που θα ικανοποιήσουν τις μεταφορικές ανάγκες έως και 5 ενήλικων επιβατών.

Στο εσωτερικό του Duster, αν και έχουν γίνει άλματα στη σχεδίαση και στην εργονομία, παραμένει η ίδια λιτή εικόνα. Τα σκληρά πλαστικά βρίσκονται παντού και ουσιαστικά αποτελούν το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στην καμπίνα, αφού η κατηγορία των SUV παραδοσιακά έχει μια πιο προσεγμένη ποιότητα. Ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε, με τόσο χαμηλή τιμή αγοράς ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν περικοπές τέτοιου είδους. Ακόμη κι έτσι όμως, στη νέα γενιά Duster η σχεδίαση εσωτερικά έχει βελτιωθεί, ενώ σημαντικά πιο άνετα είναι τα καθίσματα.

Εκτός δρόμου

Εκτός δρόμου το Dacia Duster 4X4 είναι παραπάνω από ικανό. Κι αυτό γιατί εκτός από την αυτόματη τετρακίνηση υπάρχει και διακόπτης κλειδώματος του συστήματος με σταθεροποίηση της ροπής στον εμπρός και πίσω άξονα. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις με χαμηλή πρόσφυση, σε λάσπη, άμμο ή χιόνι. Το κλείδωμα της τετρακίνησης λειτουργεί έως τα 40 km/h και απενεργοποιείται αυτόματα σε μεγαλύτερες ταχύτητες για να προστατεύσει τα μηχανικά μέρη από άσκοπες φθορές. Επίσης, το αυτοκίνητο είναι αρκετά δεμένο και στιβαρό. Παρά τα σκληρά πλαστικά, δεν υπάρχουν τριγμοί στην καμπίνα, ακόμη και όταν κινούμαστε εκτός δρόμου, και αυτό είναι πολύ καλό.

Δείτε ακόμη:

Δοκιμή: Dacia Duster 1.5 dCi 4X2 | Vlog

Φωτογραφίες: Auto Moto | Βαγγέλης Παμπούκης

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
7.5
Ποιότητα
5.5
Εσωτερικό-Χώροι
7
Επιδόσεις
8.5
Οδική συμπεριφορά
7.5
Σχέση ποιότητας-τιμής
10
dacia-duster-4x4-1-5-dci-110hp-vlogΤο Dacia Duster 4X4 είναι ένα αυτοκίνητο με πολλά ελαττώματα αν μπούμε στη διαδικασία να το συγκρίνουμε με άλλα αντίστοιχα μοντέλα της αγοράς. Όμως έχει το σημαντικότατο πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής. Είναι ικανό εκτός δρόμου, εμπνέει ασφάλεια σε ένα ταξίδι, ενώ προσφέρει και καλές επιδόσεις στην έκδοση diesel. Μάλιστα η μέση κατανάλωση σύμφωνα με την επίσημη αντιπροσωπεία είναι 4,7 lt/100km, ενώ κατά τη διάρκεια της δοκιμής είδαμε τιμές κοντά στα 5,4 lt/100km.