Δυο Alfa Romeo χορεύουν στον πάγο [video]

Το σύστημα Q4 στις Alfa Romeo Giulia και Stelvio, αποτελεί ένα από πιο προηγμένα συστήματα τετρακίνησης σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει, κύριο χαρακτηριστικό του είναι η οδηγική απόλαυση, στοιχείο που η Alfa Romeo αποφάσισε να αποδείξει μέσω ενός ξεχωριστού video, όπου τα δύο αυτοκίνητα κυριολεκτικά χορεύουν στον πάγο.

Σε ένα στάδιο χόκεϋ επί πάγου, μία Giulia και μία Stelvio επιδόθηκαν σε μία μοναδική χορογραφία. Για τη δημιουργία του video δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους οπτικό εφέ, παρά μόνο και το οδηγικό ταπεραμέντο των δύο μοντέλων.

Q4: Ένα πραγματικό έργο τέχνης

Όπως και πολλά άλλα μηχανικά μέρη των Giulia και Stelvio, το σύστημα τετρακίνησης Q4 εξελίχθηκε από λευκό χαρτί. Ο προηγμένος σχεδιασμός του και ακόμα περισσότερο ο τρόπος λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα του, το καθιστούν ένα πραγματικό μηχανολογικό έργο τέχνης. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι συνδυάζει την οδηγική απόλαυση ενός αυτοκινήτου με κίνηση στους πίσω τροχούς με την ασφάλεια που προσφέρει ένα όχημα με  κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Η καρδιά του συστήματος είναι το Ενεργό Κιβώτιο Μεταφοράς Ροπής (ATC). Αυτό με βάση τις συνθήκες που καταγράφει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο (επίπεδο πρόσφυσης, εντολές οδηγού, επιτάχυνση, κτλ.), εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρόσθιο άξονα.

Τα περισσότερα συστήματα τετρακίνησης στην κατηγορία βασίζονται στη μόνιμη μετάδοση ενός ποσοστού ροπής στο εμπρόσθιο άξονα (π.χ. 70% πίσω – 30% εμπρός σε κανονικές συνθήκες). Μόλις υπάρξει απώλεια πρόσφυσης, η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο άξονες οδηγεί σε διαφορετική κατανομή (π.χ. 50% πίσω – 50% εμπρός). Αντίθετα το σύστημα Q4 της Alfa Romeo επιτρέπει στο όχημα να λειτουργεί όπως ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση. Στην περίπτωση που κάποιο ελαστικό φτάσει στο όριο της πρόσφυσης του ή σε απότομες αλλαγές πορείας μπορεί ακαριαία να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρός άξονα. Αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο η απώλεια πρόσφυσης και διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση και αποτελεσματικότητα του οχήματος.

Η κατανομή της ροπής διαχειρίζεται συνεχώς με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 1.000Nm ροπής στους εμπρός τροχούς σε λιγότερο από 150χλστ. του δευτερολέπτου και να πέσει και πάλι σε μηδενικά επίπεδα ροπής (όλη η δύναμη μεταφέρεται στους πίσω τροχούς) σε μόλις 120χλστ. Τέλος, ένα μοναδικό στοιχείο του Q4 είναι ότι προσφέρει διαφορετική σχέση μετάδοσης για τους δύο άξονες. Χαρακτηριστικό που επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο από τις στροφές αφού ο οδηγός μπορεί να ξεκινήσει ταχύτερα να επιταχύνει σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν συμβατικά συστήματα τετρακίνησης.

Δείτε ακόμη:

Δοκιμή Alfa Romeo Stelvio Super 2.2D 210hp