Οδηγούμε το Toyota Aygo 1.0 VVT-i 72ps (+video)

Αυτό είναι το Aygo, το μικρότερο μοντέλο στη γκάμα της Toyota που διανύει τη δεύτερη του γενιά. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο το μοντέλο υπέστη ένα facelift, έγινε πιο μοντέρνο και απέκτησε νέα στοιχεία. Είναι όμως ικανό να τοποθετηθεί απέναντι σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας όπως τα VW up! ή Kia Picanto;

Το Toyota Aygo στη δεύτερη του γενιά είναι στην αγορά εδώ και 4 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο δέχθηκε αυτό που λέμε ένα facelift. Αυτό περιλαμβάνει προσθήκες και αλλαγές που σκοπό έχουν να κρατήσουν το μοντέλο φρέσκο απέναντι στον ανταγωνισμό.

Όπως και στην πρώτη του γενιά, το Aygo αποτελεί μέρος της συνεργασίας Toyota και PSA, κάτι που σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο βαθμό είναι το ίδιο αυτοκίνητο με τα Peugeot 108 και Citroen C1.

Σχεδιαστικά, το Aygo του 2019 έχει νέα μάσκα και νέους προβολείς με ενσωματωμένα φώτα LED ημέρας. Πίσω οι αλλαγές είναι περιορισμένες αλλαγές και αφορούν στα φώτα τεχνολογίας LED που είναι κάτι το ξεχωριστό σε αυτή την κατηγορία. Τη φρέσκια εικόνα συμπληρώνουν οι νέες ζάντες αλλά και δύο νέα χρώματα στην παλέτα του μοντέλου.

Toyota Aygo

Στο εσωτερικό του Aygo

Η εικόνα στην ανανεωμένη γενιά δεν έχει αλλάξει και τόσο. Έτσι υπάρχει η ίδια διάταξη με πριν, αλλά η Toyota τοποθέτησε έναν αναβαθμισμένο πίνακα οργάνων και ένα πιο σύγχρονο σύστημα multimedia με Android Auto και Apple CarPlay. Βεβαίως παραμένει η ίδια ποιότητα με σκληρά πλαστικά, ενώ οι πόρτες εσωτερικά είναι γυμνές από επενδύσεις, αφήνοντας ορατό ένα τμήμα στο χρώμα του αυτοκινήτου. Ενδιαφέρουσα πινελιά που δίνει και μια ζωηράδα στην καμπίνα. Ο χώρος φόρτωσης έχει όγκο μόλις 168 λίτρα και είναι από τους μικρότερους σε αυτή την κατηγορία, αφού το Citroen C1 έχει 196 λίτρα, το Kia Picanto 200 και το VW up 251 λίτρα.

Αναβαθμισμένος κινητήρας 1,0 λίτρου

Κάτω από το καπό του Aygo υπάρχει ο γνώριμος 3-κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας 1,0 λίτρου. Στο ανανεωμένο μοντέλο μάλιστα αποδίδει +4 ίππους, φτάνοντας έτσι στους 72. Οι συνολικές αναβαθμίσεις τον κάνουν να ακολουθεί τις τελευταίες προδιαγραφές ρύπων, ενώ βελτιωμένη είναι και η κατανάλωση με μέση τιμή τα 4,1 lt/100km σύμφωνα με την Toyota. Στην πράξη να περιμένετε νούμερα κοντά στα 5,0-5,5 λίτρα, ανάλογα με το στυλ οδήγησης.

Αυτο που καταφέρνει ο βελτιωμένος κινητήρας είναι να αποδίδει καλύτερα στις μεσαίες στροφές, ενώ εξασφαλίζει και ελαφρώς καλύτερο τράβηγμα στις εκκινήσεις. Κάτι που σίγουρα βοηθά σε καταστάσεις εντός πόλεως, που είναι το βασικό πεδίο δράσης του μοντέλου. Εκτός πόλης και κυρίως στον αυτοκινητόδρομο, το Aygo βρίσκεται δε νιώθει και τόσο άβολα, ωστόσο θα κουράσει σε ένα μεγάλο ταξίδι. Θετικό είναι το ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στο κομμάτι της ηχομόνωσης και πλέον είναι αισθητά πιο αθόρυβο από πριν.

Toyota Aygo

Τιμή

Το ανανεωμένο Toyota Aygo ξεκινά οριακά κάτω από τις 10.000 ευρώ και μαζί με τα Volkswagen up! και Seat Mii, αλλά στις εκδόσεις των 60 ίππων, αποτελούν τα μοναδικά μοντέλα σε αυτή την τιμή. Η έκδοση της δοκιμής μας είναι η X-Play Sport Connect και κοστίζει από 11.850 ευρώ.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
8
Ποιότητα
7.5
Εσωτερικό
8
Οδική συμπεριφορά
7.5
Σχέση ποιότητας - τιμής
8