Το Hoonitruck έχει το μεγαλύτερο εξάρτημα που φτιάχτηκε σε 3D εκτυπωτή

Περισσότερους από 900 ίππους αποδίδει ο V6 EcoBoost κινητήρας του Ford F150 του 1977 που πρωταγωνιστεί στο νέο βίντεο ‘Hoonitruck’ του Ken Block.

Hoonitruck

Η σχέση του Ken Block με τα pick up μοντέλα της Ford έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά. Ο πρωταγωνιστής της σειράς Gymkhana ΤΕΝ έμαθε να οδηγεί σε ένα από αυτά κάνοντας μάλιστα το πρώτο του burn-out με ένα τέτοιο όχημα. Πρωταγωνιστής στο τελευταίο του βίντεο είναι ένα ακόμα εμβληματικό pick up μοντέλο της Ford, και συγκεκριμένα ένα F-150 του 1977.

Το όχημα αυτό, το οποίο αποκαλείται με το προσωνύμιο ‘Hoonitruck’, παίρνει κίνηση από τον ίδιο V6 Ecoboost κινητήρα των 3,5 λίτρων με τα δύο turbo που γνωρίσαμε στο Ford GT. Με μια ουσιαστική διαφορά, όμως. Η απόδοσή του ξεπερνά για την περίσταση τους 900 ίππους! Πέραν της ιπποδύναμής του, ο κινητήρας του ‘Hoonitruck’ ξεχωρίζει για ένα ακόμα μοναδικό στον κόσμο χαρακτηριστικό του. Το μεγαλύτερο μεταλλικό εξάρτημα από τρισδιάστατο εκτυπωτή που φτιάχτηκε ποτέ στο σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Hoonitruck

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί προϊόν συνεργασίας και προσπαθειών της Ford σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μηχανικοί της Ford Performance στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις απόδοσης του κινητήρα και συνεργάστηκαν με μία ομάδα τεχνικών στο τμήμα έρευνας της Ford από την Ευρώπη, οι οποίοι ανέλαβαν τη δομική ανάλυση για τη σχεδίαση του εξαρτήματος. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προσθετικής Ψηφιακής Κατασκευής (Digital Additive Production) RWTH του Aachen, η ομάδα κατασκεύασε ένα περίπλοκο αυλό εισαγωγής από αλουμίνιο που παρέχει αέρα από τους υπερσυμπιεστές στους κυλίνδρους του κινητήρα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η τρισδιάστατη εκτύπωση – ή αλλιώς η προσθετική κατασκευή, όπως αποκαλείται – είναι μία μέθοδος κατασκευής χωρίς εργαλεία που εξασφαλίζει μεγάλη ευελιξία στη σχεδίαση και συνεπάγεται εξοικονόμηση βάρους και βελτιωμένη απόδοση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά στην εξέλιξη οχημάτων Ford για τη δοκιμή και βελτιστοποίηση διαφορετικών σχεδίων, αλλά και για την κατασκευή εργαλείων ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος. Για τον αυλό εισαγωγής του “Hoonitruck”, που ζυγίζει περίπου 6 κιλά, η όλη διαδικασία κατασκευής διήρκεσε πέντε ημέρες.

Δείτε το Gymkhana 10 του Ken Block