“Κλείδωσε” η ημερομηνία του Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Dani Sordo

Στις 5-8 Σεπτεμβρίου 2024 θα διεξαχθεί το Ράλλυ Ακρόπολις, που θα αποτελέσει τον 10ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA για το 2024.

Για τέταρτη διαδοχική χρονιά το Ράλλυ Ακρόπολις θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου (5-8), σε περίοδο που όπως αποδείχθηκε τόσο το 2021 όσο και φέτος, ο καιρός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Το ημερολόγιο, που οριστικοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου της FIA, θα περιλαμβάνει και το 2024 δεκατρείς αγώνες, με τους κλασικούς να πλαισιώνονται και από νέες εισόδους στο Πρωτάθλημα. Σημαντικότερες προσθήκες είναι αυτές του Ράλλυ Πολωνίας και του Ράλλυ Λετονίας, ενώ εκτός μένουν Μεξικό και Εσθονία.

Στην 52η σεζόν του, το WRC θα επιχειρήσει σε τέσσερις ηπείρους, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Την αυλαία θα ανοίξει το Ράλλυ Μόντε Κάρλο (25-28 Ιανουαρίου) που «επιστρέφει» στην πόλη Gap στις γαλλικές Άλπεις, ενώ θα ακολουθήσει το Ράλλυ Σουηδίας, η μοναδική διοργάνωση στο ημερολόγιο με καθαρό χιόνι και πάγο.

Μια σημαντική αλλαγή είναι αυτή της ημερομηνίας του Ράλλυ Σαφάρι, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος Μαρτίου αντί Ιουνίου. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τον αγώνα, καθώς στα τέλη Μαρτίου ξεκινά η περίοδος βροχών στην πόλη Naivasha στην Κένυα, όπου και η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα. Το Πρωτάθλημα αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Ευρώπη για τα Ράλλυ Κροατίας, Πορτογαλίας και Σαρδηνίας, που θα προηγηθούν του χωμάτινου αγώνα της Πολωνίας, ο οποίος στο πλαίσιο του WRC διεξήχθη τελευταία φορά το 2017.

Για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα εντάσσεται το Ράλλυ Λετονίας (18-21 Ιουλίου), το οποίο θα έχει έδρα την παραθαλάσσια πόλη Liepāja και θα διεξαχθεί σε χωμάτινες επιφάνειες. Σε παραδοσιακή ημερομηνία -αρχές Αυγούστου- θα ακολουθήσει το Ράλλυ Φινλανδίας, που θα δώσει και τη σκυτάλη στο Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο και πάλι θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τα πληρώματα που θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στα σκληρά του χώματα.

Ο θεσμός στη συνέχεια θα βρεθεί στη Νότια Αμερική για το Ράλλυ Χιλής, ενώ για δεύτερη χρονιά στο ημερολόγιο έχει συμπεριληφθεί το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης με ειδικές διαδρομές στην Αυστρία, στην Τσεχία και στη Γερμανία. Το φινάλε του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA και για το 2024 θα «παιχτεί» στην Ασία, με το Ράλλυ Ιαπωνίας.